Studio Caramel navrhuje domy, kde se bude sladce žít

Studio Caramel navrhuje domy, kde se bude sladce žít

Na okraji Vídně vyrostl moderní elegantní designový rodinný dům od studia Caramel Architekten. V lokalitě bylo stanoveno několik omezení, s nimiž si architekti museli poradit. Omezení výšky, typ objektu a definovaný koeficient zastavěnosti ploch. S tím se však architekti hravě vypořádali a výsledkem je plnohodnotný rodinný dům s velkorysou zahradou a terasou.

Půdorysný rozměr objektu je velmi úzký, 35 x 5 m, přesto je ve středu domu zelené atrium s nenáročnou zelení. Vzniká tak příjemná klidová zóna, kde jsou obytné místnosti v přímém kontaktu se zelení a zároveň si zachovávají své plné soukromí.

Přímo z ulice můžeme nahlédnout do sterilně bílého prostoru, jako by se jednalo o showroom. Prostor prosvětlený z vrchu velikým oknem v šikmé střeše je však překvapivě garáž. Dále vcházíme do hlavního obytného prostoru, kuchyňská linka je originálně součástí schodišťového ramene.

Po schodech se dostaneme do ložnicové části nad garáží, šatna i koupelna jsou její součástí. Přes atrium se dostáváme do další místnosti, kde je pracovna s kanceláří. Dům skrývá i suterén, je přístupný po schodech z garáže. Zapomeňte na skladové prostory a úložné prostory, i v tomto případě je umístění domácího kina spíše překvapením.

Veškeré povrchy jsou jednoduché a čisté. Venkovní bílé stěny se částečně propisují i do interiéru, kde doplňují převažující pohledový beton. Podlahy obytných částí jsou dřevěné, směr lamel běží spolu s délkou domu a navádějí tak oči do zahrady. Vybavení je jednoduché, čisté, z barev opěr vítězí bílá.

Prostor obývacího pokoje je nejvzdušnější, v nejvyšším bodě objektu je ložnice. Místnosti jsou prosvětleny okny v šikmých plochách střechy a prosklenými plochami do atria. V atriu je rafinovaně řešené zapuštěné posezení a zapuštěný bazének, nic tak nebrání pohledu do protějších prostor kanceláře. V domě funguje skvělá orientace, vše lze lehce vidět. Díky zkoseným stropům nevznikají žádné překážky v průhledech a rodina tak může bezproblémově navzájem komunikovat.

Díky fotovoltaickým panelům osazeným na jižní střeše, tepelnému čerpadlu vzduch-voda a řádnému zateplení spadá objekt do třídy nizkoenergetických domů.  

Architekt: Caramel Architekten

Lokalita: Vídeň, Rakousko
Realizace: 2014

Text: Magdalena Nováková
Foto: Hertha Hurnaus, Courtesy of Caramel Architekten