Levitující Monet: budova si hraje se světlem a odrazy vody

02 Levitující Monet

Na břehu Seiny ve francouzském městě Rouen vyrostl nepřehlédnutelný duhový objekt. Jedná se o sídlo společnosti Métropole Rouen Normandie, které navrhli architekti ze studia Jacques Ferrier Architecture. Autoři projektu se nechali inspirovat impresionistickými obrazy Caluda Moneta.

Dynamický tvar budovy kontrastuje se všudypřítomnými horizontálami v okolí hlavního přístavu, zatímco její silueta vychází z tvaru rekonstruovaných průmyslových budov na pravém břehu řeky. Šikmé tvary připomínají přístavní jeřáby a projíždějící lodě.

Duhové šupiny

Koncept budovy by měl přispět ke zlepšení městského života v okolí přístavu. Objekt je zamýšlen jako symbol plánovaného ekologického okresu. Jedná se o současnou metropolitní ikonu, která formuje okolí a doplňuje jedinečnou nábřežní krajinu.

Mnohostranná průhledná architektura si hraje s měnícím se světlem na obloze, s odrazy vody a barvami okolního prostředí. Budova je pokryta „rybími šupinami“ z jemně zabarveného skla, které tříští světlo a zrcadlí řeku. Snově vizuální efekt byl vytvořen na základě inspirace impresionistickými obrazy Clauda Moneta.

03 Levitující Monet

Počasí na fasádě

Dvouvrstvá fasáda poskytuje budově pasivní tepelnou ochranu. Na střeše vytvářejí skleněné šupiny prostor pro solární panely, které přispívají k energetické soběstačnosti budovy. Panely jsou konstruovány v moderním designu a pestrých barevných odstínech, díky čemuž ladí s celkovým estetickým pojetím budovy. Vzhled domu se mění po celý den v závislosti na počasí. Když se do fasády opírá slunce, zdá se, jako by budova levitovala nad nábřežím.

Šupiny z jemně zabarveného skla tříští světlo a zrcadlí řeku
Šupiny z jemně zabarveného skla tříští světlo a zrcadlí řeku 

Světlo v srdci

Pod impresionistickou vnější vrstvou jsou jednotlivé prostory uspořádány podle jejich využití. Na úrovni nábřeží se nachází recepce, zasedací místnosti a služby. Na střeše budovy je rozlehlá terasa, která nabízí panoramatický výhled na město a řeku.

Všechny kanceláře mají dostatek denního světla, mezera rozdělující objekt na dvě části přináší přirozené světlo také do srdce budovy. Na některých patrech se tento prostor rozšiřuje a vytváří otevřené terasy přístupné zaměstnancům i návštěvníkům. Navigace v budově je snadná a intuitivní, důraz je kladen jak na pracovní, tak i na komunitní prostory.

Terasa na střeše
Terasa na střeše 

Sídlo společnosti Métropole Rouen Normandie

Místo: Rouen, Normandie
Architekt: Jacques Ferrier Architecture
Spolupráce: Studio Pauline Marchetti, Sensual City Studio
Realizace: 2017

TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ
FOTO: LUC BOEGLY, V2COM

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 4/2018.

Komentáře