Partneři sekce:
  • XELLA

Rekonstrukce navrátila prvorepublikové vile krásu a soulad

Zdroj: BoysPlayNice

Nově zrekonstruovaný prvorepublikový víkendový dům ztratil již dávno před renovací mnoho ze své někdejší krásy. V letech mezi válkami vznikaly domy, které budí úžas i dnes, jen je někdy třeba jim trochu pomoci. V případě vily s fontánou přiložili ruce a svůj um k dílu architekti z libereckého studia Mjölk a vrátili jí bývalou krásu.

Při pohledu na stylově čistý dům, jehož každý detail podtrhuje dokonalost celku, na jehož fasádě se odrážejí prasátka z vodní hladiny bazénu – fontány přisazené k domu –, a celý dům tak nějak svítí, napadne okolojdoucí pouze jediné slovo – soulad. „Avšak když jsme ho poprvé viděli,“ vzpomínají architekti ze studia Mjölk, „nevypadal jako dnes. Byl zatížen nánosy, které se na něj v průběhu let nalepily, a jeho prvorepubliková jiskra byla dávno pryč. Dnes už vila opět září. Z dálky je slyšet projíždějící vlak a sem tam zavane vůně řeky, která se proplétá údolím nedaleko od domu.“

Celková obnova nijak nezasáhla do charakteru a hlavní hmoty domu. | Zdroj: BoysPlayNice

Renovace ve jménu jednoduchosti

Nejprve bylo třeba odstranit nevhodné stavební zásahy – byla zbourána přístavba garáže a na jejím místě vznikl jednoduchý vstup, který lépe koresponduje s charakterem rodinné vily. Kryté stání pro automobily se sjezdem na komunikaci bylo pak umístěno na hranici pozemku, což si vyžádalo vybudování nové přístupové pěší cesty od domu.

Celková obnova nijak nezasáhla do charakteru a hlavní hmoty domu. Návrh v exteriéru zahrnoval výměnu okenních výplní, zateplení objektu, novou omítku a novou střechu. Opraveno bylo i stávající oplocení, které dnes zvláště za příznivého světla tvoří na fasádě při pohledu z ulice zajímavý rastr. Dům je navržen pro čtyři osoby, a aby vyhovoval současným kritériím pro pohodlné bydlení, bylo nezbytné udělat určité dispoziční změny v interiéru. Odstranily se tedy některé příčky a zvětšily se otvory na fasádě směrem do zahrady.

 

Zdroj: BoysPlayNice

Co je původní, a co nové?

Vstup se zádveřím je situován na severozápadní straně od ulice. Hmotově je oddělen od obytné části. Na zádveří s vestavěnými skříněmi navazuje hala, která je současně rozcestníkem komunikací do jednotlivých zón domu. Vede odtud schodiště do 2. NP a dveře do pokoje pro hosty, do kuchyně a do hlavní obytné místnosti s výstupem na terasu. V 2. NP je pokoj pro dvě děti, pracovna a hlavní ložnice s koupelnou a šatnou.

Jednoduchost koncepce celého návrhu se promítá i do materiálového a barevného řešení. Materiály použité na původním objektu byly druhově zachovány a pouze obměněny za nové. Střeše i fasádě ponechali autoři návrhu obdobný charakter, jaký měly před rekonstrukcí. I barevně si vila s fontánou podržela primární umírněnost a eleganci a spolu s nadčasovostí stylu a citlivě zkombinovanými přidanými moderními prvky získala opět atmosféru z doby, kdy byla novostavbou.

Jednoduchost koncepce celého návrhu se promítá i do materiálového a barevného řešení. | Zdroj: BoysPlayNice

O studiu:
Studio Mjölk architekti jsme založili v roce 2008. Od začátku se snažíme dělat vše nejlépe, jak jen to jde. Nevidíme rozdíl mezi městem, domem, rozhlednou, interiérem či kusem nábytku. Práci v ateliéru zakládáme na úzkém společenství lidí, kteří mají podobné principy myšlení a dokáží s námi sledovat určený cíl. Cílem je tvořit nejlepší architekturu a dělat naše klienty šťastnými. Momentálně za sebou máme práci na více jak 330 projektech.

Základní údaje:
Autor: Mjölk architekti
Adresa projektu: Praha
Zastavěná plocha: 130 m2
Podlahová plocha: 260 m2
Užitná podlahová plocha: 184,2 m2
Rok projektu: 2015
Rok realizace: 2020
Klient: soukromý investor
Spolupracovali: Ing. arch. Lukáš Holub
Text: Daniela Bartošová
Fotografie: BoysPlayNice