Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Černý dům – architekti našli inspiraci v zámecké zahradě

Starší pár se rozhodl odstěhovat z historického domu z 15. století do vysněného domu, jehož výstavbu si naplánovali ve vlastní zahradě. Poloha v srdci čarokrásné krajiny anglického Kentu určila tvar i celkový vzhled domu. Čerpá inspiraci z historických i moderních budov v Kentu. Výsledkem je Black House, o němž architekti mluví jako o sérii dramatických zážitků intenzivně propojených s exteriérem.

Okolo centrálního nádvoří

Architekti ze studia AR Design Studio, kteří návrh domu realizovali, se nechali inspirovat topografií a stavebními prvky lokality. Výsledkem je stavba složená z pěti hranolů – bloků, které jsou seskupeny okolo centrálního nádvoří. Jednotlivé bloky se odlišují funkcemi, ale každý je intenzivně propojen s exteriérem.

Centrální nádvoří, okolo kterého jsou umístěny, dodává do interiéru denní světlo a zároveň vytváří chráněný soukromý prostor. Všechny bloky jsou k němu orientovány zasklenou stěnou. Nádvoří nabízí možnost posezení, nacházejí se tu abstraktní sochy, stromy a jezírko.

Black House 6

Série jedinečných zážitků

„Plovoucí forma a způsob, jakým jsou bloky Černého domu seskupeny, vznikly na základě inspirace zámeckou zahradou Sissinghurst, kterou považovala za součást svého domova spisovatelka a poetka Vita Sackville-West. Zámecká zahrada je rozdělena a každá z jejích částí nabízí jedinečný zážitek. To jsme chtěli přenést i do stavby domu. Prostorové spojení a celý design domu s okolními zahradami můžeme vnímat jako celek jen z centrální věžičky,“ přibližují svoje dílo autoři projektu.

Black House 7

Každý detail má funkční zdůvodnění

Dům se čtyřmi ložnicemi má mnoho funkčních detailů. Například jedna část je konzolovitě vysunuta nad níže položenou příjezdovou cestu. Tak vznikl prostor na kryté parkování aut. Vstup do domu je vsazen doprostřed celku a prochází křížem až na druhou stranu, kde jsou schody vedoucí dolů k parkovacímu stání a garáži. Garáž je jako jediná místnost na úrovni suterénu.

Black House 4

Slunce, vzduch a výhled

Všechny místnosti těží z velkoryse prosklených ploch. Kuchyně spojená s jídelnou je orientována na východ, aby zachytila ranní slunce, poskytuje výhled na vinohrady a sad. Navazuje na ni terasa. Z obývací místnosti je výhled na bazén včleněn do zahrady. U bazénu se nachází domek na odpočinek s hygienickým zázemím. Ložnice poskytují soukromí díky orientaci k lesu. Každá má vlastní hygienické zázemí. Tři jsou prakticky totožné, čtvrtá je největší – s vanou a šatnou.

Black House 13

Věžička jako vyhlídka

Jeden z bloků tvoří cihlovou věžičku; je to jediná část, která má dvě podlaží. V přízemí se nachází největší ložnice – noční prostor domácích. Schody do „věžičky“, které zpředu rámuje cihlová zídka, architekti pojali v kontrastní černo-bílé kombinaci. Na prvním podlaží je odpočívárna s pohodlným sezením a krásným výhledem na celý areál domu. Jen z tohoto místa se dají vidět a pochopit všechny souvislosti stavby a exteriéru jako celku.

Black House 15

Z každé strany jiná zahrada

Významnou součástí stavby je zahrada, respektive několik zahrad, které obklopují dům. Několik proto, že každá je jiná. Cílem krajinářského architekta bylo v zahradách zachytit část okolní krajiny a známých velkých zahrad, proto jsou hotovým uměleckým dílem. Nejen díky velmi pečlivému výběru rostlin, ale i jejich úpravě a rozmístění. V jedné části exteriéru se nachází bazén. Černé dřevěné obložení domu navazuje na tradiční černé domy v oblasti.

Spolupráci s klienty, majiteli nevšedního domu, shrnuli architekti slovy: „Když pracujete s takovými milými lidmi, výsledkem musí být fantastický dům.“ Není divu – pár nemá daleko od architektury a designu.

Black House 8

Black House ve zkratce
Architektonické studio: AR Design Studio
https://twitter.com/ARDesign_Studio
Lokalita: Kent, Anglie
Celková plocha: 400 m2
Projekt: 2015
Realizace: 2017
Sabína Zavarská
Foto: Martin Gardner, www.martingardner.com

Komentáře