Bachledka: Skrytá krása funkce na vrcholu Malé Poľany

COMPASS Bachledka BoysPlayNice 28
Zdroj: Boys Play Nice

Bachledova dolina je oblíbeným lyžařským střediskem v Belianských Tatrách. Její popularitu zvýšil v předchozích letech Chodník korunami stromů s působivými výhledy na okolní přírodu, který láká turisty k návštěvě po celý rok. Chybějící restaurace a zázemí pro návštěvníky vyústilo v realizaci projektu, který je charakteristický pokorou a citlivostí ke zdejší kopcovité krajině.

Řešené území se nachází na vrcholu slovenské Malé Poľany na hřebeni Spišské Magury. Areál poskytuje rozmanité aktivity během celého roku jako lyžování, turistiku, cykloturistiku a vyhlídkovou trasu korunami stromů, přičemž v určitých dnech sem zavítá až 6 000 návštěvníků denně. Cílem projektu proto bylo vytvořit zázemí pro rekreační areál Bachledka Ski&Sun a vyhlídkovou stezku.

Architektonické řešení

Minimalizace vlivu nového objemu na vrcholu Malé Poľany a splynutí s prostředím bylo dosaženo zapuštěním objektu do země, zešikmením stropů, zelenými pochozími střechami, kopírováním vrstevnic a výběrem použitých materiálů, jako je dřevo a pohledový beton.

COMPASS Bachledka BoysPlayNice 18
Objem zázemí je osazen v terénu a prosklenými fasádami je zajištěn výhled na Belianské Tatry a přísun světla. | Zdroj: Boys Play Nice

Autoři z ateliéru Compass Architekti ponechali pouze nezbytný velín lanovky a výstupní objekt z chodníku korunami stromů. Všechen ostatní objem zázemí je osazen v terénu a jediné viditelné fasády jsou prosklené – zajišťují přísun světla a výhled na Belianské Tatry. Umožnil to ideální tvar terénu – svah je totiž orientován na jih.

Bezbariérová výzva

Jednou z největších výzev pro architekty bylo dosáhnout bezbariérového přístupu z horní plošiny na spodnější úroveň terasy restaurace a pak dále až k vstupu na chodník korunami stromů. Podařilo se to s pomocí exteriérového schodiště, přes které traverzuje rampa. Toto řešení ušetřilo hodně místa na nejdůležitější jižní fasádě.

COMPASS Bachledka BoysPlayNice 15
Bezbariérový přístup z horní plošiny na úroveň terasy restaurace zajišťuje exteriérové schodiště, přes které traverzuje rampa.| Zdroj: Boys Play Nice

Opakovaný detail „schodorampy“ zároveň minimalizuje počet prefabrikovaných betonových dílců. Navíc, kvůli zkrácení délky „schodorampy“, se celá plošina střechy svažuje směrem ke schodišti. Polámaný a zešikmený strop v interiéru je tedy odvozen od potřeby splynutí s terénem a od pěších toků.

Přechod je řešen v centrální poloze jižní fasády, a je tak dosaženo přímého optického kontaktu z plošiny k nástupu na chodník. Jediná fasáda budovy byla díky tomu zároveň rozdělena na restaurační část a část pro apartmány. Tyto části fasády nejsou v jedné rovině, ale kopírují vrstevnici, což zajišťuje větší soukromí apartmánů a zároveň menší terénní úpravy.

Poměrně velký snížený prostor pod „schodorampou“ v interiéru je využit jako dětský koutek. Pomocí kmenů břízy a použitých sítí byl vytvořen univerzální prostor pro hru inspirovaný lesem. Velká hloubka podzemní části si vyžádala použití světlíků. Ty byly v exteriéru propojeny s lavičkou i kvůli ochraně skla před lyžaři.

Materiálové a dispoziční řešení

Základními povrchovými materiály jsou beton a dřevo. Pro bednění stropu byly použity smrkové desky, což umožnilo vyskládat složité tvary. Dřevo zároveň navazuje na smrkový obklad na stěnách. Část z bednicích desek byla znovu využita pro dělicí příčky na toaletách.

COMPASS Bachledka BoysPlayNice 26
Objekt splývá s prostředím skrze zapuštění do země, zešikmení stropů, zelenými pochozími střechami, kopírováním vrstevnic a výběrem použitých materiálů, jako je dřevo a pohledový beton.  | Zdroj: Boys Play Nice

Restaurace je situována na nižším, hlavním podlaží s výhledem na Belianské Tatry. Kromě části k sezení (180 míst) je zde i bar a samoobslužný výdej schopný pokrýt i rozsáhlou venkovní terasu (350 míst). Při vyšších náporech návštěvníků lze výdej posílit pomocí vnějšího terasového baru.

Tři téměř identické apartmány jsou umístěny také v nižším podlaží a orientovány více na západ. Každý se skládá z obývacího pokoje s kuchyňskou částí, WC, koupelny a 2 dvoulůžkových ložnic propojených šatnou. Nad šatnou se nachází spací kout přístupný z žebříku. Prosvětlení místností hlouběji v dispozici je dosaženo pomocí nadsvětlíků a oknem nad kuchyňskou linkou.

COMPASS Bachledka BoysPlayNice 31
Apartmány jsou orientovány více na západ, prosvětlení místností hlouběji v dispozici zajišťuje nadsvětlík a okno nad kuchyňskou linkou. | Zdroj: Boys Play Nice

Od partnerů ASB

Do apartmánů se vstupuje přes multifunkční místnost, která může sloužit k podávání snídaní, jako herna nebo pro sledování televize. V případě potřeby je možné prostor rychle změnit na environmentální učebnu nebo konferenční místnost.

 

Bachledka – vrcholová vybavenost

Místo: Malá Poľana, Hrebeň Spišskej Magury, Slovensko
Architekt: COMPASS ARCHITEKTI / Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata
Spoluautor: Miroslava Gašparová / interiérový architekt – apartmány
Investor: BACHLEDKA Ski&Sun
Projekt: 2018
Realizace: 2019
Zastavěná plocha: 2 020 m2
Užitná plocha: 2 075 m2

Článek byl publikován v časopise ASB 01/2021.
Jolana Říhová