Partneři sekce:
  • XELLA

Nic v něm nechybí ani nepřebývá. Byt pro minimalisty

Zdroj: Nikola Tláskalová

Již mnohé renovace starších rezidencí dokázaly, že i byt, navržený a postavený ve zcela jiné době se zcela jinými standardy bydlení může s určitými úpravami vyhovovat i dnešním představám investorů. Často však takový objekt potenciální majitele okouzlí nejen dispozicemi a polohou, ale i jakousi nadstavbou.

Stejně jako činžovní dům v pražských Holešovicích – velkorysý svou skromností, se spoustou světla skýtá svým obyvatelům s duší minimalistů pozitivní energii a vše, co potřebují. Nic v něm nechybí ani nepřebývá.

S plány na rekonstrukci oslovili investoři architektonické studio Schwestern sester Moniky Cihlářové a Ivety Čermákové. „Proces návrhu bytu 2 + 1 o velikosti 75 m² byl nezvyklý svým vývojem,“ vysvětlují architektky. „Nejprve jsme řešily jednotlivé nábytkové prvky – úložné prostory do ložnice a dětského pokoje a kuchyňskou linku. Postupně jsme se dostaly i k celkovému řešení vstupní haly, koupelny, dětského pokoje i obývacích prostor a na závěr jsme navrhly a vyrobily i originální závěsné lampy do ložnice.“ 

 

Zdroj: Nikola Tláskalová

Na první pohled

Prostorem, který utváří první dojem příchozích, je prostorná, velmi puristicky řešená vstupní hala, jež se otevírá jedinečnému původnímu půdorysnému řešení bytu. Dominantním prvkem je zde výrazné obloukové okno, kterým sem prochází světlo ze společného schodiště domu. Z haly pokračuje do útrob bytu chodba, centrální komunikační zóna, z níž lze vejít do jednotlivých pokojů a na malý balkón.

Centrálním prostorem, kde se setkává celá rodina, je na západ orientovaná místnost s obývacím pokojem propojeným s kuchyňským koutem a jídelnou. „Rohová bílá kuchyň je opět velmi puristická, ale nanejvýš funkční,“ pokračují architektky. „Skromně nechává v prostoru vyniknout důležitějším atributům, jako je například repasovaný jídelní stůl nebo odpočinkový kout se sedačkou a konferenčními stolky.“

Úspěšné dokončení projektu do posledního detailu se podařilo i díky vstřícnosti a komunikaci s majitelkou bytu, která nám nechala maximální svobodu a zároveň svými intervencemi dokázala udržet navrženou stylovou linii.

Stejně jako centrální denní prostor je na západ orientovaná i ložnice. V jejím vybavení zaujme vestavěná skříň, jež svými rozměry odpovídá délce a výšce stěny, k níž přiléhá. Pravidelný rastr, který na její plochu kreslí uzavřená dvířka, je přerušen středovou knihovnou s částečně otevřenými policemi.

Jde nejen o estetické členění, ale i o prvek ryze praktický, vynucený rozměry místnosti – prostor mezi skříní a postelí nebyl dostačující pro otevírání dveří a průchod. Bylo tedy nezbytné zajistit funkčnost a kompaktnost vestavby současně. Jak vysvětlují autorky návrhu, policová knihovna s posuvnými dveřmi byla výsledkem ergonomického uvažování. 

Centrálním prostorem, kde se setkává celá rodina, je na západ orientovaná místnost | Zdroj: Nikola Tláskalová

V barvě jasanu

Ve všech pokojích jsou jasanové parkety, jež byly záměrně použity jako jednotící vizuální prvek. Parkety jsou ve všech pokojích původní, pouze v dětském pokoji byly položeny nové. Nábytek je v pokoji pro školáka, orientovaném na východ, navržen na míru z překližky a pouze jemným dekorováním je odlišen od ostatního nábytku v bytě. Majitelé si přáli zachovat i zde střídmost a nechat tak prostor pro kreativitu dítěte. 

Koupelna je skvělým výsledkem snahy o maximální využití velmi malého prostoru bez oken, navíc s komplikovaným půdorysem, kam se musela kromě sprchového a mycího koutu vejít i pračka se sušičkou a úložným prostorem pro čisticí prostředky. Zkušené designérky se rozhodly pro světlé odstíny obkladu malé místnosti, prostor dále opticky zvětšily zrcadlové dveře nábytkové skříňové sestavy. 

Základní údaje:
Návrh: Schwestern, s. r. o.
Místo: Praha
Realizace: 2018
Velikost: 75 m²
Vybavení: Profil nábytek, a. s.
Foto: Nikola Tláskalová
Text: Daniela Bartošová