Ze stodoly udělali prostornou kancelář s doškovou střechou

Ze stodoly udělali prostornou kancelář s doškovou střechou

Stará vlámská stodola, která sloužila jako sklad sena a hospodářských strojů, se pod rukama nizozemského architekta Arenda Groenewegena proměnila na prostornou stylovou kancelář.

Původní budova byla postavena v 19. století na okraji Bolgergu v Nizozemsku. Architekt se rozhodl pro tradiční vzhled i materiál – obvodové prosklené stěny obložené lamelovým stíněním, které podle přání propouští určitý objem světla, a střecha je pokryta slámou.

Budova s podlahovou plochou 85 m² je konstruována převážně z borovicového dřeva, které je ošetřeno černým dehtem. Vnitřní prostor budovy je řešen způsobem open-plan, neobsahuje tedy žádné vnitřní příčky, díky čemuž je vzdušný, prostorný a vhodný pro spolupráci více menších nebo jednoho většího pracovního týmu.

Architekt zachoval původní trámy a přidal cihlové obestavby, úložné prostory, malé patro a dřevěnou kostku, v níž se ukrývají toalety, sklad a šatna. Díky přidaným prvkům je prostor prakticky diferencovaný a poskytuje soukromí tam, kde je to potřeba – přesto je však zachována jeho vzdušnost a otevřenost.

Při navrhování rekonstrukce nemovitosti se autor řídil několika kritérii. Patří mezi ně například udržitelnost, vhodnost designu vzhledem k okolí a lokalitě, využívání tradičních materiálů a postupů, ekonomičnost, inovativnost a ekologičnost. Hlavní nosná konstrukce je z velké části zachována. Jednotlivé základy stěn jsou kompletně obnoveny, celková dispozice je přizpůsobena nové funkci a přidaná skleněná fasáda umožňuje příliv potřebného objemu denního světla.

Projekt financovaný obcí je navržen tak, aby investice, které obec musela na rekonstrukci vynaložit, se postupně vrátily do jejího kasy a do budoucna jí vydělávali peníze prostřednictvím pronájmu prostoru na komerční účely.

Řízené větrání, přirozená izolace střechy slámou a skryté podlahové vytápění zajišťují maximální možnou míru ekonomičnosti a ekologičnosti stavby. Všechna potřebná technická zařízení jsou ukryta, díky čemuž prostor působí kompaktně, čistě a nemusí být vizuálně narušen technickými prvky (například radiátory jsou nahrazeny podlahovým topením).

Výsledkem rekonstrukce je atraktivní a výrazná budova, která v sobě spojuje prvky tradiční výstavby s moderními akcenty, a díky tomu je perspektivním zdrojem budoucích příjmů pro město a zároveň tvoří výrazný a inovativní prvek v místní zástavbě a architektuře.


Text: Anna Martausová
Foto: Arend Groenewegen Architect BNA
Zdroj: Arend Groenewegen Architect BNA