asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví
Partneři kategorie

Rekonstrukce chátrajícího podkroví

05.01.2017

Mladí architekti předvedli mistrovskou práci při zobytňování starého podkroví, které se nachází v polském městě Gliwice. Autory projektu jsou profesionálové z architektonického studia Superpozycja Architekci – pár Dominika Trzcińska a Michal Kotłowski.

Interiér je skvělým příkladem toho, jak se z nevyužitého podkrovního prostoru v prostředí historických budov města dá vybudovat luxusní mezonet určený pro inspirativní a příjemný městský život.

Hlavním atributem prostoru, který na první pohled zaujme návštěvníka, je obdivuhodná vzdušnost a objemnost prostoru. Více než pětimetrová výška štítu umožnila vytvořit originální a funkční dispozici obydlí. Dlouhá vertikální střešní okna se postarala o dostatek denního světla, které je pro celkový ráz prostoru tohoto typu nezbytné.

Opticky se podkroví zdá být ještě větší než ve skutečnosti je (80 m²), protože velká část povrchů je natřená sněhobílou omítkou. Části původních cihlových příček byly zachovány i s originální strukturou, avšak pro sjednocení dojmu byly také natřeny na bílo.

ORIGINÁLNÍ REKONSTRUKCE PODKROVÍ

Výrazným prvkem, který vertikálně i horizontálně předěluje prostor a dodává mu příznačnou jedinečnost podkrovního bydlení, jsou přiznané trámy v jejich naturální podobě – nahé dřevo ošetřené prostředky na zachování jeho kvality.

JAKÝMI NÁTĚRY CHRÁNIT DŘEVO

S dřevěnými trámy koresponduje jídelní stůl, který doplňuje minimalistickou bílou kuchyň. Kuchyň je přímo propojená s obývacím pokojem, chodbou a schodištěm, které vede na poschodí řešené formou galerie, kde najdeme další obytné a pracovní prostory, konkrétně ložnici a ateliér/pracovnu.

Kromě kuchyně a obýváku najdeme v "přízemí" i prostornou a elegantní koupelnu, v níž – kontrastně ke zbytku obydlí – najdeme hlavně šedé i černé povrchy.

Podkroví obývají jeho autoři – architekti Dominika a Michal. Oba pracují z domova, proto pro ně bylo nezbytné mít doma dostatečně velký a vhodný prostor určený na práci. Dlouho hledali vhodné bydlení, až ho našli v samotném srdci Gliwíc.

Podkroví, které našli v katastrofálním stavu a působilo skutečně smutným dojmem, se jim podařilo přeměnit na nádherné místo. Jak se sami vyjádřili, byla to dřina, do níž se jim zpočátku ani nechtělo jít, ale dnes jsou rádi, že se nevzdali a dokázali neútulné a chátrající místo přeměnit v byt, s nímž jsou na sto procent spokojeni.

Text: Anna Martausová
Foto: Superpozycja Architekci
Zdroj: homedsgn.com, superpozycja.com

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media