asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Dva domy na jedné parcele

05.12.2017

Dva podobné domy se dvěma různými přístupy sdílejí společný pozemek sousedící s lesem a krásným výhledem na Bratislavu.

Domy na ulici Brusnicová vyrostly koordinovaně. Za jejich návrhem stojí architekti ze studia Compass. Obě stavby sice mají podobný základní půdorys i dispoziční logiku, přesto se od sebe výrazně liší. Jejich finální podobu totiž formovaly individuální priority majitelů. Nejpříznačnějším znakem, kterým se dům A odlišuje od svého souseda, je obklad z vláknocementových fasádních desek EQUITONE v různých formátech.

Podobné, a přece jiné

Architekti od začátku čelili výzvě: na pozemku o rozloze 660 m2 bylo třeba vybudovat dva rodinné domy se zahradami. Pozemek proto rozdělili na dvě identické části, na nichž vyrostly hmotově podobné objekty. Fasáda obou domů kopíruje uliční čár a absentují plot i předzahrádka. To spolu s takřka identickou zastavěnou plochou (kolem 60 m2) umožnilo zvětšit prostor pro zahradu, do níž se přes prosklenou stěnu otevírají společenské zóny domů.


Obálka s charakterem

Obálky domů naznačují rozdílné preference jejich obyvatel. Na první pohled odlišné uliční fasády však sjednocuje rozehraná geometrie oken různých velikostí.
Jemně strukturovaný bílý obklad z vláknocementových desek EQUITONE [tectiva] kontrastuje s okolím a dodává stavbě strohý vzhled. Koresponduje tak s minimalistickým konceptem domu A, který získal nominaci na Cenu Slovenské komory architektů za architekturu CE.ZA.AR 2016.

Architekt Matej Grébert ze studia Compass Architekti vysvětluje, proč se rozhodl právě pro fasádní desky EQUITONE: „Oslovil nás atraktivní vzhled a vlastnosti materiálu. Jedná se moderní a nadčasový materiál. Líbí se nám barevné možnosti a jednoduchý systém upevnění. Při výběru sehrál svoji roli i fakt, že je bezúdržbový.“

Řešení interiéru

Trojpodlažní objekt je situován o 1,2 m výše než sousední. Architekti proto nadzdvihli přízemí s denní zónou o něco výše nad terén, aby tak do zapuštěného podlaží umožnili přístup denního světla. Umístili sem dvojgaráž a pokoj pro hosty.

V přízemí se nachází vstup a velkorysý obytný prostor s kuchyní, odkud se vchází přímo na terasu se zahradou. Kromě prosklené stěny, která propojuje interiér se zahradou, obytné části dominuje i centrální schodiště s vnitřním krbem. Obytný prostor nemá žádné příčky, proto se opticky se zdá vyšší, i když strop má standardní výšku. V prvním podlaží se pak nachází soukromá zóna majitelů, nad kterou je situována terasa s velkolepým výhledem na Bratislavu.

Zajímavý projekt z dílny studia Compass upoutal i redakční radu časopisu A + D, která ho zařadila do aktuálního čísla. Magazín si můžete prohlédnout zde

www.equitone.sk

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media