Zdařilá rekonstrukce domu v historické čtvrti, ze které vyrostl Montreal

Zdroj: Charles Lanteigne

Městská část Ville-Marie v Montrealu nese jméno původní francouzské osady, z níž později vyrostl Montreal a pro Kanaďany má proto jako místo národní historie velký význam. Je tedy nasnadě, že život současných obyvatel zde určuje do jisté míry i dějinný charakter a genius loci. Například při rekonstrukcích staveb.

Když v roce 2017 oslovili majitelé domu z roku 1880 montrealského architekta Guillauma Lévesqua s žádostí o ojedinělý projekt, nešlo vzhledem k výše uvedeným informacím pouze o renovaci a modernizaci stávajícího objektu. Městská část Ville-Marie vyžadovala, aby byla stávající budova zachována a obnovena. Bylo tedy nezbytné přizpůsobit rekonstrukční postupy charakteru stavby a harmonicky do ní zasadit také požadované moderní úpravy a vybavení.

Při návrhu bylo nezbytné přizpůsobit rekonstrukční postupy charakteru stavby. | Zdroj: Charles Lanteigne

Omlazení původního domu

Majitelé chtěli rozšířit dům s původně dvěma bytovými jednotkami na stavbu s větším počtem bytových jednotek. To znamenalo potřebu většího prostoru, již měla vyřešit citlivě zakomponovaná přístavba. Původní dům o zastavěné ploše 60 m2 byl kompletně zrekonstruován a vznikly zde dva byty – dvoupodlažní 4 + kk a 3 + kk v horním patře. Za pozornost stojí vnější plášť domu.

Obklad z cihel koresponduje s místně obvyklým fasádním keramickým nebo kamenným materiálem, ozdobným prvkem je plášť v průčelí v horním patře z černých kovových šablon. Tento prvek pak slouží jako optické propojení s moderní přístavbou, jejíž fasáda je z tmavých kovových panelů.

Na původní stavbě zaujmou nově zbudovaná, více než 3,5 metru vysoká okna v boční stěně. Jde sice o nový prvek, nicméně ve hmotě domu působí přirozeně a harmonicky. V podkroví byla položena nová dlažba z břidlice, vikýře a krovy byly zcela přestavěny.

Obklad z cihel koresponduje s místně obvyklým fasádním keramickým nebo kamenným materiálem | Zdroj: Charles Lanteigne

Moderní přístavba, která neruší

V zadní části budovy byla pro další bytové jednotky postavena třípodlažní moderní přístavba o velikosti 180 m2 na třech úrovních. V prvním, suterénním podlaží se nachází dvojgaráž se skrytými dveřmi a skladovací místnosti. V prvním nadzemním podlaží je velký obývací pokoj, jenž se otevírá velkými posuvnými dveřmi na venkovní terasu o rozměrech 4 × 12 metrů. Ta zastřešuje vjezd do suterénní garáže a současně ideálním způsobem rozšiřuje obytnou plochu jídelny a slunného obývacího pokoje o nádherný vzdušný venkovní prostor.

Druhé patro slouží jako klidová zóna – je zde hlavní ložnice, dvě koupelny a obývací pokoj, jenž se však může v případě potřeby změnit v ložnici pro hosty. Zásadní předností přístavby jsou velká okna zajišťující ve všech vnitřních prostorech dostatek přirozeného světla. Střízlivý obklad z černých kovových panelů pokrývá současný přírůstek a dává celku elegantní povrch.

„Jsem velmi hrdý na projekční práce a poté na pečlivý dohled a součinnost na staveništi při renovaci a rozšíření městského domu v Alexandre-de-Sève,“ vzpomíná architekt Guillaume Lévesque.

„Když jsem budovu poprvé uviděl, věděl jsem, že to bude velká výzva. Okamžitě jsem viděl potenciál zachování dědictví stávající stavby a možnosti zakomponování moderního nového objemu. Tento projekt by dnes neexistoval bez pečlivé práce dodavatele a řemeslníků, inženýrů, týmu architektů a krajinářského architekta, stejně jako důsledného dohledu klientů.“

Zásadní předností přístavby jsou velká okna. | Zdroj: Charles Lanteigne

O ateliéru Guillaume Lévesque architecte:

Od partnerů ASB

Od roku 2010 společnost Guillaume Lévesque architecte realizovala přes 120 projektů pro soukromé klienty a pro komunitní a veřejné organizace po celém Quebecu. Specializuje se na architektonické návrhy, technické poradenství, studie proveditelnosti, analýzy stávajících budov a koordinaci povolení s obcemi a stavebními inženýry, stejně jako stavební dozor.

Architekt Guillaume Lévesque se také podílí na architektuře bez hranic v Québecu (AWBQ) a v roce 2009 zahájil misi Kitcisakik s cílem vytvořit projekt sdílení znalostí a renovace domů s cílem pomoci domorodému obyvatelstvu renovovat budovy. Jeho angažovanost mu vynesla Cenu excelence od Ordre des architectes du Québec v roce 2011 a medaili generálního guvernéra v architektuře v roce 2012.

Základní údaje:
Návrh: Guillaume Lévesque architecte
Hlavní architekt: Guillaume Lévesque
Typ bydlení: rezidenční
Lokalita: Montréal, Quebec, Kanada
Plocha: 310 m2
Realizace: 2020
Spolupráce:
Spolupracující architekt: Matisse Aubin Thuot
Stavební inženýring a generální dodavatel: GENIEX
Elektrotechnický inženýr: Group Cémec Inc,
Zahradní architekt: L’espace paysage, Martine Boudreault
Text: Daniela Bartošová
Foto: Charles Lanteigne
RubrikyArchitektura