Butikový coworking v centru Prahy: Prémiové materiály a transparentnost

Perspektiv BASE PrahacMojmir Bures Artspeak Studio 8 min
Zdroj: Mojmír Bureš

Nedaleko pražského hlavního nádraží v novém administrativním komplexu Churchill Square se vloni otevřela první česká pobočka coworkingu BASE. Ne náhodou získala tato realizace hned několik architektonických ocenění.

Stala se vítězem ceny BigSEE Interior Design 2020, platforma Archello.com udělila projektu titul Best of 2020 v kategorii Office a Interior Design Magazine ověnčil projekt oceněním finalista Best of Year v kategorii Co-working Space. Architektonickým řešením totiž tento coworking vybočuje z obvyklého standardu běžných sdílených kanceláří.

Kanceláře BASE cílí především na manažery a zaměstnance středních a velkých firem, od korporátů až po agentury. Tedy na uživatele, kteří jsou zvyklí na vysoký standard kvality.

„Vytvořili jsme butikovou atmosféru, která se u coworkingových kanceláří tolik nevidí. Místy vám přijde, že jste v luxusním hotelu,“ popisují Antal a Stára. Na jejich slova dojde hned u recepce – místo klasického pultu tu najdete nábytkovou stěnu a dřevěný ostrůvek. Jako kdybyste právě vkročili do elegantní lobby.

Prémiové jsou i použité materiály, které budou postupně získávat přirozenou patinu a neztratí na půvabu. Například v přízemí je použita velkoformátová dlažba, v jiných částech kanceláří zase dubová podlaha a přírodní linoleum.

V komunitních kuchyňkách použili architekti barevné keramické obklady s kontrastními dřevěnými spárovkami, v zasedacích místnostech zvolili odolné profilované sklo.  „Jde o kvalitní materiály, které mají dlouhou životnost, a proto se nemusí tak často obnovovat. Nechceme, aby naše projekty generovaly zbytečný odpad,“ vysvětlují Antal a Stára.

Perspektiv BASE PrahacMojmir Bures Artspeak Studio 4 min
Coworking BASE | Zdroj: Mojmír Bureš

Small talk na tržišti

Důraz architekti kladli na kvalitní zpracování komunitních zón, které podněcují výměnu nápadů nebo příjemné setkání. „Inspirovali jsme se architekturou tržnic a interakcemi, které na tržišti probíhají. Lidé tu nakupují, prodávají a hlavně sdílejí. Tuto myšlenku jsme přenesli do pracovního prostředí. Chtěli jsme vytvořit pomyslný ‚creative market‘, kde budou lidé prodávat své myšlenky a obohacovat se nápady druhých. Zkrátka prostředí, které bude stimulovat kreativitu.“

Srdcem komunitního života je zóna s výhledem na Pražský hrad a rušné hlavní nádraží. Využít ji může každý, kdo do kanceláří přijde. „Lidé si sem chodí popovídat, kochat se i pracovat,“ říkají architekti. Prostory se dají jednoduše přizpůsobit, hlavně díky flexibilnímu mobiliáři.

Ve výsledku se sem může vejít i přes sto lidí. Nechybí ani praktická místnost určená pro konání workshopů a celodenní školení. Nebo bar, který stimuluje networking.

Perspektiv BASE PrahacMojmir Bures Artspeak Studio 21 min
Coworking BASE | Zdroj: Mojmír Bureš

Z baru do ticha

Kanceláře a zasedací místnosti naopak podporují individualitu a soustředěnost. Jednotlivé prostory od sebe oddělují například na míru vyrobené skleněné příčky, které kombinují čiré a profilové vroubkované sklo.

V zasedacích místnostech zaručují dostatek soukromí, aniž by narušovaly transparentnost a otevřenost celého coworkingu. Nemusí se tak používat závěsy ani polep, jež bývají standardním řešením.

Právě atypické interiérové prvky byly pro architekty největší výzvou. „Velmi dlouho jsme hledali výrobce, který by takovou příčku dokázal vyrobit. Není totiž běžné na jedné ploše kombinovat různé druhy skla. Do posledního detailu jsme museli promyslet i nosné profily, aby všechno to sklo unesly,“ vysvětlují architekti.

Perspektiv BASE PrahacMojmir Bures Artspeak Studio 15 min
Coworking BASE | Zdroj: Mojmír Bureš

Technologie a udržitelnost

Projekt běžel ve velmi rychlém tempu – od návrhu do realizace uběhlo jen osm měsíců. Architekti proto vytvořili informační model budovy (BIM), který jim umožnil efektivně koordinovat projekt v reálném čase, mít přehled o všech probíhajících pracích a postupu ostatních odborníků.

„Už při navrhování vás program upozorní na případnou kolizi, díky tomu pak nedojde k nepříjemným překvapením v průběhu stavby,“ říká Antal a dodává: „Spoustu věcí jsme řešili až za chodu a museli rychle hledat vhodná řešení, což bylo velmi náročné. Díky digitalizaci projektu se nám ale všechno podařilo dotáhnout a úspěšně klientovi prezentovat každý aspekt návrhu.“

Pro architekty je velkým tématem také udržitelnost. „Vnímáme ji jako podmínku kvalitní architektury. V každém projektu se proto snažíme používat recyklované a přírodní materiály, které mají nízkou uhlíkovou stopu,“ popisují autoři návrhu.

V coworkingu BASE architekti využívají akustické obklady z recyklovaných PET lahví. Na podlahu zase použili přírodní linoleum pocházející z obnovitelných zdrojů. Přibýt by měla také díla lokálních designérů, která jinak univerzální design zasadí do konkrétního města a prostředí.

Perspektiv BASE PrahacMojmir Bures Artspeak Studio 10 min
Coworking BASE | Zdroj: Mojmír Bureš

Další coworking v teplárně

Další coworking ze sítě BASE se plánuje otevřít v Bratislavě v novém areálu Sky Park, který navrhl renomovaný ateliér Zaha Hadid Architects. Sky Park vzniká na brownfieldu, kde kdysi stávala velká průmyslová zóna. Zachovala se z ní jen teplárna, jež navrhl ve 40. letech minulého století Dušan Jurkovič a která je dnes národní kulturní památkou.

Od partnerů ASB

Ateliér Perspektiv zohlednil při navrhování interiéru coworking kanceláří BASE v Bratislavě nejen historii objektu, ale také moderní skleněnou vestavbu. Ucelený pohled na sdílené pracoviště tak architekti uplatnili v pražské novostavbě i bratislavské kulturní památce.

COWORKING BASE

Místo: Praha
Architekt: Perspektiv / Martin Stára, Ján Antal
Realizace: 2020
Plocha: 1 911 m2

Jolana Říhová
Text vyšel v časopisu ASB 1/2021.