Partneři sekce:
Wine Bar Reisten

Wine Bar Reisten v Pavlově nachází svou vlastní vinařskou poezii

Je poměrně snadné podlehnout opojnému vinařskému kýči a představit veřejnosti prostor degustace vína v podobě laciné kulisy, důvěrně známé z filmů. O to víc potěší, že se citlivé zakázky vinného baru v Pavlově zhostili architekti z ateliéru ORA a vytvořili tu příjemný kousek originální regionální architektury.

Golden Egg Café

Restaurace Golden Egg má tvrdou skořápku, ale velmi výživné jádro

Bylo dřív vejce, nebo slepice? I nad tím můžete popřemýšlet při posezení v pražské restauraci Golden Egg. Klidně dlouze, neboť rychlé obsluze navzdory tenhle podnik není klasickým fast foodem. Zakládá si na propracované kvalitě pokrmů, jež mají vždy něco společného s vejci. Ale také s udržitelností a propracovanou architekturou.

adr baroque restaurant three roses boysplaynice 09

Restaurace v areálu kláštera sází na barokní romanci

Také si někdy při procházce městem říkáte, co kdyby zdi starých domů uměly vyprávět příběhy? V případě restaurace Baroque – U Tří růží se tak už děje, stačí jen přijít a naslouchat jim. Minulost tu rezonuje celým projektem, který si zakládá na postupné revitalizaci areálu broumovského kláštera.

Aranka v ořechu

Mobilní Aranka: Koráb, který nabízí moderní komfort, ale k pohodě jej musíte kormidlovat sami

Není to sice nemoc, spíš jen drobný osobní neduh, na který občas architekti trpí. Přílišná touha dát vyniknout své realizaci, vytvářet díla tak mimořádná a vizuálně strhující, že jejich ztvárnění a forma přesahuje význam původního určení. Architekt Martin Kožnar dokazuje, že je vůči této nákaze imunní. Jeho projekt vyniká tím, čím se nestal.

Snímek obrazovky 2021 07 25 v 20.57.33

Hotel v chráněné francouzské lokalitě. Stavení v souladu s přírodou

Francouzská horská vesnice Breitenbach, ležící mezi regiony Vosges a Alsasko, je neobyčejná hned z několika důvodů. Leží v krásné horské lokalitě a současně zde žijí obyvatelé s velmi silným vztahem k přírodnímu prostředí. Ten projevují nejen slovy, ale především skutky – provozují zde ekologický pivovar, chovají včely, zpracovávají mléko na jogurty a další mléčné produkty a vyrábí vlastní sýr.

Shiroiya Hotel credit Katsumasa Tanaka B0008569

Hotel a kulturní centrum, „kde rostou dobré věci“

Přijměte pozvání do japonského města Maebashi, které od roku 2016 láká nové obyvatele i turisty pomocí rozvoje města pod sloganem „Where Good Things Grow“. Novinkou je zde rekonstrukce Shiroiya hotelu, který propojuje umění s účelem ubytování a má potenciál stát se kulturním střediskem města.

COMPASS Bachledka BoysPlayNice 28

Bachledka: Skrytá krása funkce na vrcholu Malé Poľany

Bachledova dolina je oblíbeným lyžařským střediskem v Belianských Tatrách. Její popularitu zvýšil v předchozích letech Chodník korunami stromů s působivými výhledy na okolní přírodu, který láká turisty k návštěvě po celý rok. Chybějící restaurace a zázemí pro návštěvníky vyústilo v realizaci projektu, který je charakteristický pokorou a citlivostí ke zdejší kopcovité krajině.

coco formafatal archwerk boysplaynice 46 1200

Coco – prázdninový luxus v kostarické džungli

Soubor pěti experimentálních staveb nazývaných Coco Villa je součástí resortu Art Villas v kostarické džungli. Prudký svah s bujnou zelení nad pláží Hermosa je ideálním místem pro jednoduché stavby neobvyklých tvarů, které v sobě spojují konstrukci stále oblíbenějších stromových domků a prostých stanů.

Pohled na hotel a zahradu z Dvořákova nábřeží.

Začala rekonstrukce někdejšího hotelu InterContinental

Brutalistní budova pražského hotelu InterContinental a jeho blízké okolí se po 47 letech dočká kompletní rekonstrukce a přestavby. Investorem projektu je česká společnost WIC Prague a.s. vlastnící hotel a přilehlé pozemky, jejími majiteli jsou Oldřich Šlemr, Pavel Baudiš a Eduard Kučera. Architektonické řešení pochází z dílny studia TAK Architects, projekt realizuje společnost Metrostav a.s. Rekonstrukce se již rozběhla a její dokončení je naplánováno na prosinec 2022.

Tmavomodré štukové stěny ve spojení s bledým dřevem zajímavě dolaďují interiér restaurace.

Hostinec Fara zalitý světlem ze střechy

Průnik starého s novým začíná v jádru v interiéru. Nosné stěny podpírají masivní ocelové nosníky, které jsou v interiéru záměrně přiznané. Prostor v hlavní části nad barem je otevřený až do krovu. Přiznané konstrukční prvky se odkrývají v celé své kráse, podtrhnuté dostatkem světla.