Partneři sekce:
  • XELLA

Prostor pro nezávislou práci, avšak v blízkosti lidí. Cowork:s Humpolec

Zdroj: Nikola Tláskalová

Revoluci v pracovním procesu dobrovolně nezaměstnaných čili živnostníků a kreativců, přinesly „sdílené“ prostory na samostatnou práci – coworking. O nový pracovní formát je stále větší zájem a adekvátně k němu vznikají netradiční provozy sdružující různorodé kolektivy.

Humpolec je menší městečko v kraji Vysočina. Loni se místní prodejna nábytku transformovala na coworkingovou kavárnu. Představou investora bylo vytvořit prostor, který by nabízel příjemné pracovní prostředí bez souvisejících starostí s jeho údržbou. Měl umožňovat nezávislou práci, avšak ve společnosti podobně naladěných lidí, od které se v případě potřeby dalo vzdálit do kavárny v bezprostřední blízkosti.

V interiéru převažuje dřevo a laminát.
V interiéru převažuje dřevo a laminát. | Zdroj: Nikola Tláskalová

Pohledové cihly v novém

Největším zásahem do původní dispozice byla výstavba hygienického jádra a zázemí pro zaměstnance. Umístěny byly do propojovacího výklenku mezi hlavním pracovním prostorem a konferenční částí. Strategickými stavebními zásahy vznikl vyhovující prostor na provoz baru i kuchyňku. Nové zásahy jsou snadno rozpoznatelné díky přiznané textuře cihel, které jsou povrchově upraveny pouze bílým nátěrem. Ve vzniklých interiérech je vizuální odlišení dámských a pánských toalet řešeno v podobě červeného a modrého nátěru.

„Cílem návrhu bylo ponechat možnost mít prostor otevřený a propojený, ale zároveň vytvořit klidné i rušnější zóny. Postupovalo se logicky od vstupu. Tam vznikl dynamičtější prostor, kde jsou menší stolky a prostorný pult s barovým sezením. Záměrně je pracovní prostor obsluhy vizuálně propojený s barem pro návštěvníky, aby se eliminovaly bariéry a nic se neskrývalo,“ přibližují navrhovací proces autorky designu. Diferenciace prostor probíhá na úrovni materiálů. Bar je vytvořen ze starých trámů z masivu, pracovní deska obsluhy z odolnější laminátové desky. Čelo baru pokrývá perforovaná překližka doplněna o kovovou konstrukci z Jäklových profilů.

Kruhový průzor zpoza baru umožňuje sledovat, co se děje za rohem.
Kruhový průzor zpoza baru umožňuje sledovat, co se děje za rohem. | Zdroj: Nikola Tláskalová
Prosvětlený prostor ideální na práci
Prosvětlený prostor ideální na práci |

Nábytek na míru

Prostor věnovaný práci má extrovertní charakter. Jsou zde umístěny dva větší pracovní stoly s integrovaným elektrickým připojením. Vizuální kontakt s barem zajišťuje kruhový otvor v příčce oddělující provoz kavárny. Regál na protější stěně je „ověšený“ zelení – zklidňující element současně zlepšující klima i akustiku. Nabízí také integrované úložné prostory s uzamykatelnými boxy pro „coworkery“. Propojovací výklenek disponuje měkkým sezením s konferenčním stolkem a ústí do klidné konferenční místnosti, ve které je možné pronajmout si buď stůl, nebo v případě potřeby i celou místnost na jednání. Nábytek na míru má na svědomí také studio Schwestern. Rozhodli se pro kousky z kolekce Tak a Move Me navržené pro Profil nábytek. Použily se kvalitní obnovitelné materiály, které co nejméně zatěžují přírodu.

Systém uzamykatelných boxů
Systém uzamykatelných boxů | Zdroj: Nikola Tláskalová
COWORK: S
Místo: Humpolec
Investor: Coworkingové družstvo Celkem
Design: Schwestern/Monika Cihlářová, Iveta Čermáková
Zhotovitel: Profil nábytek
Celková plocha: 135 m2
Realizace: 2019

TEXT: ALEXANDRA MÜLLEROVÁ
PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE: SCHWESTERN
FOTO: NIKOLA TLÁSKALOVÁ

Článek byl publikovaný v čaopise ASB 05/2020.