Forest House u Řeky svatého Vavřince se vzepřel konvencím i tísnivým skalám

Snímek obrazovky 2021 06 08 v 21.26.31
Zdroj: Raphaël Thibodeau

Atraktivní Forest House se nenechal omezit terénem, z omezujícího profilu zalesněné strže vystoupal až na skalistý hřeben a pevně se na něm usadil. I když jsou jeho kontury nepřehlédnutelné, s okolní krajinou hladce splývá. Je příkladem moderního udržitelného bydlení uprostřed netknuté přírody.

Ne všude narazíte ve stokilometrové vzdálenosti od metropole na tak neprostupnou divočinu jako v Kanadě. Jen dvě hodiny jízdy od Montrealu vás vzdálí od lidské civilizace o celá staletí nazpět. A právě efekt odtržení učaroval páru čerstvých majitelů parcely o výměře 12 200 metrů čtverečních, v chráněné zóně parku Laurentides.

Místo naprosto ztracené v zalesněných skalnatých svazích s výhledy na zákruty Řeky svatého Vavřince, se mělo postarším manželům stát jejich novým útočištěm, rekreačním obydlím s celosezónní možností obývání. Snem o návratu k přírodě žili oba, znavení hlučným městem, opravdu dlouho. A proto se nezalekli překážek, jež jim lokalita jejich budoucí rezidence uchystala.

Například na první pohled patrné bariéry fyzické nezastavitelnosti parcely, danou dílem extrémní odchylnosti topografie od rovného profilu, skalnatým podložím s vystupujícími balvany a celkově sub-optimální orientací. Na straně majitelů naštěstí nestálo jen pevné odhodlání, ale také invence týmu architektů studia Natalie Dionne. Ti nabídli řešení, které umožnilo povznést se vznikající stavbě nad tíži komplikovaného terénu. Jak?

Vyzvednutím obytné části stavby nad horizont, tak, aby se v třímetrové výšce s pomocí ocelových nosníků mohla zapřít o masu skalami zbrázděného svahu nad strží. Tato tvůrčí idea umožnila překonat rozdíl v elevaci a dodat jí, nejen výškou, ale i estetikou, úroveň.

Vymanit se ze sevření skal

Toto řešení, byť ne technicky/statikou jednoduché, se ukázalo být ideální. Do podloží nastřelená nosná konstrukce, zafixovaná betonovými patkami, totiž vyvážený dům bez obtíží unese. Objekt tvaru nepravidelného obdélníku, členěný do pěti propojených segmentů o celkové užitné ploše 215 metrů čtverečních, získal svým vyvýšením světlo a volnost výhledů do kraje.

Snímek obrazovky 2021 06 08 v 21.28.00
Fasáda ze stařeného dřeva umožňuje stavbě splynout s prostředím. | Zdroj: Raphaël Thibodeau

Základní rámová konstrukce, složená z modulů jednotlivých stěn s již osazenými prvky fasády a izolace, umožnila vysokou rychlost zkompletování do obyvatelné podoby, s víceméně minimálním vynaložením námahy.

Sympatické je, že celý Forest House tím značně snížil svou environmentální stopu v prostředí a nežádal si pro své vložení výraznější zásahy v místě ani úpravy vegetace. Plynule vstoupil do divočiny a stal se její součástí. Usazení domu „na hřebenu“ posunulo jeho těžiště mírně do strany a v uvolněném prostoru vzniklo místo pro kryté parkovací stání a dřevník. Velkoformátová okna exponovaný dům prosvětlují a dopadající paprsky šetří prohřívanému obydlí za vytápění.

Dům pojme až deset lidí

Fasáda ze stařeného dřeva (zerav západní, s impregnací) umožňuje stavbě splynout s prostředím, proluka a terasy zprostředkovávají přímý kontakt s okolím. Samotný interiér je vyhotoven v přepestré paletě materiálů, ale prim v něm hrají přírodní a neutrální složky, vyvedené ve střízlivých barvách. Záměrem je upozornit na bohatství kolem domu, nikoliv to uvnitř.

Snímek obrazovky 2021 06 08 v 21.31.46
Samotný interiér je vyhotoven v přepestré paletě materiálů. | Zdroj: Raphaël Thibodeau

Od partnerů ASB

Zajímavostí programového členění je, že Forest House je uzpůsoben trvalejšímu pobytu dvou osob, ale je schopen kapacitně pojmout až deset lidí a všem přitom nabídnout potřebné zázemí. Majitelé počítají s návštěvami svých dětí a vnoučat.

Vysoký standard zaizolování a energetické efektivity, zapracování lokálních stavebních materiálů pak přibližují dům ztracený v lesích zlaté certifikaci udržitelnosti LEED.

Forest House I

Lokalizace: East Bolton, Quebec, Kanada
Architektonické studio: Natalie Dionne Architecture
Vedoucí projektu: Natalie Dionne
Projektový tým: Corinne Deleers, Rosemarie Faille-Faubert, Martin Laneuville
Spolupráce:
Užitná plocha: 215 m2
Realizace: 2020
Investor: soukromá osoba

Radomír Dohnal