Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Rekonstrukce stodoly z 18. století na bydlení ve skandinávském stylu

Rekonstrukce stodoly z 18. století na bydlení ve skandinávském stylu

V kopcovité krajině Chiltern Hills v hrabství Oxforshire na jihovýchodě Anglie stojí rekonstruovaná zemědělská usedlost Park Corner Barn, pod jejímž vzhledem je podepsáno londýnské studio McLaren Excell.

Park Corner Barn pochází z konce osmnáctého století, kdy byla postavena v tradičním stylu z cihel a kamene. Až téměř do konce 20. století byla součástí statku, kde sloužila jako stodola pro ustájení dobytka. Dvanáct let po skončení hospodářského provozu v objektu jej koupil nový majitel a začal uvažovat o novém využití.

To bylo na počátku spolupráce se studiem McLaren Excell, v roce 2009, kdy si přál objektu vrátit zpět jeho původní strukturu. Předcházející zásahy totiž vypadaly jako snaha namačkat do daného prostoru co nejvíce pokojů. Všechny ostatní aspekty, jako kvalita budovy, použité materiály či volný prostor, šly stranou. Naštěstí tyto snahy zbrzdil omezený rozpočet, takže značné části prostoru byl navrácen zpět vzhled holé původní stodoly.

Na tento stav navázal koncept studia McLaren Excell, který navrhl vytvoření vzdušných a otevřených prostor, řešených se skandinávskou jednoduchostí tak, aby výsledkem byl pocit klidu a kontinuity historie stavby. Požadavek majitele zněl, aby stavba vyhovovala také jeho sběratelské vášni pro klasickou hudbu a knihy. Nemělo jí chybět ani žhnoucí srdce v centrálním prostoru. Nadto mělo navržené řešení zajistit flexibilní ubytování, od osamělého návštěvníka až po objekt plný hostů.

K realizaci zvoleného konceptu bylo třeba výrazně snížit počet původních pokojů a uvolnit prostor tak, aby byl vzdušný. To ovšem znamenalo značné zásahy do konstrukce stodoly. Aby mohly být nosné stěny, nosníky a stropy odstraněny, bylo nutné provést skrytou ztužující ocelovou konstrukci a instalovat doplňkové nosné dřevěné prvky. To vše komplikovala špatná kvalita dřevěných prvků ve starší polovině stodoly, které bylo nutno opravit nebo vyměnit.

Výsledkem provedených úprav byl vznik dvou velkých obytných prostorů. Jižní konec stodoly tvoří obývací pokoj s otevřeným prostorem až po střechu, ukončený protilehlými štíty. Dříve oddělená kuchyně byla včleněna do obývacího prostoru, aby vytvořila hlavní centrum domu. Na severním konci stodoly byly odstraněny čtyři pokoje a vznikl prostor dle požadavků klienta pro knihovny a poslech hudby.

Krb je koncipován jako mohutný prvek v prostoru. Je vybudován z masivních vápencových bloků, omítnutých a vybílených vápnem, a směrem vzhůru se zužuje v komín, který napodobuje typické venkovské zděné komíny.

Netradičním prvkem v obývacím pokoji je pohyblivé schodiště, které slouží pro přístup do vloženého mezipatra pro ubytování hostů. Váží jednu tunu a je kompletně vyrobeno z černé oceli s hrubým strukturovaným povrchem, který jeho konstrukci zajišťuje potřebnou patinu.

Kromě uvolnění prostoru je důležitým prvkem zachování atmosféry původní stavby maximální využití původních materiálů. Proto je i nový štít na jižní straně postaven z masivního dubu, což fasádě dává potřebný vzhled původní zemědělské usedlosti.

Také dubové dveře a truhlářské práce v celém objektu navazují na původní konstrukce. Jsou jejich zmenšenými kopiemi, takže díky tomu zůstal zachován velkorysý vzhled původních zemědělských staveb a současně jsou v souladu s měřítkem nových konstrukcí.

Stavba Park Corner Barn byly navržena s důrazem na jednoduchost a moderní postoje k materiálům a zpracování detailů. Autoři návrhu se rozhodli pro použití omezené palety jednoduchých materiálů, aby výsledkem byl pocit jistoty a klidu v celém objektu: bíle olejovaný dub, vápenec a italský čedič na podlahách. Tento konzervativní přístup k výběru materiálů dal vyniknout původní struktuře stodoly, takže se stala převládajícím prvkem interiéru.

Místo: Chilterns, Oxfordshire
Typ: Obytný
Stage: Vestavěná
Dokončeno: 2011
Studio: McLaren Excell Londýn
Architekti: Luke McLaren, Robert Excell

Marie Urbancová

Foto: McLaren Excell