Partneři sekce:

Rodinný dům nabízí veterináři práci i bydlení pod jednou střechou

Dvě hodiny denně, 520 hodin ročně. Za 10 let strávíte 31 týdnů času svého života dojížděním do zaměstnání. Je to ubíjející, stereotypní a depresivní. Rozdíl v  úspoře vynikne o to víc, když při řešení nového bydlení zařídíte prostor pro práci z domova. Tak jako v případě Domu s veterinární ordinací u Plzně. 

Těžko říct, kolik vyčkávání a nezbytných kompromisů předcházelo realizaci rodinného domu v Plzni, ale výsledek nyní připomíná dlouho očekávané naplnění snu. Významnou měrou k jeho naplnění přispěli profesionálové z ateliéru Hlavatí architekti, kteří tu dali vzniknout mimořádně propracované koncepci.

Ta ve své nejprostší podobě vychází z citlivého umístění stavby na pozemek, a také z toho, že její objem je rozdělen na dva celky. Část obytnou a pracovní.

Kompaktní dům se dvěma funkcemi

Klienti i architekti přitom zhodnotili to, co stavební parcela již nabízela. Například rozrostlý ořešák, jež svou korunou mile zastiňoval zadní partie zahrady. Ze stromu se stal jeden z ústředních motivů celého díla, které se k okolí hlásí cihelnou fasádou z režného zdiva.

Žíhaný profil je veden celou fasádou, od základu po střešní štít. Čelo (směrem k ulici) i týl domu (směřující do zahrady), jsou vůči sobě zrcadlově převrácené, leč totožné. Replikují široký průnik v přízemí i obdélníkové okno v patře. Programově jsou ale odlišné. K příjezdové cestě a čtyřem parkovacím stáním se totiž dům staví uzavřeným celkem veterinární ordinace.

Rodinný dům s ordinací u Plzně
Rodinný dům s ordinací u Plzně | Zdroj: Alex Shoots Building

Jde o kompletně zařízenou kliniku: nechybí tu dvě samostatné ordinace, operační sál, místnost s diagnostickou technikou a zázemí pro veterináře. Plus samozřejmě ještě čekárna pro klienty a jejich churavé mazlíčky, a hygienické zázemí.

Celý prostor kliniky se přitom vchází do kompaktního objemu domu, ale je přitom prostorem funkčně odděleným. To, co výřez kliniky v hmotě stavby obklopuje, pak je řádným rodinným domem.

Ordinace pro naplňující práci, zahrada pro vnitřní klid

Vstup do ní je na východní straně, hned vedle vestibulu kliniky. Na dveřní prostor navazuje vstupní hala a obývací pokoj, široce propojený s kuchyní a jídelnou. Místem se tu nešetřilo. Prostor nad obývacím pokojem je dále otevřený do patra.

Světlá výška prostoru tak dodává Domu s veterinární ordinací zdání velkoleposti. V patře je umístěna ložnice s vlastní šatnou a koupelnou, dětské pokoje, koupelna a zimní zahrada. Střídmé nadšení se ale snadno změní v úžas, když máte tu možnost prohlédnout si celé obydlí ze zahrady.

Rodinný dům s ordinací u Plzně
Rodinný dům s ordinací u Plzně | Zdroj: Alex Shoots Building

Doplněk pergoly na západní straně je potěšující, protože chrání interiér před přehříváním. Velkoformátové prosklení, doprovázející terasu navazující na bujnou zeleň, je fascinující. A fascinace se mění v úžas, když zahlédnete biotop pravidelného jezírka.

Je to místo harmonie a klidu, jež po mentální stránce vyvažuje ruch a shon chirurgické dřiny v ordinacích. Tam se bojuje o zvířecí životy, tady se klidně medituje. Vodní plocha taky příznivě ovlivňuje mikroklima, což jde pocítit v horkých letních měsících.

Dům s veterinární ordinací je místem, které je pro své obyvatele pracovištěm i domovem. Nemusí odtud nikam pospíchat, protože tu mají všechno, co potřebují.

Rodinný dům s ordinací u Plzně

Lokalizace: Plzeň, Česko
Architektonické studio: Hlavatí architekti
Vedoucí projektu: Josef Hlavatý, Lenka Hlavatá
Realizace: 2018
Investor: soukromá osoba

Radomír Dohnal
RubrikyRodinné domyŠtítky