Dům svých snů hledali tři roky

Hledání vhodného místa k žití je v našich končinách důležitou a zodpovědnou činností. Má to své důvody – dům či byt je pro většinu z nás nejen místem k přebývání, k přespávání, ale naším domovem. Velmi osobním prostorem, bezpečím pro nás a naše nejbližší. A když ho najdeme, uděláme vše pro to, abychom ho dovedli k naší představě dokonalosti.

Dům svých snů hledali manželé tři roky v blízkém i vzdálenějším okolí Benešova. A když ho konečně objevili, byla to láska na první pohled. A vůbec nevadilo, že byl na zbourání. Přízemní dům v řadové zástavbě, částečně podsklepený kamenným sklípkem s cihlovou klenbou. S malou zahradou, která se opticky spojuje s okolními ve velký sad. A pět minut chůze od náměstí v jedné z mála lokalit s původní zástavbou ve městě…

V kontrastu, a přece v souladu s prostředím

Koncept domu se zrodil ještě ten den, kdy si poprvé prohlédli pozemek. Dům v proluce byl jejich snem, zde ho mohli zrealizovat. Návrh je dílem Hynka Holiše a Šárky Holišové Šochové z ateliéru Holiš + Šochová architekti a vychází ze situace daného místa a současně z přání a představ investorů. „Uliční fronta domů má společné pouze to, že každý z nich je zcela jiný,“ vysvětluje Hynek Holiš.

„I proto jsme se rozhodli prolomit část hmoty průčelí ve prospěch vstupního dvorku. Ten poskytuje zklidněný vstup do domu, příjemné průhledy z ateliéru a v patře odstup obytné části od ulice s přirozeným stíněním jižního sluníčka korunou stromu. Dvůr od ulice dělí plechová brána. Jednotlivé části domu záměrně výškově navazují na okolní římsy a hřebeny a utváří řád v protiváze k prolomení hmoty v ulici.“

Dům má tři podlaží a každé je svébytnou zónou. Vzájemně jsou propojena schodištěm a prostory otevřenými přes více podlaží.

Obytná část s polozapuštěným a převýšeným obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou propojenou se zahradou, a v dalším podlaží s klidovou částí – koupelnou a dvěma ložnicemi obrácenými do zahrad, je posazena na ateliéru (jenž je současně příležitostným pokojem pro hosty), garáži a technickém zázemí domu.

Konstrukce je zděná z tvárnic Durisol s železobetonovými stropy. Štítové nosné stěny, které nemusí plnit tepelněizolační funkci, jsou vyzděny z cihel – nejen nových, ale využity byly částečně také cihly z původního domu a záměrně je přiznána jejich struktura. Nedokonalosti tohoto stavebního materiálu tak byly povýšeny na estetický prvek stavby.

Rodinný dům s ateliérem 01

Materiály a barvy

V exteriéru i interiéru domu hrají důležitou roli také další použité materiály a barvy. Venkovní povrchy vynikají kontrastem světlé dvouvrstvé štukové omítky s na černo natíranými betonovými cihlami nebo režnými plnými pálenými cihlami v přízemí, černá je i plechová vstupní brána.

Celku dodávají na dynamice betonové a žulové schody na zahradu a vydláždění dvorů z žulových odseků v kombinaci s opracovanými masivními žulovými prvky.

Okna v ateliéru v přízemí jsou z eloxovaného hliníku, v obytné části pak z modřínu, který je v interiéru použit na schody a na nábytek. Stěny v interiéru jsou omítané nebo z režného zdiva, tradiční solidnost a stabilitu dodávají prostorům podlahy z litého terazza nebo pokryté celoplošnými bavlněnými koberci.

Rodinný dům s ateliérem 11

Teplo a voda pro komfort a pohodlí

Ohřev vody a vytápění jsou zajištěny plynovým kotlem umístěným v prostředním patře v hospodářské místnosti mezi štítem při sousedovi a truhlářsky provedenou kuchyňskou stěnou. Tak bylo dosaženo maximálního zkrácení rozvodů vody a topení. Současně se v tomto prostoru podařilo soustředit spíž, technické zázemí a pračku se sušičkou a ušetřit tak “drahou” podlažní plochu.

Zahrada k užitku i odpočinku

Nedílnou součástí je návrh zeleně kolem domu s dominantou vstupního dvorku, dřezovcem trojtrnným, mohutnými modrými hortenziemi v zadním dvorku a samotnou zahradou za domem.

Ta je rozdělena živými ploty z buxusů a trav do tří za sebou řazených částí – “okrasnou” s levandulemi, bobkovišní a spoustou trvalek, doplněnou o bylinky k přípravě jídel, pobytovou s ohništěm a muchovníkem a užitnou s jahodami, malinami, angrešty, jabloní a višní.

Základní údaje:
Název: Rodinný dům s ateliérem
Návrh: Holiš + Šochová architekti, Hynek Holiš, Šárka Holišová Šochová, www.hsarchitekti.cz
Investor: soukromá osoba
Zastavěná plocha: 103 m2
Užitná plocha: 177 m2
Projekt: 2014 – 2015
Realizace: 2015 – 2016
Foto: Tomáš Rasl, www.ateliervyton.cz
Text: Daniela Bartošová