Partneři sekce:

Hotelový bar v Praze prokouknul. Moderní design sází na beton, dřevo a plexisklo

Oscar´s bar
Zdroj: Alex Shoots Buildings

Vienna House Andel's Prague, čtyřhvězdičkový hotel na pražském Smíchově poblíž stanice metra Anděl, se pyšní nově zrekonstruovaným barem Oscar´s ve stylu městské džungle. Za jeho přeměnou stojí britsko-české architektonické studio Jestico + Whiles, jež bylo pověřeno návrhem hotelového interiéru již v roce 2002, ovšem po letech se na něj investor obrátil znovu se žádostí o modernizaci zdejšího baru.

Zadáním bylo vymyslet natolik originální design, aby kromě ubytovaných hostů přilákal i návštěvníky zvenčí – ať už na obchodní schůzku spojenou s obědem anebo třeba na skleničku s kolegy po práci. Výsledkem je odvážný moderní design, založený na prvcích z betonu, dřeva a plexiskla. To vše na ploše 200 metrů čtverečních.

„Anděl je nejen kancelářským, ale také kulturním centrem Prahy 5, kam lidé chodí večer za zábavou. Velkou výhodou Oscar´s baru je jeho umístění. Nachází se v hotelovém přízemí, přičemž umožňuje vstup hned ze tří různých stran: jeden z ulice Stroupežnického, druhý z pasáže, která vede mimo jiné směrem k multikinu, a třetí přímo z hotelového lobby. Prostor byl zkrátka celou dobu lidem na dosah, ale zbývalo ho udělat tak atraktivní, aby do něj chtěli také vstoupit,“ uvedla hlavní architektka projektu Dominika Rošetzká z pražské kanceláře společnosti Jestico + Whiles.

Industriál, který neladí s hotelem

Přes prosklenou fasádu vyniká třináct metrů dlouhý bar s neotřelým designem v industriálním duchu. Ten ještě umocňuje přiznaná vzduchotechnika a další technické rozvody poté, co jsme odstranili původní podhled. Návrh prostor má sice odlišnou identitu než samotný hotel, ale po vizuální stránce s ním skvěle komunikuje. Zvolená barevnost navíc vychází z typické kombinace pro koncept Oscar´s barů kdekoliv v Evropě, tzn. výrazné červené, modré a černé.

Oscar´s bar
Oscar´s bar | Zdroj: Alex Shoots Buildings

„Hotelový byznys se v posledních dvou letech výrazně proměnil. Zahraničních turistů, na které jsme se v minulosti primárně soustředili, je nyní málo, a neočekáváme, že se situace v příštích letech výrazně změní. Místo vyčkávání jsme se proto rozhodli hledat příležitosti jinde a více se tak otevřít lokálním zákazníkům,“ vysvětlila důvody modernizace Kateřina Joklová, generální ředitelka hotelu Vienna House Andel’s Prague.

Architekti si během rekonstrukce museli poradit se dvěma na první pohled naprosto protichůdnými požadavky: na jednu stranu zachovat intimitu a soukromí baru, ale zároveň přitáhnout pozornost návštěvníků, kteří procházejí okolní pasáží. Z důvodu času i technologické náročnosti celé rekonstrukce bylo na přání investora zachováno původní obložení hotelového lobby, které částečně zasahuje do nově zrekonstruovaného prostoru.

Zároveň ale bylo zakryto mimo v prostoru baru červeným lamelovým závěsem z PVC, který se obvykle využívá v průmyslových objektech a díky své syté barvě tvoří výrazný prvek interiéru přitahující zraky kolemjdoucích. Samotný bar byl nově obložen betonovými deskami v kombinaci s cementotřískovými deskami Viroc.

Oscar´s bar
Oscar´s bar | Zdroj: Alex Shoots Buildings

Sázka na dřevo

Podlaha byla pokryta přírodním linoleem z obnovitelných zdrojů v petrolejové barvě. Celkovou atmosféru zjemňuje a zútulňuje rozmístění velkého množství pokojových rostlin rozličných druhů a velikostí, přičemž květináče lemují celý obvod baru. Prostor je navíc možné pohledově zakrýt pomocí rolet a dovést tak pocit soukromí k naprosté dokonalosti.

Od partnerů ASB

Prostoru dominuje masivní dřevěný stůl s červenými křesly TON až pro 10 osob. Nad ním se vznáší velkolepé svítidlo, za jehož organickým tvarem stojí ateliér Jestico + Whiles. Mimochodem všechna světla, která se v interiéru nacházejí, jsou originálně navržena přímo pro tento objekt a vytvořena byla s technickou pomocí studia Fabrik8. Nechybí ani barevný podhled nad barem, který dodává místu specifickou atmosféru. Ostatní kompozice a typy sezení byly záměrně pojaty tak, aby návštěvníkům nabídly maximální možnou variabilitu.

Oscar´s bar
Oscar´s bar | Zdroj: Alex Shoots Buildings

Vznikly dvě polstrované lavice na míru: jedna se nachází pod schody s velkým kruhovým stolem pro více lidí a druhá, umístěná v zadní části interiéru, je doplněná o jednotlivé stolky pro dvojice. Samozřejmostí je typicky vyšší sezení přímo u baru a mezi sloupy. Zbytek místnosti doplňují klasické stolky s dřevěnými deskami kruhových anebo obdélníkových tvarů. Zajímavostí je, že uprostřed každé desky stolu byl umístěn detail v podobě dvou červených kruhů jako odkaz na logo Oscar´s baru.

red