Zaječák – moderní chalupa s harmonií

Doba je rychlá a stále rychlejší, a proto je dnes více než dříve nutné odpočívat. Třeba na chalupě, z níž je jen (zaječí) skok do přírody – zimě na lyžích, v létě na kolech nebo jen tak pěšky. Jenže staré chalupy nejsou vždy k mání nebo k obývání a často je nezbytné postavit novou, na starém místě a s připomínkou původu. Tak vznikl Zaječák.

Jde o současnou stavbu, která stojí na místě původní usedlosti a autoři Lenka Křemenová, David Maštálka a Tereza Schneiderová ho navrhli tak, aby se svým tvaroslovím hlásil k objektu, který tu stával dříve – i nový dům má symetrický štít se třemi odstupňovanými řadami oken a půdorysné proporce v přesném poměru 1:2.

Deštění z modřínových skládaných prken poskytuje stavbě dostatečné mimikry nenápadnosti v místní krajině, které podtrhne i obklad štítové zdi původními kamennými bloky. Celek harmonicky uzavírá tmavá plechová střecha a tradiční vikýř s krásnou vyhlídkou do údolí.

Efektivní a praktický návrh

Otevřený přístavek se zelenou střechou plní funkci zádveří, ale tím jeho využití zdaleka nekončí – v létě slouží především jako servis pro kola, v zimě pak jako prostorná lyžárna.

Vzpomínkou na původní chalupu je její fragment v podobě sklípku v propojení se „stodolovou“ částí, aneb letní, jarní i podzimní rodinnou klubovnou, případně ateliérem. Je zde také skříň na nářadí pro opravy všeho druhu, sklípek na ukládání jablek z místního sadu či soudek Svijanského Mázu. A protože je chalupa vytápěna kamny a zimy jsou zde opravdu tuhé, nechybí velkokapacitní dřevník.Na místě původní kůlny, jejíž funkci převzalo prostorné zádveří, stojí samostatná finská sauna.

V prvním nadzemním podlaží se schází celá rodina, žije se tu, snídá, obědvá i večeří a tráví se čas pospolu jen tak v teple u kamen nebo při společných hrách. V podkroví je místo na klidný spánek nebo odpočinek s knihou. A když se nechce číst, stačí zvednout oči a kochat se vyhlídkou na les za chalupou, kam se lze pak snadno dostat po padací lávce.

Harmonická podoba exteriéru stavby se nenásilně propisuje i do interiéru. Čistá kombinace světlých omítek s vestavěnou nábytkovou stěnou po celé délce společenské místnosti, jež poskytuje dostatek úložných prostor a současně zahrnuje i kuchyňskou linku, dává místnosti jednotu a řád. Příjemná je i barevná kombinace – se světlými odstíny dřeva jemně kontrastují černé a šedé komponenty. Kamna působí díky tvaru i barvě rovněž jako dekorativní prvek.

Nepřehlédněte: Krásně rekonstruovaná chalupa v Podkrkonoší

Názor architektů:
Zaječák na místě sedí, jakoby tu byl odjakživa a to byl náš společný záměr – neprovokovat místní družinu CHKO zbytečnou opulentní architekturou, ale nabídnout naopak současný přístup vycházející z původního tvarosloví tak, abychom zachovali maximálně genius loci a přitom nabídli dostatečný komfort a jasnou formu současné architektury.
Základní údaje:
Místo Zaječí Důl Fojtka
Klient: soukromá osoba
Autoři: Lenka Křemenová, David Maštálka, Tereza Schneiderová, www.a1architects.cz
Studie: březen 2015
Realizace: 2018 / 2019
Dodavatel: TFH dřevěné skeletové domy s.r.o.
Řemesla: truhlářství H&T s.r.o.
Technický dozor: soused Bureš
Text: Daniela Bartošová
Foto: David Maštálka