Pasivní rodinný dům ve strmém svahu optimálně využívá denní světlo

Zdroj: Jürg Zimmermann

Když si investor vybíral budoucího architekta svého rodinného domu ve švýcarském kantonu Aargau, hledal někoho, kdo dokáže optimálně využít denního světla a zároveň si poradit s velmi strmým pozemkem, požadavkem na nízkou energetickou náročnost domu i s nároky kladenými místními předpisy. Architekt Juri Troy, který je známý svým projektem Sunlighthouse, jenž získal před deseti lety neoficiální titul prvního uhlíkově neutrálního rodinného domu, se zadání zhostil na výbornou.

Hlavním úkolem architekta bylo najít řešení pro strmý pozemek, kde by se nemělo zasahovat do terénu, přičemž podmínkou bylo zajistit odpovídající přístup z ulice. Navíc musel dům splňovat všechny nároky, které na výstavbu kladou přísné místní předpisy, jež určují jak přípustný objem, tak i tvar navrhovaného objektu.

Požadavek zajistit odpovídající přístup z ulice formoval architektonické řešení domu. | Zdroj: Jürg Zimmermann

Odpovědí na tyto složité požadavky se nakonec ukázal být jednoduchý objem se symetrickou střechou, otevřený do krajiny v každém ze svých pater, s možností získat denní světlo ze všech možných stran včetně střechy.

Práce s denním světlem

„Mne i klienta totiž velmi zajímalo téma optimálního využití denního světla,“ říká Juri Troy a poukazuje na svůj dlouhodobý zájem o toto téma a na spolupráci s firmou VELUX. Vnější vzhled domu je homogenní, zdi jsou obloženy bílou jedlí a střechu tvoří cedrové šindele. Okenní otvory odhalují masivní izolaci nezbytnou pro dosažení dobré energetické bilance.

Pobytová terasa navazuje na interiér domu. | Zdroj: Jürg Zimmermann

Tomu odpovídá i další řešení: když venkovní teplota klesne pod 14 stupňů, spouští se systém řízeného větrání s rekuperací tepla. V teplém období je dům větraný přirozeně. Přístup k domu z ulice je zajištěn dlouhým schodištěm, které ústí v garáži.

Certifikát pasivního domu

Dětské pokoje jsou v prvním patře, ve druhém se nachází velký obývací pokoj s výhledem do všech stran – otevřený prostor, jenž ale nabízí i rozmanitá útulná zákoutí. Přestože je tento dům skromný a přímočarý, nabízí některé luxusní vymoženosti, jako je venkovní kuchyně, pec na pizzu nebo certifikát pasivního domu.

Umístění domu na pozemku určuje strmý svah a charakter okolní zástavby. | Zdroj: Jürg Zimmermann

V horním patře, určeném výhradně pro dospělé, je k dispozici velká ložnice, koupelna se saunou, místnost pro hosty a pracovna. Všechna střešní okna orientovaná na sever poskytují pokojům denní světlo a čerstvý vzduch.

Přirozené větrání

„Střešní okna jsou pro přirozené větrání zásadní,“ říká Juri Troy, „Stačí, když je otevřete naráz s terasovými dveřmi o patro níže, aby mohl teplý, zatuchlý vzduch stoupat nahoru. Je to jen starý dobrý komínový efekt. Nejnižší podlaží domu jsou vetknutá do terénu, tudíž se moc neohřívají, proto je při větrání studený vzduch přirozenou cestou nasáván do horních pater.“

Rodinný dům ve svahu
Místo: Bottenwil AG, Švýcarsko
Architekt: Juri Troy
Realizace: 2017

TEXT: Jolana Říhová
FOTO: Jürg Zimmermann

Článek byl publikován v časopise Green ASB 6/2020.