Partner sekce:
  • XELLA

Rekonstrukce vily na Vinohradech respektuje odkaz Františka Libry a zároveň vnáší kontrast

Zdroj: JAN PERNEKR

Kolonie vil v pražských Vinohradech, jejíž zastavovací plán, hmotové a dispoziční řešení domů zpracoval architekt František A. Libra, si dodnes uchovává atmosféru prvorepublikového bydlení. Přestože investor jednu z vil postupně proměnil na kancelářský objekt, architektům z ateliéru edit! se podařilo prostory vily provozně a vizuálně sjednotit, zachovat historické prvky a současně vnést soudobé architektonické řešení.

Z původních tří bytů a podkroví ve vile vznikaly v průběhu dvaceti let kanceláře. Zásahy však probíhaly postupně a nerespektovaly jednotnou koncepci. Záměrem investora proto bylo vilu scelit a vytvořit reprezentativní sídlo IT firmy.

Autorský tým ateliéru edit! respektoval členění objektu i konstrukční limity a ve svém návrhu utváří sídlo pro jednu kompaktní firmu se silnými vnitřními vazbami. S pomocí jednoduchých dispozičních principů architekti vilu propojují od střechy až po zahradu.

Model nového řešení schodiště | Zdroj: edit!

Provozní sjednocení objektu ve všech patrech je zásadní změnou a charakteristickým motivem návrhu. Pracuje se vždy v největších a nejsvětlejších místnostech, poslední větší místnost slouží k setkávání. V menších místnostech se odpočívá nebo telefonuje.

Mezi místnostmi vznikají nové vazby, z každé kanceláře vede cesta do dvou dalších a z každého patra pak vede přímá úrovňová propojka do exteriéru. Stávající schodiště do podkroví se přesouvá nad existující dřevěné schody. I kanceláře v podkroví, doposud zcela nezávislé, se tak mohou aktivně účastnit provozu ve vile.

S pomocí jednoduchých dispozičních principů architekti vilu propojují od střechy až po zahradu. | Zdroj: JAN PERNEKR

Výtvarné a materiálové řešení

K potvrzení dispozičního zónování v jednotlivých patrech vytvářejí architekti dvojici dřevem obložených stěn, které proběhnou od sklepa až po podkroví. K tomu obnovují původní historické detaily, repasují dveře a vše ladí do světlých decentních barev. Následně do prvorepublikově noblesního interiéru vkládají modré, zelené, žluté a červené schody a další kontrastní prvky, které potvrzují, že se jedná o sídlo mladé IT firmy.

Záměrem investora proto bylo vilu scelit a vytvořit reprezentativní sídlo IT firmy. | Zdroj: JAN PERNEKR

Od střechy po zahradu

Návrh se v propojovacích ambicích nezastaví ani u obálky budovy. Půdní prostor se otevírá na samotnou střechu, kde vzniká terasa s výhledem na spodní část Vinohrad. Zároveň v přízemí dochází k otevření vily směrem do zahrady. Ta byla v rámci rekonstrukce, v intencích původního návrhu F. A. Libry, upravena tak, aby mohla sloužit práci a neformálním schůzkám zaměstnanců.

Všechna patra domu jsou propojena a sjednocena v jeden celek. | Zdroj: JAN PERNEKR
Základní údaje:
Místo: Praha
Architekt: edit!
Spolupráce: Jana Stupková – zahradní úpravy
Užitná plocha: 390 m2
Projekt: 2017
Realizace: 2019

TEXT: JOLANA ŘÍHOVÁ
FOTO: JAN PERNEKR