03 foto Pavel Dolejsi
Galerie(7)

Jihočeská vědecká knihovna otevřela nové prostory od Kuba & Pilař architekti

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích otevřela zmodernizovanou budovu v Lidické ulici od Ateliéru Kuba & Pilař architekti za 168 milionů korun. Přístavbou vzniklo zázemí pro víc než 100.000 knih, které jsou nově pro čtenáře k dispozici volně v regálech, dříve byly dostupné ve skladech.

Knihovna získala v Lidické ulici nové prostory s plochou téměř 2.000 metrů čtverečních. Práce trvaly rok a půl, stavba se kolaudovala v lednu. Kvůli koronavirovým opatřením se tak dostanou lidé dovnitř až čtvrt roku poté, co bylo hotovo. Přístavbu a technické řešení navrhnul brněnský Ateliér Kuba & Pilař architekti. Návrh byl vybrán v architektonické soutěži.

knihovna 1 vizualizace
knihovna 2 vizualizace
7 2 mesto CB
dostavba jihoceske vedecke knihovny pohledy
dostavba jihoceske vedecke knihovny pudorys 1NP
dostavba jihoceske vedecke knihovny rez
dostavba jihoceske vedecke knihovny situace

Jak řekl ČTK náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch, po dlouhých letech vznikla ve městě nová stavba takového druhu, placená z veřejných peněz. „Přístavba a rekonstrukce části staré knihovny je služba našim čtenářům. Budou mít v krásném prostředí volný výběr knih, kde se nachází okolo sto tisíce svazků. To vidím jako velké plus. Návštěvníci tam mají odpočinkové zóny, můžou si tam kousek přečíst, strávit tam s knihou ten první moment. Soustředili jsme se i na invalidy, protože mezi našimi klienty jsou tělesně postižení lidé, a mají (nově) bezbariérový přístup, protože i ve starém objektu je úprava jednotlivých sekcí tak, aby se mohli všude pohybovat,“ řekl Hroch.

jihočeská věděcká knihovna
Knihovna získala v Lidické ulici nové prostory s plochou téměř 2.000 metrů čtverečních. | Zdroj: JVK ČB

Kraj jako zřizovatel knihovny získal na stavbu evropskou dotaci 100 milionů Kč, pět milionů zaplatil stát, zbytek kraj. ČTK to řekl ředitel knihovny Ivo Kareš. „Skloubit stavbu a provoz knihovny nebylo vždy úplně jednoduché. Po celou dobu stavby jsme se ale snažili, aby stavební omezení pocítili čtenáři co nejméně,“ uvedl v tiskové zprávě Kareš.

Čtenáři si budou muset zvyknout na jiný způsob, jak knihy hledat. Naučná literatura má na rozdíl od beletrie jiná pravidla, podle nichž se řadí. „Velkým pomocníkem v tom bude on-line katalog, který čtenáře navede na přesné místo v knihovně, na konkrétní regál a polici, kde se kniha nachází,“ uvedla náměstkyně ředitele Zuzana Hájková.

Knihovna v Lidické ulici, stejně jako budova Na Sadech otevírá pro čtenáře 26. dubna, v provozu bude každý všední den od pondělí do pátku. Pobočky zatím kvůli pandemické situaci otevřou na tři dny v týdnu. Jihočeská vědecká knihovna má 1,43 milionu svazků a 19.800 registrovaných čtenářů, z toho 4800 dětí.

red
ZDROJ: ČTK, JVK ČB