Výrobní a administrativní objekt firmy PILANA Karbid

pilana karbid ellement boysplaynice 01 1200
Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

PILANA Karbid, s. r. o., je mladá firma založená v roce 2011. Sídlí v historickém továrním areálu nedaleko Hulína, kde se první řezné nástroje – tehdy šlo o pily, začaly vyrábět již před 85 lety.

Hlavním předmětem činnosti úspěšně se rozvíjející společnosti PILANA Karbid je výroba a servis rotačních nástrojů ze slinutého karbidu pro výkonnostní obrábění kovů. Úspěšný rozvoj si časem vyžádal větší prostory, bylo proto rozhodnuto o výstavbě nového průmyslového objektu.

Autorem novostavby výrobní a administrativní budovy je zlínské studio ellement architects. Výstavba byla rozdělena na dvě etapy – na parcele o rozměru 2 450 m2 vznikla nejprve nová hala a poté na ni navazující administrativní budova.

pilana karbid ellement boysplaynice 02 1200
Zlínské studio ellement architects získalo za projekt a realizaci prestižní cenu v soutěži Česká stavba za architekturu 2020. | Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Kvalitní projekt a zdařilou realizaci architektonického studia ocenilo MPO udělením prestižní ceny v soutěži Česká stavba za architekturu 2020 „za velkorysý přístup k novostavbě průmyslového objektu“.

Moderní a čistý výrobní provoz

V návrhu museli architekti zohlednit dvě zásadní skutečnosti – tovární areál PILANA je zastavěným a vytíženým prostorem, pro novou stavbu byla proto k dispozici pouze jasně vymezená část bez perspektivy další expanze do okolí v budoucnosti. Současně si investoři přáli zachovat mezi lidmi přiměřenou vzdálenost a vizuální kontakt tak, aby si zaměstnanci zůstali na blízku.

Nové budovy nemají svůj samostatný půdorys, ale jsou částečně propojeny. Na moderní jednopodlažní průmyslovou halu obdélníkového půdorysu je navázána třípodlažní administrativní budova s horním patrem předsunutým frontální fasádě spodního objektu. Tuto část budovy lze v budoucnu v případě potřeby zvýšit ještě o další podlaží a rozšířit o předprostor.

pilana karbid ellement boysplaynice 04 1200
Opláštění z vlnitého plechu odkazuje i na původní zaměření firmy – výrobu pil a řezných nástrojů na dřevo. | Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Hala, v níž je soustředěn výrobní provoz, je opatřena pochozí zelenou střechou, fasádu tvoří sendvičové panely, které jsou v souladu s pláštěm administrativní budovy nejen barevným odstínem a materiálem, ale také kombinací vertikálních a horizontálních linií fasádních panelů a vlnitého plechu.

Velká okna a světlíky záměrně orientované na severní světovou stranu vpouští dovnitř dostatek denního světla stabilní intenzity. Prostor je přehledný a čistý s celoročně stálou teplotou okolo 24 °C a objekt splňuje požadované přísné podmínky pro výrobu.

Pohodlné kanceláře místo open space

Monolitický betonový skelet třípodlažní administrativní budovy jakoby letmo komunikuje s průmyslovým zaměřením haly, strohý beton je přiznaný i v interiéru, kde mu dodávají eleganci kovové rámy oken, pletivo jako výplň zábradlí a křehce dokonalé celoskleněné dveře. Požadavek na vizuální kontakt a blízkost zaměstnanců se propisuje i do vzhledu a dispozic kanceláří, jež mají rozměry a nízkou světelnou výškou blíže pokojům v rodinných domech než rozlehlým open space.

pilana karbid ellement boysplaynice
Beton je přiznaný i v interiéru, kovové rámy oken a celoskleněné dveře dodávají eleganci. | Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Zajímavým architektonickým prvkem je zastřešené atrium, které přivádí do budovy denní světlo a současně je také významným komunikačním, socializačním i pracovním prostorem – ochozy fungují jako místo setkávání, lze však odtud jít i na zelenou střechu a provětrat si hlavu a uspořádat myšlenky při pohledu na Hostýnské vrchy.

Velmi důležitým vizuálním a estetickým elementem je velkorysá transparentnost stěn obou budov, pouze výtahová šachta a vstup do objektu jsou zvýrazněny modrou firemní barvou. Díky tomu je možné vidět nejen z jedné budovy do druhé, fungující firmu a pohyb v budovách je možné sledovat i zvenčí.

Od partnerů ASB

pilana karbid
Zastřešené atrium přivádí do budovy denní světlo a současně je také významným komunikačním, socializačním i pracovním prostorem. | Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Detailem vedoucím k dokonalosti celku je nově upravené přiléhající parkoviště, kde autoři návrhu pracovali s podobnými křivkami jako na administrativní budově, zároveň jsou zde vysázeny stromy, které by měly postupem času doplňovat zeleň na střeše.

 

Objekt pre PILANA Karbid

Návrh: ellement architects, s. r. o., www.ellement.cz 
Autor: Ing. arch. Hana Maršíková, Ing. arch. Jitka Ressová, Ph.D., MgA. Jan Pavézka
Spoluautor: Ing. arch. Kateřina Páterová, Ing. arch. Jakub Bachman, Ing. arch. Ondřej Stolařík
Klient: Pilana Karbid, s. r. o.
Umístění projektu: Nádražní 804, 768 24 Hulín, Česká republika
Dokončení: 2019
Zastavěná plocha: 327 m2
Užitná plocha: 367 m2
Spolupráce:
Stavební profese: Ing. Pavel Ohnoutek
Statika: Ing. Pavel Gurecký
 Daniela Bartošová