Cedrový dům – jen ticho, klid a vnitřní pořádek

Cedrový dům - jen ticho, klid a vnitřní pořádek

Cedar House, v českém překladu romanticky znějící „cedrový dům“, se nachází v klidné vilové čtvrti jednoho z polských měst. Dřevostavba jednoduchého tvaru dělá svému jménu čest - cedrovým dřevem je obložena fasáda domu a v hojné míře je zastoupeno i v interiéru.

Dům byl navržen architekty Mariuszem Wrzeszczem a Janem Celichowskim z Design Studia Mariusz Wrzeszcz jako rámová opláštěná jednopodlažní dřevostavba. Přáním majitele byl snadný přístup bez schodů či jiných úrovňových rozdílů, poskytující bezproblémové spojení s venkovním prostorem.

Dům v půdorysu pozemku

Dům stojí na pozemku jednoduchých geometrických tvarů ve volné městské zástavbě. Je zasazen při rohu parcely blíže k ostatní zástavbě tak, aby bylo zachováno co největší soukromí při pobytu na zahradě. Svým půdorysem do jisté míry kopíruje tvar pozemku.

Dynamiku dodává hmotě domu zvenčí i zevnitř výšková změna stropů, vysoký strop v obývacím pokoji zvyšuje dojem vzdušnosti a volného prostoru. Velké prosklené plochy všech místností vpouštějí dovnitř dostatek denního světla a současně nabízejí optické rozšíření interiéru přes velkorysé terasy až na zahradu.

Tento pocit podporuje také zdánlivé plné zastřešení plochy teras, dům tak působí velmi kompaktně a současně subtilně. Terasy přiléhají k domu ze dvou stran a je možné na ně vstoupit z velkého obytného prostoru, ložnice, koupelny v klidové zóně i z pracovny.

Design jako jemný make-up stavby

Velká pozornost byla věnována designu interiéru. Ten pochází z dílny BARchitecture a přirozeným způsobem s velkou citlivostí doplňuje styl domu. Elegantní spojení černé a bílé dobře doplňuje v interiéru dominantní světlé dřevo, designéři si vyhráli i s tvary – strohý komín krbu nese oblé čočkovité topeniště a spolu s ladnými křivkami subtilních židlí a ležérně zavěšenými stropními světly se stává zajímavým kontrastem k bytelně působícímu jídelnímu stolu a hranaté sedací soupravě.

Na první pohled čistý a dokonalý prostor s hladkými dřevěnými plochami působí díky nábytku a doplňkům harmonicky a útulně. V celém domě nic neruší, všechny tvary, materiály i barvy mají své místo a určení.

Základní informace:
Návrh a projekt: Mariusz Wrzeszcz Design Studio www.mariuszwrzeszcz.pl
Autoři: Mariusz Wrzeszcz, Jan Celichowski
Interiérový design: BARchitecture www.barchitecture.eu
Plocha: 166 m2
Výška interiéru – od 2,8 do 4,6 m
Projekt: 2013
Realizace: 2015

Foto: Przemyslaw Turlej
Text: Dana D. Daňková