Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Kroměřížská kaple

V kapli je kladen důraz na práci se světlem.

Mezi veřejnými interiéry ucházejícími se o cenu Interiér roku se v letošním ročníku objevila i až transcendentálně čistá realizace kaple v kroměřížské nemocnici. Na prostoru, který je vymezen půdorysem běžných nemocničních pokojů, tu vzniklo místo bohoslužeb i soukromé meditace.

Nemocnice nebývají místa, která bychom vyhledávali, pokud k tomu nemáme důvod. Obzvlášť těžce pak pobyt v nemocnici probíhá s perspektivou dlouhodobé léčby nebo dokonce nemožnosti vyléčení. V poslední době byly v celé řadě nemocnic vybudovány nemocniční kaple, které mají dopomoci k větší psychické pohodě pacientům, návštěvníkům nemocnice i personálu.

„Kaple je vhodná pro načerpání další síly potřebné ke zvládání náročných životních situací a pro nemocnici je to další způsob, jak pacientům pomoci k lepší duševní kondici, což bezpochyby ovlivňuje proces jejich léčby a uzdravování,“ doplnila ředitelka kroměřížské nemocnice, kde byl nedávno jeden z pokojů ve druhém patře adaptován na architektonicky zajímavý duchovní prostor.

Světlo a naděje

Hlavní myšlenkou návrhu bylo odlišit tento prostor od ostatních místností nemocnice a vytvořit důstojné místo pro bohoslužby i soukromé ztišení. Architekti proto pracovali s kontinuálními čistými liniemi a jednoduchými materiály. Celému prostoru dominuje oblouková předstěna, která kontrastuje s jinak utilitárními pravými úhly ostatních místností nemocnice a odkazuje se ke středověkým apsi­diálním kaplím.

„Já jsem světlo světa,“ stojí v Bibli a světlo je i klíčovým aktérem jednoduchého interiéru. Proniká k návštěvníkům kaple křížovou štěrbinou v zakřivené desce a jeho intenzita se mění v závislosti na denní době a charakteru světla, které proniká do kaple oknem skrytým za apsidiální stěnou.

Model ozřejmující fungování křížové štěrbiny ve stěně.
Model ozřejmující fungování křížové štěrbiny ve stěně. |

Materiály a vybavení

Stěna, která je dominantním prvkem návrhu, je tvořena ohýbanou sádrokartonovou konstrukcí. Kněžiště je vymezeno zvýšenou katedrou z dubového dřeva, která zdůrazňuje prostor s obětním stolem, sedesem a svatostánkem.

Nepřehlédněte: Liečivé útočisko, kde si oddýchnete od nemocnice

Stávající nika v zadní části místnosti je doplněna o poličku pro misku se svěcenou vodou a modlitební knihy. Mobiliář i materiálové řešení jsou zvoleny tak, aby návštěvníka nerušily při modlitbě – bílá sádrokartonová předstěna, světlé dubové dřevo nábytku. Sezení umožňuje variabilitu a využití kaple i pro imobilní a pacienty na lůžku.

Adaptace nemocničního pokoje na kapli
Místo: Kroměříž
Architekt: Pavel Chládek, Barbora Jochcová, Klára Mačková / Chládek architekti
Investor: Farnost svatého Mořice Kroměříž, Kroměřížská nemocnice
Projekt: 2017
Realizace: 2018
Text: Anna Vrabcová
Foto: Chládek Architekti

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 3/2019.

Komentáře