Knihovna, která budí závist. Libeň se dočkala komunitního centra ve starém mlýně

Velký (Löwitův) mlýn je barokní památka, která od 16. století stojí na břehu říčky Rokytky v Libni (Praha 8). Dlouhá léta byla budova mlýna prázdná. V roce 2022 uzavřela městská část Praha 8 smlouvu se Spolkem Velký mlýn, který zahájil adaptaci mlýna na kulturní centrum. První část úprav je hotova a koncem července zahájili provoz knihovna a kavárna.

Objekt Velkého mlýna bude nově sloužit široké veřejnosti jako kulturní, kreativní a komunitní centrum lokality, kde budou trávit svůj čas. Investorem stavby byl spolek Velký mlýn, investorem vybavení interiéru knihovny byla Městská knihovna v Praze, za architektonickým a projektovým návrhem stojí ateliéry AFI a AMBIT.

Velký mlýn
Velký mlýn
Velký mlýn
Velký mlýn
Velký mlýn

Výsledkem citlivé rekonstrukce chátrající historické stavby jsou útulné prostory, které lákají k posezení nad dobrou kávou a s knihou v ruce. Knihovna nabídne veřejnosti výběr z 3800 svazků, připojení na Wi-Fi, nebo kout pro děti.

Areál se skládá z hlavní budovy Velkého mlýna, kde bude v suterénu kulturní sál pro konání akcí (koncerty, přednášky), v přízemí je k nalezení knihovna, studovna, kavárna a půda bude sloužit jako výstavní prostor. Vedle toho se v těsné blízkosti nalézají i hospodářské budovy Velkého mlýna, které budou sloužit jako technické zázemí a projektová kancelář, která bude využívána pro pracovní setkávání a plánování aktivit.

Velký mlýn
Velký mlýn | Zdroj: Jiří Podrazil

Knihovna a kavárna otevřely v pondělí 24. července a celé prázdniny bude probíhat zkušební provoz. Slavnostní otevření je naplánováno na pondělí 4. září odpoledne. Důvody vysvětluje ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák:

“Velký mlýn je velmi netypická pobočka, která v jednom prostoru propojuje knihovnu s kavárnou. Knihovna tak bude otevřená stejně jako kavárna, tedy 7 dní v týdnu od rána do večera.” Takový formát služeb zatím Městská knihovna v Praze nenabízí. “Prázdniny proto vnímáme jako čas pro pilotní provoz, který ukáže, jak provozní nastavení případně upravit, aby služby knihovny opravdu vyhovovaly lidem,” dodává Řehák.

red