Vzdělávací centrum v Bangladéši – ekologická architektura přesvědčuje poroty soutěží

Vzdělávací centrum v Bangladéši – ekologická architektura přesvědčuje poroty soutěží

Rotterdamská architektonická kancelář SchilderScholte navrhla vzdělávací komunitní centrum v Bangladéši – originální, ekologickou a úspornou stavbu, při jejíž konstrukci byly použity převážně místní materiály. Tento projekt, který zafinancovala nizozemská nadace Pani, získal první cenu v kategorii staveb v soutěži Dutch Design Awards, které se udělovaly v rámci festivalu designu Dutch Design Week koncem října tohoto roku v Eindhovenu.

Komunitní centrum, které slouží jako škola, vzdělávací centrum pro dospělé i místo setkávání, je postaveno ve městě Rajarhat v severovýchodní Bangladéši blízko hranic s Indií.

Komplex o celkové rozloze 910 m2 se skládá ze tří částí – bloků. Dva bloky jsou dvoupatrové a ukrývají v sobě školu a třetí, jednopatrový blok obsahuje dílnu a obchod. Dílna a obchod jsou orientovány na severní stranu směrem do ulice, zatímco třídy a umývárny jsou situovány na jih, do zeleně s rybníkem. Toto řešení poskytuje klid pro výukový proces a zároveň láká zákazníky z ulice do obchodu. Otevřená, ale zakrytá plocha nad dílnou a obchodem slouží jako místo setkávání.

Kompozice bloků vytváří meziprostor – dvůr, který je volně přístupný. Všechny tři bloky i dvůr zakrývá střecha z recyklovaného vlnitého plechu, kterou podpírá samonosná konstrukce z bambusových sloupů. Střecha byla postavena jako první, aby v dalším procesu výstavby byl stavební prostor chráněn před deštěm a sluncem. Zvednutím střechy nad objemem bloků se dosáhlo lepšího větrání a prouděním vzduchu se tak snižuje teplota v objektu. K dodatečnému ochlazení dochází i vlivem okolní zeleně a vodní plochy vedle budovy. Střecha má na všech stranách velké překrytí a poskytuje tak dostatek stínu i ochranu před deštěm.


Design komunitního centra se zaměřuje na využití dostupných místních materiálů. Na stavbě byl použit bambus, ručně tvarované cihly, mangovníkové dřevo, použitá ocel, tenké recyklované vlnité plechy, cihly a částečně i beton. Podlahy v objektu jsou betonové a schodiště mezi patry v obou blocích se třídami jsou z oceli a dřeva.

Spojení mezi vyšším podlažím dvoupatrového bloku a otevřenou plochou nad dílnou zajišťuje dřevěný můstek s ocelovými podpěrnými sloupky. Ten funguje nejen jako spojení mezi dvěma místy, ale i pro radost dětí – bambusová vzpěra mezi dvěma podpěrnými sloupky slouží pro zavěšení houpačky.


Velká část objektu je postavena z cihel, které jsou tradičním materiálem v severní části Bangladéše. Čelní fasáda do ulice je opatřena malými čtvercovými okny. V zadní fasádě je umístěna řada vysokých úzkých oken – průhledů, které poskytují dostatek světla a přitom snižují pronikání přímých slunečních paprsků do místností.


Architekti stavěli nejen na ekologických principech, ale i na principech spolupráce a sdílení znalostí. Místní lidé se účastnili stavebního procesu, při kterém se také naučili technologii konstrukce odolných staveb s ekologickými principy. Cílem tohoto projektu také bylo, aby místní obyvatelé získali povědomí o principech trvale udržitelného rozvoje. Výchozím bodem například bylo, aby všechen materiál použitý na stavbu pokud možno pocházel z míst v dosahu 25 kilometrů.


Velká pozornost byla věnována i výběru barev a při stavbě byly využity některé znalosti o principech biomimikrů. Například obvodové stěny jsou natřeny žlutou barvou, která připomíná rostlinu hořčici a je známá tím, že odpuzuje komáry a jiný nepříjemný hmyz. Vnitřní stěny učeben jsou natřeny modrou barvou, která odpuzuje mouchy. V centru je také použita šedá a černá barva, která připomíná barvu země před deštěm (šedá) a po dešti (černá).


Cílem komunitního centra je poskytnout všestranné vzdělání místním obyvatelům a zajistit jim takovou ekonomickou nezávislost, aby v budoucnu nebyla podpora nadace potřeba. Tuto školu mohou navštěvovat jak místní děti, které by normálně vzhledem ke kastovnímu systému neměly moc šancí, tak i jejich rodiče. Rodičům je umožněno učit se obchodu a zvyšovat své dovednosti. V centru jsou vyráběna například bambusová kola a prodávána v obchodu komunity.

Vzhledem k poměrně jednoduché technologii této jinak velmi originální architektury, použití místních dostupných a recyklovaných materiálů a zapojení místních obyvatel do stavby, byl celý tento projekt relativně levný. Komunitní vzdělávácí centrum se podařilo postavit za 44 tisíc EUR.


Porota Dutch Design Awards ocenila tuto stavbu jako projekt s výrazným designem a významným společenským dopadem. Již dříve v tomto roce obdržel tento projekt prestižní kanadskou cenu AZ Award v kategorii staveb do 1000 m2 a stříbrnou medaili v soutěži Asia Architecture Award v kategorii veřejných staveb.

Klient: Nadace Pani, Arnhem, Nizozemsko
Architekt: Schilder Scholte Architecten bni-bno, Rotterdam, Nizozemsko
Projektant: PT-structural, Rotterdam, Nizozemsko
Hlavní dodavatel: MEI, Rajarhat, Bangladesh

Text: Jitka Prokopičová
Foto: SchilderScholte Architecten