K podobě vlastního bydlení je přivedla žlutá okna

Dřevostavba původně nebyla v plánu. Když Květa s Martinem uvažovali o stavbě nového domu, chtěli především domov, a ten ze dřeva, v jejich očích zranitelného materiálu, být neměl. Ovšem protože plány zrály několik let, vybrousily se nejen představy o vlastním příbytku, čas jim nakonec představil i dřevo jako ideální stavební materiál.

V době reálného plánování stavby hledali manželé architekta. Oslovili postupně tři studia, ale v žádném jim nenabídli návrh, který by nenastolil více otázek, než odpovědí. Nakonec si Květa navrhla dům sama a svůj návrh předala projektantce. Ani v tomto případě nevzniklo nic, na čem by bylo možné stavět. Zaplatili tedy za projekt a hledali dál.

Dům se žlutými okny

Ke svému vysněnému domu se nakonec dostali vlastně oklikou. Chtěli dřevěnou fasádu, ale nelíbilo se jim, že by měla být v barvě dřeva také okna, jejich představu by splňovaly naopak třeba žluté okenní rámy. „Prvotní impuls, proč se na nás klient obrátil, byl zvláštní i pro nás,“ vysvětluje Ing. Václav Pinďák z firmy 3AE, s.r.o.

„Klientku zaujala žlutá okna na jedné naší realizaci. Teprve následně zjistila, že projektujeme a stavíme stavby výhradně z masivních dřevěných panelů (CLT), a to byl další z impulsů, které ji oslovily. Vzhledem k tomu, že v té době pobývala s manželem v Asii, mohla komunikace probíhat jen pomocí internetových konferencí se sdílením obrazovek, což by se mohlo jevit jako určitá komplikace. Naštěstí však máme v tomto směru již mnoho zkušeností, neboť naši klienti často bydlí v různých koutech planety, dokončení projektu tímto způsobem tedy nebyl problém.“

Dřevostavba původně nebyla v plánu

Dům je situovaný v klidné části obce. Příjezdová cesta vede podél jižní hranice pozemku, oproti domu je však výše, navíc je oddělena fabiony, které působí částečně i jako protihluková bariéra. Poněkud nestandardní je orientace domu vůči světovým stranám.

Přistup do domu je z jižní strany, v této části je také umístěno technické zázemí, obytnými místnostmi se tedy dům obrací oproti obecným zvyklostem na sever. Výhodou je stabilní světlo v interiéru, současně nedochází k přehřívání v letních měsících.

„Ovšem tato orientace není úplně vhodná s ohledem na vyšší energetické nároky objektu,“ dodává Václav Pinďák. „Abychom spotřebu energií snížili, použili jsme mnoho postupů a technologií, které běžně využíváme pro pasivní stavby. Výsledkem je dům, který nemá v zimě přehnané nároky na vytápění.“

Orientace zády k silnici je zřejmou výhodou, bonusem pak krásný výhled do zahrady a k lesu. Navíc je ze všech místností možné vyjít ven na terasu a do zahrady, v letních dnech pak při otevření protilehlých stran dům snáze provětrává.

Kuchyně s velkou knihovnou

Masivní dřevo funkční i dekorativní

Stavba je nekomplikovaného obdélníkového půdorysu, o to kreativně ji je zařízen v interiéru. Celkově je promyšlen do nejmenších detailů. „Zásadním rysem je řešení interiéru s ohledem na zkušenosti investorů z pobytu v Asii, konkrétně v Japonsku,“ dodává Václav Pinďák.

„To se například projevilo v uspořádání koupelen, dalším požadavkem bylo propojení dětských pokojů s půdou, což jsme vyřešili pomocí nábytkového schodiště. Díky posuvným stěnám se nám podařilo propojit interiér dětských pokojů se vstupní halou, další stěna je dělí od obytného prostoru. Dalším neméně důležitým požadavkem bylo navrhnout objekt energeticky efektivní s důrazem na zdravé klima. To je v domě řešeno pomocí nuceného větrání s rekuperací tepla.“

Interiér obohacuje také částečné otevření domu do krovu, dětský pokoj je přes podlaží opticky propojen sítí, v níž je možné si číst či hrát. Každý kousek prostoru je využit smysluplně – příkladem může být chodba, která je spíše halou s knihovnami a hernou pro děti.

Dětský pokoj je přes podlaží opticky propojen sítí v níž je možné si číst či hrát

Majitelé upřednostňovali dřevo přiznané i v interiéru, masivní dřevěné panely proto splňovaly jejich představy dokonale. „Původní návrh počítal s konstrukcí 2 BY 4,“ upřesňuje Václav Pinďák, „my se zabýváme CLT systémy, konkrétně systémem Novatop. Je stabilnější, i proto jsme mohli vyjít klientům vstříc a splnit více jejich požadavků v interiéru i exteriéru domu. Protože projektujeme pomocí 3D technologie, mohli si celou stavbu projít ve virtuální realitě. Tato technologie nám velmi pomohla najít východisko v místech, kde měli klienti pochyby o nabízeném řešení. Při realizaci již bylo tedy vše vyřešeno a kolegové se mohli věnovat stavbě.“

Nepřehlédněte – Moderní způsob venkovského bydlení: Šikovná jednopodlažní dřevostavba!

Nábytek, podlahy i textilie jsou z přírodních materiálů, sklo či plasty nejsou ve vybavení téměř použity.

Ing. Václav Pinďák, 3AE, s.r.o.:
Majitelé jsou ze svého dlouholetého pobytu v Japonsku zvyklí na jiný standard servisu. S ohledem na tato očekávání jsme se snažili všechny požadavky vyřešit již v projekční fázi a myslím, že se nám to podařilo. Na stavbě samotné jsme tedy řešili víceméně pouze některé detaily. S každou realizací přichází nové výzvy. V tomto případě byla tou zásadní komunikace napříč časovými pásmy. Výzvou pro nás byly také požadavky na interiér. Výsledkem jedům fungující perfektně v interiéru i exteriéru. Největší podíl na výsledku mají ale majitelé domu.
Základní údaje:
Zastavěná plocha: 193 m2 + 76,6 m2 terasy
Užitná plocha: 290 m2
Konstrukční systém: panely NOVATOP (CLT)
Teplo: přízemí elektrické topné kabely Fénix, podkroví elektrické přímotopy, doplňkový zdroj krbová kamna
Větrání: řízené s rekuperací tepla ATREA DUPLEX 580 ECV5
Typ domu: nízkoenergetický
Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,180 W/m2K
Architektonický konzultant: Ing. arch Ladislav Vrbata
Autor projektu: RD Rýmařov s.r.o., www.rdrymarov.cz; 3AE s.r.o., www.novahome.cz
Realizace: 3AE, s.r.o., www.novahome.cz, 2017
Foto: Martin Zeman
Text: Daniela Bartošová

Komentáře