Partneři sekce:
  • XELLA

Bezbariérový dům, kde je dost místa pro prarodiče i vnoučata

Zdroj: Boysplaynice

Vzájemný vztah prarodičů a vnoučat je oboustranně důležitý a přínosný. Rodinný dům v Jarovcích na okraji Bratislavy si nechali postavit prarodiče, kteří mají vnoučat hned devět. A protože ta k nim často jezdí, přáli si, aby odpovídal požadavkům na soužití těchto dvou generací.

Návrh domu, jenž se nachází na severním okraji obce Jarovce v lokalitě s dalšími rodinnými domy, je dílem architektů z bratislavského studia Compass. Juraj Benetin, Mirka Gašparová, Matej Grébert a Juraj Karpaš dostali jednoduché zadání – bezbariérový malý dům a dost místa pro všechny své stálé i občasné obyvatele.

Zadáním bylo navrhnout bezbariérový malý dům a dost místa pro všechny své stálé i občasné obyvatele.
Zadáním bylo navrhnout bezbariérový malý dům a dost místa pro všechny stálé i občasné obyvatele. | Zdroj: Boysplaynice

Ideální půdorys ve tvaru písmene L

Rovinatý pozemek má rozlohu 661 m2 a kvůli optimálnímu využití celé plochy je dům umístěný v severní části. „Naším řešením je jednoduché schéma polovičního atria ve tvaru rozevřeného písmene L. Jižní strana atria se malou zahradou otevírá do ulice a ke slunci, severní stranu pozemku vymezuje dům.“

Půdorys domu

Konstrukčním i designovým prvkem, jenž propojuje všechny části domu, je železobetonová střešní deska, která přirozeně přechází z vnitřního prostoru do exteriéru a jejíž linie vede celým domem od vstupu po nejintimnější části interiéru. Deska je umístěna tak, aby zároveň poskytovala dostatečné stínění obytným místnostem. Její zaoblení ve styku dvou traktů rozšiřuje terasu pro stolování a současně přidružuje prostor zahrady k obytné části.

Dispozice domu sestává tradičně z denní a noční části, přičemž denní je otevřená do zahrady a transparentní prosklená stěna umožňuje prarodičům dohlížet na vnoučata, když si venku hrají. Za dřevěnou stěnu je ukryta noční část s vlastní zahrádkou, jež současně poskytuje klidné útočiště před ruchem atria.

Interiéru dominuje přiznaný beton stropní desky Zdroj: Boysplaynice

Interiér je zajímavý konceptem souladu na první pohled nesourodých materiálů – přiznaného betonu stropní desky, plochy podlah a dubových stěn. Bližší charakter takto vymezeného prostoru je pak vždy určen funkcí jednotlivých místností a zařizovacími a dekoračními předměty.

Názor architektů:
„Dům pro rodiče může být zadání, které na dlouhou dobu ochladí rodinné vztahy anebo vztah architekta k jeho práci. Případně oboje. V tomto případě naštěstí vše dopadlo opačně. Od rodičů jsme dostali pouze tři požadavky: malý dům, žádné schody a dostatek místa pro jejich devět vnoučat. Stavba splňuje vše ke spokojenosti svých obyvatel.“

Základní údaje:
Návrh: Studio Compass Architekti
Autor: Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Mirka Gašparová, Ing. arch. Matej Grébert, architekt, Ing. Mgr. art Juraj Kurpaš
Lokace: Bratislava, Slovensko
Rok dokončení: 2017
Zastavěná plocha: 160 m2
Užitná plocha: 137 m2
Plocha pozemku: 661 m2
Spolupráce: Meraland (hlavní dodavatel), PP invest
Text: Daniela Bartošová
Fotografie: BoysPlayNice