Multifunkční náměstí v Kanagawě působí jako z jiného světa

Final IMG 8057 1.jpg zmenšeno 1
Zdroj: junya ishigami+associates

Pod pojmem náměstí si automaticky představíme venkovní nezastřešený prostor, japonský architekt Jun'ya Ishigami ale přemýšlí jinak. Díky tomu vzniklo unikátní, pod zem zahloubený prostor u Technologického institutu v Kaganawě, japonském městě, jenž leží cca 30 kilometrů od Tokia. Pod děravým povrchem se na náměstí odehrávají koncerty a přednášky, určeno je ale především k relaxaci a pozorování hvězd.

Kanagawa Institute of Technology je soukromá univerzita, která funguje již od roku 1975, pozornost architektonické obce si ale získala až díky navázání spolupráce se slavným japonským architektem, kterým je Jun’ya Ishigami. Ten zde vytvořil multifunkční prostor KAIT Workshop ze skla a oceli, který je v exteriéru i v otevřeném interiéru kompletně bílý a velmi minimalistický. V loňském roce přibylo zcela netradiční náměstí univerzity, které je pravděpodobně jediné svého druhu díky svému zapuštění pod zem.

Prostor pro relaxaci

Architekt si ideu krytého, jako by s povrchem splývajícího náměstí vyzkoušel už v podobě Serpentine Gallery Pavilion 2019 (dočasné stavby umístěné v londýnském Hyde parku). V Kaganawě ale tento princip dovedl k dokonalosti – náměstí se z dálky jeví jako bílý objekt nejasného určení, který jemně vystupuje z povrchu, zvláštní napětí dodává realizaci čistě bílá barva v kombinaci s mírnou proláklinou v centrální části náměstí, které tak působí dojmem, jako by se bortilo samo do sebe.

Zadáním univerzity bylo vytvoření místa určeného především k relaxaci, jelikož rozličné multifunkční a shromažďovací prostory již areál obsahuje. Vzniklo tak prostředí vnitřní i vnější zároveň – z vnějšku viditelné zastřešení náměstí tvoří prověšená skořepina, ve které jsou vyřezány čtvercové otvory. Pod touto „střechou“ se nachází prostor, který může připomínat krytý bazén, podlaha je bílá a zcela hladká, při okrajích se zvedá až k pomyslnému stropu.

Vizuální působení prostoru nového náměstí Kanagawa Institute of Technology včetně světelných efektů a úpravy pro zvláštní příležitosti naznačuje krátké video:

Návštěvníci se ocitají v běloskvoucím, nehmotně působícím prostředí, kde si mají možnost sednout či lehnout a odpočívat. Vybrat si přitom můžou slunná či stinná stanoviště podle libosti. V prostoru nejsou umístěny žádné prvky mobiliáře a sedí se tak pouze na zemi, pro zvláštní události, jako je například divadlo či různé ceremonie, jsou dočasně přineseny jednoduché skládací bílé židle.

Od partnerů ASB

Pod „střechou“ se nachází prostor, který může připomínat krytý bazén. Hladká, bílá podlaha se při okrajích zvedá až k pomyslnému stropu. | Zdroj: junya ishigami+associates

Jun’ya Ishigami

Japonský architekt Jun’ya Ishigami vystudoval architekturu na tokijské Národní univerzitě, čtyři roky pracoval v kanceláři SANAA u Kazuyo Sejima a poté si založil vlastní architektonickou kancelář junya ishigami+associates. Roku 2010 získal na benátském architektonickém bienále cenu Zlatého lva za nejlepší instalaci. Od roku 2009 vyučuje na tokijské University of Science. Pro jeho návrhy je typická jistá poetičnost a vytváření dojmu nereálného světa. Ve svých pracích mnohdy stírá hranice mezi architekturou, sochařstvím a environmentalismem, jako v případě projektu Art Biotop Water Garden v podhůří Mount Nasu na japonském ostrově Honšú, za kterou získal ocenění Obel Award (nová mezinárodní cena za architektonické úspěchy, založená dánským podnikatelem Henrikem Frodem Obelem).

Sál KAIT Workshop, Institute of Technology Kanagawa  | Zdroj: junya ishigami+associates

Za projekt sálu KAIT Workshop na Institute of Technology Kanagawa získal prestižní cenu japonského architektonického institutu (Architectural Institute of Japan Prize) a stal se jejím vůbec nejmladším držitelem. Roku 2010 poté získal světovou cenu za udržitelnou architekturu (Global Award for Sustainable Architecture) a získal titul profesora.

Náměstí v Kanagawě

Název projektu: Plaza of Kanagawa Institute of Technology
Autor: junya ishigami+associates
Vedoucí architekt projektu: Taeko Abe
Vedoucí projektu: Masayuki Asami
Umístění projektu: Kanagawa, Japonsko
Rok dokončení: 2020
Plocha:
4 110 m²

Kateřina Tobišková