Chata pod Bukovou: Domek z osmdesátých let se proměnil v zářící černý uhlík

mjolk architekti cottage pod bukovkou boysplaynice 03 1200
Zdroj: BoysPlayNice

Na začátku šlo o nedostavěnou chatu z osmdesátých let v malé vesničce Jiřetín pod Bukovou v Jizerských horách. Architekti libereckého studia Mjölk jí vtiskli novou tvář a přestavěli ji na víkendový pohodlný domek pro volné dny naplněné výlety do hor nebo jen prostým lenošením v létě či v zimě.

Cihlová stavba s brizolitovou omítkou vzhledem nezapřela dobový původ a svým obyvatelům již nemohla vyhovovat ani po stránce komfortu. Rekonstrukce byla nezbytná, ukázala se však být mnohem náročnější, než bylo původně plánováno, a z chaty zbylo jen pár zdí.

Nicméně možná i právě proto měli majitelé spolu s architekty ze studia Mjölk volnější ruce a přetvořili nepříliš pěkný dům v zajímavý až abstraktně vyhlížející objekt.

Opálená fasáda jako poznávací znamení

Protože stav a materiálové složení původní konstrukce byly zcela nevyhovující, navrhli architekti nový dům s trámovou konstrukcí z místního smrkového dřeva, opláštěnou dřevěnými latěmi ošetřenými japonskou technikou ochrany dřeva opalováním shou–sugi ban.

mjolk architekti cottage pod bukovkou boysplaynice 01 1200
Architekti zvolili techniku opalování fasády. | Zdroj: BoysPlayNice

„Protože mají naši klienti rádi dřevo, navrhli jsme fasádu z latí,“ vysvětlují autoři návrhu. „A abychom se vyhnuli chemické ochraně dřeva, rozhodli jsme se fasádu opálit, a tuto inovativní metodu jsme zvolili i při volbě krytiny střechy. Celá chalupa se tak stala kompaktní a od cesty působí jako zářící černý uhlík.“

Kouzlo malého prostoru tkví v barvách a materiálech

Na rozdíl od vnějšího pláště je interiér velmi světlý – stěny nesou bílou omítku, dílem jsou také obložené světlým dřevem. Celkový vzdušný dojem umocňují přiznané konstrukční prvky, prostor částečně otevřený do krovu, ale především velkorysé prosklení celého přízemí.

Ústřední společenské místnosti, sestávající z obývacího pokoje, kuchyně a jídelny vévodí rozměrný krb. Jemné barevné ladění do přírodních zemitých tónů s antracitovým akcentem kuchyňské linky a okenních rámů citlivě dotváří také leštěná betonová podlaha, příjemná pro chůzi naboso.

mjolk architekti cottage pod bukovkou boysplaynice 17 1200
Interiér je světlý a čistý. | Zdroj: BoysPlayNice

V podkroví jsou dvě ložnice – velká je přístupná po tajných schodech ve skříni, do menší, určené pro děti nebo případné hosty se leze po žebříku z kuchyně. Naproti krbu je navíc ještě „spací okno“, i zde je možné vcelku pohodlně strávit noc. Původní malý dřevník za chatou byl přestavěn na saunu a hostinský pokoj, kde mohou náhodní nocležníci také složit hlavu.

Precizní detaily jako firemní značka ateliéru

Všechny funkční detaily v interiéru – dřevěný krov a spojovací prvky, ocelové schody do ložnice a žebřík ze stejného materiálu do dětského doupěte či osvětlení nad kuchyňskou linkou mají díky svému vysoce preciznímu designu i provedení, typickým pro práci studia Mjölk, též nezanedbatelnou estetickou funkci. Stejný dojem budí i jednoduše dokonalá koupelna s bílými obklady a přesnou sítí tmavých spár, opět s černými ocelovými doplňky a dřevěným stropem.

mjolk architekti cottage pod bukovkou boysplaynice 04 1200
Stavba byla původně klasickou osmdesátkovou chatkou v lese. | Zdroj: BoysPlayNice

Názor architektů

„Máme štěstí na lidi. Společně s našimi klienty realizujeme věci, které jsme dřív jen obdivovali v časopisech. Opravovat starý dům je vždycky odvaha, protože není nikdy úplně jasné, co vás v průběhu prací čeká. Tuhle spadne nějaká zeď, tady se zase zjistí, že dům nemá ani základy, nebo se někde najde pár kostí ze středověku a všechno se musí měnit. O to větší radost máme, když všechno dobře dopadne. Chce to mít jen pevný nervy a partu lidí, který vám věří, že bude všechno dobrý. Díky!“ (Mjölk architekti)

Od partnerů ASB

 O studiu

„Studio Mjölk architekti jsme založili v roce 2008. Od začátku se snažíme dělat vše nejlépe, jak jen to jde. Každá práce musí být odvedena skvěle. Nevidíme rozdíl mezi městem, domem, rozhlednou, interiérem či kusem nábytku. Práci v ateliéru zakládáme na úzkém společenství lidí, kteří mají podobné principy myšlení a dokáží s námi sledovat určený cíl. Cílem je tvořit nejlepší architekturu a dělat naše klienty šťastnými. Momentálně za sebou máme práci na více jak 330 projektech.“

Chata pod Bukovou

Návrh: Studio Mjölk architekti
Umístění projektu: Jiřetín pod Bukovou, Česká republika
Projekt: 2016
Dokončení: 2020
Zastavěná plocha: chata: 85,5 m2, sauna: 21 m2
Užitná plocha: 94,7 m2
Plocha pozemku: 1289 m2
Daniela Bartošová