Není to tak dávno, kdy pojmy „environmentální zátěž“ a „ochrana životního prostředí“ přestoupily ze slovníku občanských hnutí a vědců do slovníku ekonomického. Životní prostředí bylo po většinu 20. století považováno za bezbřehý, nikomu nepatřící a tedy bezcenný ( penězi neohodnotitelný) statek.
Architektura
A co se starou opuštěnou elektrárnou, dokonce ještě z časů Rakouska-Uherska, která má svoje časy produktivní výroby už dávno za sebou? Dát pryč anebo prostě nechat být?
V uplynulých měsících se uskutečnila soutěž Zdravý dům s Ytongem, kterou organizovala společnost Xella s podporou vydavatelství JAGA. Výherkyní soutěže o stavební materiál Ytong v hodnotě 100 000 Kč se stala paní Denisa H., jejíž silný životní příběh zaujal zástupce obou společností.
Když zanikne důvod, proč byl nějaký dům postavený a zůstane už jenom ten dům, nabízí se otázka, co teď s ním. Snaha o radikální a nevratné řešení demolicí má zahladit s hmotným objektem i špatné vzpomínky s ním spojené, radikálně a bez sentimentu obrátit list, odstranit z cesty, co už nefunguje anebo není již potřebné, a postavit „nové a lepší“. S hmotným důkazem však možná zmizí i jakákoliv stopa po něm s velkým kusem historie, zejména pokud neexistuje k památce dokumentace.
Rozsáhlejší rekonstrukce interiéru je náročná časově i finančně, a jestliže se pro ni rozhodneme, je nutné brát v potaz mnoho skutečností. Vše bychom měli dobře naplánovat. Tak, aby netrvala příliš dlouho, protože čas znamená v tomto případě nejen peníze, ale také kvalitu provedených prací a výsledný styl interiéru s minimem kompromisů.
Za necelých osm let, do roku 2020, budeme potřebovat desetitisíce řemeslníků schopných stavět budovy s téměř nulovou energetickou náročností. Poptávku po těchto budovách zajistí vyšší energetické standardy pro výstavbu, které loni schválil parlament. Problém je v tom, že většina řemeslníků zatím nemá potřebné vzdělání ani zkušenosti. To se musí změnit. Proto vznikl Národní plán vzdělávání ve stavebnictví směřující k budovám s téměř nulovou spotřebou energie.
Právo na dostupnost přímého slunečního záření a denního světla do budov je známé již z období Římské říše. Později se explicitně „právo na slunce“ nepoužívalo téměř nikde a tak je to ve většině vyspělých států dodnes. Jak se liší české požadavky od slovenských?
Na více než stoletou tradici slavného opavského obchodního domu Breda navázal projekt komerčního a společenského centra, který vyrostl v jeho sousedství, v areálu někdejšího měšťanského pivovaru Zlatovar. Součástí nového centra se tak staly objekty varny, spilky, staré a nové sladovny i fasáda ležáckých sklepů a komín.
To, jak nám chutná, nezáleží paradoxně jen na chuťových pohárcích. Důležitým smyslem je také zrak. Jídlo tedy musí také dobře vypadat. Nejlepší gurmánský zážitek však vznikne ve spojení chutného jídla s architektonicky kvalitním interiérem. Přinášíme Vám několik tipů pro takové zážitky – ve světě i u nás.
Korektně prováděná správa klíčového hospodářství může přinést výrazné úspory především do objektů s frekventovaným provozem. Jedním ze systémů, které lze k řízení a monitoringu pohybu klíčů efektivně využívat, je inteligentní klíčový trezor. Tyto systémy přinášejí potenciál pro využití při řízení a kontrole přístupu a při správě přenosných zařízení.
Kvalita obálky splňuje kritéria pasivního domu, potřeba energie na vytápění splňuje kritéria pasivního domu, i přesto by dům nemusel být pasivní, natož nulový nebo plusový. Proč?
Do supermarketu se za kvalitní architekturou nechodí. Obvyklé uniformní objekty řetězců s potravinami jsou většinou rychle smontované haly jednoduchého tvaru s vnitřními dispozicemi podle stejného vzoru všech provozoven téže značky. Liší se snad jen barvou loga, interiérových prvků a nákupních vozíků. Zařadit se po bok ostatním, nebo jít jinou cestou?
Rekonstrukce industriálních staveb v současném pojetí v sobě váže doby minulé, spojené většinou s průmyslovou výrobou, a mnohotvárnou budoucnost, kterou jí vtiskují investoři spolu s architekty.
Systém Allplan nasadil nové standardy pro CAD díky spolupráci, 3D modelování,technologii Cloud a SaaS Německo / Mnichov 12. listopadu 2013
To, jak nám chutná, nezáleží paradoxně jen na chuťových pohárcích. Důležitým smyslem je také zrak. Jídlo tedy musí také dobře vypadat. Nejlepší gurmánský zážitek však vznikne ve spojení chutného jídla s architektonicky kvalitním interiérem. Přinášíme Vám několik tipů pro takové zážitky – ve světě i u nás.