Lázeňské středisko inspirované oázou

Architekti ze slovinského ateliéru ENOTA navrhli do prostředí tureckého přímořského města Çeşme rozsáhlý wellness a zdravotnický komplex inspirovaný oázou. Çeşme je proslulou rekreační destinací s dlouhou historií využívání termálních pramenů. Nový komplex posílí místní turismus díky rozsáhlé nabídce lázeňských procedur a dalším zdravotně-rekreačním programům.

Architekti se museli potýkat především s nedostatkem prostoru pro umístění všech klientem zadaných funkcí areálu. Nezanedbatelnou část z nich proto bylo třeba umístit pod úroveň terénu, což do značné míry ovlivnilo celkové řešení a filosofii projektu.

Slunce v podzemí

Koncept projektu spočívá ve speciálním designu, díky kterému jsou jednotlivé funkce umístěny do kruhových stavebních bloků. Každá z těchto jednotek je situována kolem prostorného vnitřního atria, které je prohloubeno, aby umožnilo slunečnímu světlu proniknout až do podzemních úrovní. Kaž­dý stavební blok je pak individuálně přizpůsoben tak, aby kopíroval okolní zvlněný terén.

Nepřehlédněte: Moderní lázně v historickém prostředí

Aquapark
Aquapark |

Násobení tvarů

Rozbitím uniformity jednotlivých výšek vzhledem k přízemí jsou vytvářeny rozmanité pohledy z atria do okolí, které přispívají k vytvoření výrazných a jasně definovaných tvarů. Areál jako celek je tvořen opakováním a násobením těchto základních stavebních bloků. Střechy kruhových jednotek jsou pak vzájemně propojeny, což tvoří jednotný vzhled. Atria se dají dle potřeby otevřít či zakrýt membránovou střechou.

Varianty zastřešení
Varianty zastřešení |

Shluky buněk

Každé atrium je přizpůsobeno funkcím svého programu a společně s atraktivní střešní krajinou představují tyto kruhové otevřené prostory jeden z hlavních konstrukčních prvků areálu. Vizuálně oddělené, ale propojené prostřednictvím programu uvnitř tvoří atria shluk „oáz“, z nichž každá plní jinou funkci.

Celý komplex je sjednocen společným vizuálním výrazem. Atria definují vnější prostory jednotlivých programů, zatímco zvlněné střechy sledující kopcovitý terén pomáhají komplexu splynout s okolní krajinou.

Tetusa Oasis Thermal Resort
Místo: Çeşme, Turecko
Architekti: ENOTA, Dean Lah, Milan Tomac, Tjaž Bauer, Nuša Završnik Šilec, Zoran Beloševac, Polona Ruparčič, Peter Karba, Goran Djokić
Klient: Tetusa Company
Projekt: 2015
Text: Tereza Janišová
Obrazový materiál: ENOTA

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 1/2019.

Komentáře