Muzeum středověkého umění

Katedrála Panny Marie (St. Mary´s Cathedral) v irském Kilkenny zažila za poslední století několik změn. O poslední z nich se postaral skotský ateliér, který ji citlivým zásahem přiblížil původním obrysům, ale zároveň ji zcela novou funkcí přenesl do třetího tisíciletí.

Není to první změna, se kterou se stavba za svoji dlouhou existenci musela vypořádat. Katedrála Panny Marie stojí na High Street už od 13. století, výrazná věž je však pozdější.

Nejdůležitější městský chrám byl v minulém století přebudován na společenský prostor, který sloužil nejen farnosti, ale dokonce i zednářské lóži. V roce 2010 katedrálu odkoupila městská rada ve spolupráci s místní vládou. Záměrem bylo vybudovat z ní kulturní objekt.

Muzeum středověkého umění
Odhalený trámový strop.
Sbírka kamenných děl patří k nejvýznamnějším v zemi.
Olověný plech odlišuje nové objemy od starší hmoty. Dobudovaný presbytář obnovil siluetu kostela.
Architekti obnovili původní prostor hlavní lodě která byla rozdělená na podlaží.
Pod presbytářem jsou vystavené náhrobky.
Zasklená podlaha odhaluje archeologické nálezy.
Průhled do nového presbytáře. Rozdílné výškové úrovně jsou stopu minulých změn.

Amputace a protézy

Prostorové změny v interiéru i exteriéru byly v důsledku vývoje stavby tak výrazné, že původní tvar stavby již takřka nebylo možné rozeznat. Za oběť přestavbám padl presbytář a vnitřní monumentální prostor byl rozdělen na menší místnosti.

„Záměrem projektu bylo obnovit katedrálu jako muzeum. Chtěli jsme zachovat některé z novověkých úprav, ale hlavní bylo vzdát hold středověké prostorové komplexnosti chrámu,“ říkají architekti. K nejnovějšímu zásahu proto přistoupili s velkým respektem.

Pro nové části zvolili kontrastní materiál, obložení z olověného plechu je zřetelně odlišuje od drsného kamenného zdiva starší stavby. Obnovili nejen někdejší tvar katedrály, která měla kdysi křížový půdorys, podobně jako mnohé jiné středověké stavby, ale i zbouraný presbytář a severní část jedné z lodí.

Ty byly postaveny sice na originálním půdoryse – jako vodítko byly použity zachované základy – ale prostorově a funkčně se přizpůsobují novým potřebám. Například presbytář je o půl podlaží zvýšený, pod ním vznikl prostor pro část expozice.

Architekti se chtěli vyhnout doslovné kopii. V kovovém plášti jsou střešní okna, která do expozice vnášejí dostatek denního světla. Velké okno hledící na město zase otevírá stavbu do exteriéru. Do městského panoramatu byla navrácena dominanta.

Druhá přístavba, která je úplně novým prostorem mimo původní půdorys, slouží jako foyer a vstup do muzea. Vysunutím této funkce chtěli architekti odlehčit hlavnímu prostoru. Prosklená podlaha funguje jako vitrína odhalující a prezentující archeologické nálezy.

Nová přístavba.
Nová přístavba. |

Interiér a expozice

Protože architekti chtěli zachovat i některé z novověkých změn, velkou pozornost věnovali jejich citlivému začlenění, aby neutrpěla celistvost interiéru. Výsledkem je bělostný interiér, který podtrhuje odhalený trámový strop a kamenné prvky.

Nepřehlédněte: Môže byť z elektrárne kino? Tu je dôkaz!

Tvoří dokonalé pozadí pro expozici – muzeum v Kilkenny svým návštěvníkům představuje jednu z nejvýznamnějších evropských sbírek kamenných středověkých soch a největší kolekci renesančních náhrobků. Velký hřbitov obehnaný kamennou zdí, který patřil ke katedrále, také prošel úpravami a z jeho části se stala veřejnosti otevřená zahrada.

Odhalený trámový strop.
Odhalený trámový strop. |
Medieval Mile Museum
Místo: High Road, Killkeny, Irsko
Architekt: Niall McCullough, Ronan O’Connor Spolupráca: Carrig Conservation, O’Connor Sutton Cronin, Archeaologial Projects Ltd., Kilkenny Archaeology Ltd
Investor: Kilkenny County Council
Celková plocha: 3 945 m2
Užitková plocha: 654 m2
Realizace: 2015 – 2017
Text: Karolína Barényi
Foto: Christian Richters

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 6/2019.