Rekonstrukce funkcionalistické vily bratří Šlapetů vnesla krásu i komfort bydlení

Zdroj: BoysPlayNice

Funkcionalistickou vilu v Rožnově pod Radhoštěm navrhli v letech 1933–1934 významní představitelé české architektury, bratři-dvojčata Lubomír a Čestmír Šlapetovi jako rekreační objekt pro moravskoostravského advokáta Josefa Vondráčka a jeho rodinu. Vila patřila k prvním individuálním luxusním rezidenčním projektům této architektonické dvojice. Původní krásu a současný komfort bydlení vtiskli stavbě citlivou rekonstrukcí Luděk Rýzner a František Čekal z architektonického ateliéru OK Plan.

Během let totiž vila prošla proměnami ne právě prospěšnými. V 60. letech byla zastřešena valbovou střechou, po změně majitelů v 80. letech došlo k výměně oken a byla zrušena zimní zahrada, ke ztrátě původního charakteru přispěla i částečná přístavba objektu.

Cílem projektu rekonstrukce bylo navrácení původní podoby a půvabu funkcionalistické vile. | Zdroj: BoysPlayNice

Funkcionalistická vila s moderní přístavbou

Půdorys ve tvaru „L“ byl dán formátem pozemku – na severní straně trojúhelníkovým a v jižní části obdélníkovým. Vstup do domu byl situován na západní straně, kde se z praktických a funkčních důvodů nacházela i garáž. Obývací pokoj s prosklenou zimní zahradou byl vzhledem k dostatku denního světla a slunečního svitu orientován k jihu – výhodně s výhledem na Radhošť. V této části pozemku byl v návaznosti na obytnou část vybudován také bazén. Střecha zimní zahrady byla současně terasou pro přilehlý pokoj v prvním patře domu. 

Cílem projektu rekonstrukce bylo navrácení původní podoby a půvabu funkcionalistické vile a současně vyřešení kompletní dispozice objektu novou přístavbou tak, aby mohl fungovat jako vícegenerační a poskytovat zároveň všem svým obyvatelům pohodlné samostatné bydlení. „Novou stavební úpravou je hlavní vjezd a vstup na pozemek z ulice Slezská,“ vysvětluje Luděk Rýzner. „Stavba je koncipována jako stávající patrový rodinný dům se zázemím zapuštěného suterénu a samostatná jednopodlažní přízemní přístavba.

Na pozemku je dále řešeno využití původní garáže a venkovní bazén. Primární objekt slouží cele jako bydlení investora, přístavba poskytuje bydlení pro rodiče a ubytování hostům.“ Z původního objektu byla odstraněna střecha a dostavby z 80. let a osazena nová hliníková okna. Z hlediska tepelného komfortu a požadavků na energetické provozní úspory je dům opatřen kontaktním zateplovacím systémem.

K určitým úpravám došlo ve vnitřních dispozicích stavby, interiér vily i přístavby navrhoval Lukáš Bargel. V přízemí se nachází hobby místnost, hlavní obytný prostor s kuchyní a se schodištěm do patra, obnovena byla i zimní zahrada. Původní členění prvního patra na rodičovskou a dětskou část s ložnicemi a hernou nahradila ložnice se šatnou a koupelnou a velká pracovna. 

Dům je navržen tak, aby mohl fungovat jako vícegenerační a poskytovat zároveň všem svým obyvatelům pohodlné samostatné bydlení. | Zdroj: BoysPlayNice

Bydlení pro více generací

Přístavba ve tvaru dlouhého přízemního kvádru je s funkcionalistickou vilou v kontrastu barvou i materiálem. Její zářivě bílá omítka je v protikladu s černými obkladovými fasádními deskami fundermax. Oba objekty jsou propojeny subtilním proskleným krčkem, jenž je hlavním vstupním prostorem pro oba objekty a zároveň slouží i jako výstup schodiště ze suterénu. V přízemní stavbě mají rodiče byt 2 + kk a je zde také samostatný hostinský pokoj se zázemím. Součástí přístavby je zastřešené stání pro osobní automobily.

Citlivý přístup k revitalizaci byl zvolen i v zahradě. Pozemek byl nově oplocen, ponechány zde byly hodnotné vzrostlé stromy. Chata na něm stojící byla odstraněna, původní garáž získala nový vzhled bližší celkovému aktuálnímu pojetí a byla rozšířena o krytou grilovací terasu s návazností na nový venkovní bazén. 

Citlivý přístup k revitalizaci byl zvolen i v zahradě. | Zdroj: BoysPlayNice

O studiu OK Plan:

Od partnerů ASB

„Architektura znamená vytvářet surovými materiály působivé vztahy. Architektura přesahuje užitkové věci. Architektura je věcí výtvarnosti. Duch řádu, jednota záměru, cit pro vztahy, architektura spravuje veličiny. Vášeň činí z nehybných kamenů drama.“ Le Corbusier

„Architektonická kancelář OK PLAN ARCHITECTS, s. r. o., byla založena v roce 1999. Architektura pro nás není jen zdrojem obživy, ale je součástí našeho života. Ať jde o jakýkoliv projekt, malý či velký, každému se věnujeme se stejným zápalem. Spektrum naší tvorby je velmi rozmanité – od drobných objektů přes rodinné domy až po velké areály a komplexy. Proces projektování v našem pojetí je procesem tvůrčím, ale má též určitá pravidla a fáze, kterými je nutné projít, než poprvé překročíte práh vašeho domu. Tyto fáze logicky navazují a každá z nich je důležitá. Naším cílem je absolvovat tuto cestu společně s vámi ke vzájemné oboustranné spokojenosti.“ Luděk Rýzner za tým OK PLAN ARCHITECTS

Základní údaje:

Návrh: OK PLAN ARCHITECTS, s. r. o.
Autor: Ing. arch. Luděk Rýzner, hlavní architekt, Ing. arch. František Čekal, architekt
Umístění projektu: Rožnov pod Radhoštěm
Země projektu : Česká republika
Rok projektu: 2010
Rok dokončení: 2013
Zastavěná plocha: 351 m2
Plocha pozemku: 3 018 m2
Spolupráce: Ing. arch. Lukáš Bargel – interiér, Ing. Dagmar Palánová – konstruktérka, OK Plan
Fotografie: BoysPlayNice
Text: Daniela Bartošová