Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Originální dům

Originální dům

Moderní architektura současných rodinných domů má několik základních charakteristických rysů, které všechny lze nalézt u stavby v okrajové části Prahy, dokončené v roce 2014. Přes velkorysé řešení je dům ve svém standardu nízkoenergetický.

Nepravidelný, avšak kompaktní objekt je realizován na svažitém pozemku, do kterého se částečně zařezává, a v místech návaznosti na terén vznikají dvě terasy. Půdorysný tvar je „Y“, přičemž ramena tvoří konzoly s panoramatickými okny, vysouvající se ze základního objemu ve směru krásných výhledů.

První konzola je nasměrována z hlavního obytného prostoru na jihovýchod do údolí. Druhá konzola s ložnicí v 2. NP je orientována na východ k pozemku s lesem. Směrem na západ, tj. k příjezdové cestě, tvoří dům vstupní bránu.

Fasáda v barvě ohně

Na první pohled dům zaujme netradičně řešenou fasádou z rezavého plechu Corten. Jeho velmi jemná vlnovka je orientována vertikálně a přerušována zářezy, které navazují na okenní otvory nebo konzoly. Pod větraným opláštěním je tepelná izolace na nosné konstrukci z cihel Porotherm či monolitického železobetonu (v místech konzol). Střešní konstrukce je navržena z falcované krytiny se sklonem 5°, 8° a 22° a je do ní vloženo několik kulatých, pevně zasklených světlíků s izolačním trojsklem. Okenní otvory jsou řešeny sešikmenými náběhy z plechu.

Dispozice po půlpatrech

Dům je výškově rozdělen atypicky po půlpatrech do šesti výškových úrovní, které jsou od sebe odděleny vždy jedním schodišťovým ramenem. Hlavní vstup je buď z garáže, nebo zvenku ze severní strany krytými vstupními dveřmi. Zde navazuje zádveří se šatnou, ke garáži pro dva osobní automobily je připojena také místnost pro sportovní potřeby. Ze zádveří lze pokračovat do schodišťové haly a dál směrem nahoru, kde se nachází jeden velký obytný prostor otevřený přes dvě patra do galerie.

Slučuje v sobě funkci obývacího pokoje, jídelny a kuchyně a unikátní atmosféru mu zajišťuje prosklená stěna s lodžií a s výhledem do údolí. Z části jídelny je pak možno vystoupit na terasu nad zahradním skladem.

O půl patra výše se nachází dětská část se dvěma dětskými pokoji, propojenými společnou šatnou a koupelnou. V poslední, nejvyšší úrovni je umístěna již zmíněná galerie, ze které lze vstoupit do proskleného objem u pracovny nebo do oddělené části rodičů s ložnicí, šatnou a prostornou koupelnou.

Z úrovně zádveří, ovšem sestupným směrem, se o půl patra níže nachází prostor k odpočinku. Je zde relaxační místnost s vířivkou a saunou, tělocvična a je odtud také možné vyjít na prostornou terasu. Na této výškové úrovni je i samostatný zahradní sklad, který ovšem není přístupný z domu, ale pouze ze zahrady. Nejnižší úroveň domu je vyhrazena hostům a pro vinný sklípek. Pokoj pro hosty je doplněn koupelnou, k vinnému sklípku je přidružena místnost s kuchyňským koutem a chlazená místnost pro skladování vína.

Materiálová jednoduchost

Při řešení interiérů je použito nemnoho materiálů, což ve výsledku celému prostoru dává vzdušnost, eleganci a umožňuje vyniknout dominantnímu vizuálnímu propojení s exteriérem. Povrchy podlah jsou řešeny účelově podle funkcí místností, v obytném prostoru je to dřevěná podlaha z dubové mozaiky, v ostatních obytných místnostech marmoleum nebo koberce. Ve zbytku místností, především v těch s mokrým provozem, je keramická dlažba.

Stěny jsou omítnuty štukovou omítkou s převažujícím bílým nátěrem. Povrchy stěn v koupelnách a WC jsou tvořeny keramickým obkladem nebo skleněnou mozaikou. Nepřehlédnutelným doplňkem interiéru jsou sítě z ocelových lanek na konci galerie a v meziprostoru schodišťových ramen.

Směrem k okolnímu světu uzavřený a naopak otevírající se do soukromí, tak lze charakterizovat rodinný dům severně od Prahy. Promyšleným řešením vnitřní hmoty vznikl mnohovýznamový prostor pro pohodlné bydlení, ukrytý před zvědavými pohledy za zdánlivě fádní vstupní bránu.

Kancelář: VYŠEHRAD atelier
Autoři: Ing. arch. Smolík Jiří, Ing. arch. Tereza Mandíková, Ing. arch. Zdeněk Rychtařík, Ing. arch. Martin Šafránek, Ing. arch. Pavel Marek
Výměra pozemku: 1 627 m2
Zastavěná plocha: 212,1 m2
Ostatní zpevněné plochy: 157,2 m2
Užitná plocha celkem: 443,2 m2
Obestavěný prostor: 1 943 m3
Zahájení projektu: 02/2010
Dokončení realizace: 07/2014


Text: Marie Urbancová
Foto: Filip Šlapal