Modernizace sídla firmy Artopex v Granby ukazuje, jak lze transformovat kanceláře

Zdroj: Francis Di Salvio (F6foto), David Boyer, Savitri Bastiani

Nedávno modernizované sídlo společnosti Artopex budí v průmyslové čtvrti statutárního města Granby, která již zažila své lepší dny, pozornost. A je třeba říci, že zaslouženě. Jasně červené průčelí budovy vítá příchozí již zdálky. Objekt získal novou fasádou z panelů v odstínech šedé mladistvou tvář, červený vstupní blok je osvěžujícím akcentem. Cílem celkové rekonstrukce bylo optimalizovat provoz budovy tak, aby vzniklo příjemné pracovní prostředí.

Rozhodnutí společnosti Artopex transformovat svou výrobu implementací robotických, inteligentních a avantgardních metod vyžadovalo modernizaci dispozic, vybavení i pracovního prostoru. S exponenciálním nárůstem produkce přestaly vyhovovat kancelářské prostory a chyběly místnosti pro setkávání lidí. Rekonstrukce měla optimalizovat provoz budovy tak, aby vytvořila příjemné pracovní prostředí a odpovídala potřebám a požadavkům pracovníků.

Rekonstrukce měla optimalizovat provoz budovy tak, aby vytvořila příjemné pracovní prostředí. | Zdroj: Francis Di Salvio (F6foto), David Boyer, Savitri Bastiani

Ve znamení přátelské atmosféry

V tomto okamžiku začíná tříleté partnerství společnosti Artopex s architektonickým a designovým týmem Luca Plante, který postupně přerostl v přátelský vztah. Úzká spolupráce založená na vzájemné pochopení požadavků na jedné straně a možností na straně druhé přispěla k vytvoření budovy zcela splňující požadavky investora na její modernizaci, formát a provoz. Návrhy prošly mnoha úpravami tak, jak byly upřesňovány potřeby klienta. 

Prostory byly propojeny tak, aby podporovaly interakci a vzájemnost. | Zdroj: Francis Di Salvio (F6foto), David Boyer, Savitri Bastiani

Zakladatelé firmy, rodina Pelletiérova, dbají na zachování přátelské atmosféry na pracovišti, při modernizaci byly tedy kanceláře, zasedací místnosti a chodby spojující různá oddělení fakticky či opticky (například prosklenými stěnami) propojeny tak, aby podporovaly interakci a vzájemnost.

Vše začíná již za vchodovými dveřmi – recepce, jediný konstrukční doplněk budovy, je skleněná kostka spojující přízemí, první patro a další zóny. Propojení prostoru je zároveň propojením lidí, útulné prostředí navozuje přátelskou atmosféru hned při vstupu do objektu.  

S nárůstem produkce firmy Artopex přestaly vyhovovat kancelářské prostory a chyběly místnosti pro setkávání lidí. | Zdroj: Francis Di Salvio (F6foto), David Boyer, Savitri Bastiani

Efektivní, nadčasový a pozoruhodný pracovní prostor

Vzhledem k omezené možnosti vnější expanze museli autoři návrhu maximálně využít vnitřní prostory. Nakonec se týmu studia Luc Plante + design podařilo zvětšit využitelnou kancelářskou plochu z 1115 na 2230 čtverečních metrů. Základními prioritami těchto změn bylo zajištění pohody zaměstnanců a vytvoření vysoce kvalitní výstavní galerie pro produkty značky Artopex.

Kamkoli se zaměstnanci podívají, vidí výrobky, které sami navrhli a vyrobili. | Zdroj: Francis Di Salvio (F6foto), David Boyer, Savitri Bastiani

Neobvyklým a velmi zajímavým řešením je mezipatro s výhledem na továrnu včleněné do kancelářských prostor. Toto otevření dělá velmi dobrý dojem na investory a představuje současně know-how společnosti. Opět zde dominuje sklo, skleněné příčky byly rovněž vyrobeny firmou Artopex.

Celé pracoviště se tak stává synonymem hrdosti – kamkoli se zaměstnanci podívají, vidí výrobky, které sami navrhli a vyrobili: vestavěný i volně stojící nábytek, architektonické stěny, úložné systémy a židle. Renovace zahrnuje mimo jiné také vytvoření velké a světlé společenské místnosti pro zaměstnance, vybavené kompletním a funkčním kuchyňským koutem a sezením pro 130 osob. K aktivnímu odpočinku během práce slouží stolní tenis a stolní fotbal.

Uhlazený exteriér, nekonformní interiér

Vzhled interiéru je určen přiznanými průmyslovými konstrukcemi a rozvody, je vlastně opakem úpravné, stylově čisté fasády s perfektně sladěnými odstíny šedé a promyšleným kontrastním akcentem. Uvnitř naopak provází návštěvníka všude, kam přijde, potrubí ventilačního systému a odkryté dráty.

Celek je však citlivě zjemněn bílou barvou průmyslových prvků, které díky tomu nepůsobí příliš dominantně, ale prostor je překvapivě světlý a vzdušný. V kombinaci s béžovým odstínem dřeva získává hřejivý nádech, vizuální bohatost a neokázale odkazuje na výrobky, které jsou v této továrně skutečně navrženy. Podlahy jsou dřevěné a pokryté měkkými a zvukotěsnými šedými koberci s decentními vzory.

Vzhled interiéru je určen přiznanými průmyslovými konstrukcemi a rozvody. | Zdroj: Francis Di Salvio (F6foto), David Boyer, Savitri Bastiani

Technologie 21. století

Od partnerů ASB

Samostatnou kapitolou je technologické vybavení. Technologie je zde všudypřítomná; přímo u vchodů školicích místností, které lze využít i jako zasedací sálky, jsou umístěny dotykové obrazovky pro kontrolu jejich dostupnosti nebo rezervaci určitého času. Ve společných prostorách i konferenčních místnostech jsou širokoúhlé obrazovky, vysílací a ozvučovací technika. Všechny tyto prvky logicky navazují na hlavní investice do robotizace závodu. Díky tomuto významnému projektu získává slogan společnosti Artopex „Art and manner“ plný význam.

Samostatnou kapitolou je technologické vybavení. | Zdroj: Francis Di Salvio (F6foto), David Boyer, Savitri Bastiani
Základní údaje:
Projekt: Centrála společnosti Artopex
Místo: Granby, Quebec
Klient: Artopex
Architektura a plánování prostoru: Luc Plante architecture + design inc
Návrh interiéru: návrháři interiérů Cyr Cathcart
Stavební inženýr: EXP Granby
Strojní inženýr: EXP Granby
Hlavní dodavatel: IDEAL Construction
Datum zahájení projektu: prosinec 2015
Datum dokončení projektu: listopad 2018
Text: Daniela Bartošová
Foto: Francis Di Salvio z F6foto, David Boyer a Savitri Bastiani, V2COM