Aparthotel Lesní stráně

Wellness přímo v lese. V Jeseníkách vyroste pětihvězdičkový resort za půl miliardy

V Jeseníkách v blízkosti obce Ostružná a lyžařského areálu Ramzová začala výstavba prémiového holiday resortu. Aparthotel Lesní stráně budují developerské společnosti DOMOPLAN a MyResorts, které patří do skupiny FIPOX. Společně s 54 apartmány nabídne služby pětihvězdičkového hotelu. Architekty projektu je Colllab studio, interiéry a wellness navrhlo studio Identity Design.

Vinárna WineList

Vinárna WineList: Nadčasový interiér zbavený nánosů času

Přízemí a rozsáhlé sklepení staršího činžovního domu v Praze-Karlíně dlouho hledaly svůj účel. Než zde otevřela vinárna WineList, vystřídaly se tu celkem čtyři různé podniky, naposledy vietnamská restaurace. Každý nájemník si prostory přizpůsobil k obrazu svému. Architekti ze studia COLLARCH se tak museli potýkat se zajímavým mixem historických a současných stavebních prvků, které na sebe někdy příjemně navazovaly, jindy se však naprosto popíraly.

Kavárna Kontejner

Kavárenským centrem Holešovic se staly tři lodní kontejnery

V husté zástavbě pražských Holešovic nenajdou místní zrovna moc veřejných prostranství, kam by mohli vyrazit za relaxací a odpočinkem. Jednou z takových lokalit je Ortenovo náměstí. Park o trojúhelníkovém půdorysu nabízel ještě nedávno pouze menší dětské hřiště a pár laviček. Zásahem architektů ze studia COLLARCH tu ovšem vzniklo mimořádně příjemné a funkční doplnění – Kavárna Kontejner.

Aeon

Italský hotel na pomezí dvou světů

Hranice mezi minulostí a budoucností, mezi snem a realitou, mezi exteriérem a interiérem – architekti z noa* zviditelňují neviditelné hranice a zasazují je do širšího kontextu. Místo rozdělení se hranice stávají spojením dvou světů.

Chata Sasso Nero

Horská chata v Jižním Tyrolsku dominuje skalnímu masivu

Horská chata Sasso Nero vyrostla v Dolomitech v prostředí vystaveném povětrnostním vlivům v nadmořské výšce přes tři tisíce metrů. Stavba, která připomíná monolit na skále, vyvolávala kontroverze již při svém původním návrhu. I po otevření vzbudila rozruch – jak v architektonické a stavební komunitě, tak mezi ohromenými turisty.

Cukrárna Povidloň

Cukrárna, kde se potkala tradice s inovací

Cukrárna Povidloň v Lipně nad Vltavou získala jméno podle tradičního šumavského dezertu. Zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly však zdejší šéfcukrář Michal Mandys povýšil na francouzský éclair. Harmonické spojení dobře osvědčené tradice a inovace se ale propsalo i do interiéru cukrárny od ateliéru A8000.

Areál zámku Mitrowicz

Zámek Mitrowicz: Zbědovaná památka povstala z popela jako fénix

Desítky let bez údržby, znárodnění, fatální povodně i složitost kolaudace zrekonstruované historické budovy podle měřítek 21. století… osud zámku Mitrowicz, dříve známého jako zámek Koloděje nad Lužnicí, nebyl za jeho dlouhou a bohatou historii vždy jednoduchý. I přesto se podařilo vdechnout mu nový život, aby se mohl v roce 2016 vůbec poprvé ve své historii otevřít veřejnosti.

Café Ernst

Ve víru první republiky. Kavárna v brněnské vile Stiassni je poctou Ernstu Wiesnerovi

Nově otevřená kavárna s prostým názvem Café Ernst, která je nově otevřena v brněnské vile Stiassni, svým interiérem evokuje prvorepublikovou kavárnu Esplanade (na rohu dnešních ulic Rooseveltovy a Jezuitské), kterou navrhl právě Ernst Wiesner. Proslulý podnik byl ovšem nenávratně zničen při bombardování za 2. světové války.

Wine Bar Reisten

Wine Bar Reisten v Pavlově nachází svou vlastní vinařskou poezii

Je poměrně snadné podlehnout opojnému vinařskému kýči a představit veřejnosti prostor degustace vína v podobě laciné kulisy, důvěrně známé z filmů. O to víc potěší, že se citlivé zakázky vinného baru v Pavlově zhostili architekti z ateliéru ORA a vytvořili tu příjemný kousek originální regionální architektury.

Golden Egg Café

Restaurace Golden Egg má tvrdou skořápku, ale velmi výživné jádro

Bylo dřív vejce, nebo slepice? I nad tím můžete popřemýšlet při posezení v pražské restauraci Golden Egg. Klidně dlouze, neboť rychlé obsluze navzdory tenhle podnik není klasickým fast foodem. Zakládá si na propracované kvalitě pokrmů, jež mají vždy něco společného s vejci. Ale také s udržitelností a propracovanou architekturou.

adr baroque restaurant three roses boysplaynice 09

Restaurace v areálu kláštera sází na barokní romanci

Také si někdy při procházce městem říkáte, co kdyby zdi starých domů uměly vyprávět příběhy? V případě restaurace Baroque – U Tří růží se tak už děje, stačí jen přijít a naslouchat jim. Minulost tu rezonuje celým projektem, který si zakládá na postupné revitalizaci areálu broumovského kláštera.

Aranka v ořechu

Mobilní Aranka: Koráb, který nabízí moderní komfort, ale k pohodě jej musíte kormidlovat sami

Není to sice nemoc, spíš jen drobný osobní neduh, na který občas architekti trpí. Přílišná touha dát vyniknout své realizaci, vytvářet díla tak mimořádná a vizuálně strhující, že jejich ztvárnění a forma přesahuje význam původního určení. Architekt Martin Kožnar dokazuje, že je vůči této nákaze imunní. Jeho projekt vyniká tím, čím se nestal.