Rekonstrukce staré stodoly svépomocí

Rekonstrukce staré stodoly svépomocí

Stodola stará 150 let se stala schránkou pro zcela nový, na své starší kolegyni nezávislý dům. Výsledná rekonstrukce má tedy hned několik předností - využití existující stavby, zajímavé architektonické řešení a příjemné působení použitých materiálů.

Dům pro čtyřčlennou rodinu byl navržen jako vestavba do nevyužívaného hospodářského stavení, situovaného v centru rozsáhlého pozemku. Snahou autorů rekonstrukce, architektů Jana Formana a Michala Schwarze bylo „využít, ale zachovat specifický prostor staré stodoly“. Tím, že byl nový dům vestavěn zcela nezávisle do vnitřního prostoru objektu, zůstaly uchovány charakteristické znaky původní stavby – velikost prostoru, výška, průhled do krovu a použité materiály, současně však získaly novou funkci.

Stodola - původní stav

Stodola – původní stav

Na severní straně stodoly je k vnitřnímu hranolu v pravém úhlu připojen půdorysně menší dvoupodlažní objekt s ložnicemi

Na severní straně stodoly je k vnitřnímu hranolu v pravém úhlu připojen půdorysně menší dvoupodlažní objekt s ložnicemi

Kámen a dřevo – kombinace, která nezklame

Původní stodola byla postavena ze smíšeného kamenného zdiva. Při rekonstrukci byly odstraněny přístavky a částečně i vyzdívky mezi mohutnými nosnými sloupy, které byly následně staticky fixovány táhly. Původně cihlami vyzděné štíty byly odstraněny a nahrazeny horizontálním laťováním. Otvor v západním štítu byl vyztužen ocelovou rozporou. Lehká dřevěná konstrukce nového domu spolu se začleněním dřeva i do konstrukce původního objektu vytvořila citlivý kontrast s masivními kamennými zdmi.

U východního štítu v přízemí se nachází kotelna, přístupná ze zápraží

U východního štítu v přízemí se nachází kotelna, přístupná ze zápraží

Půdorys domu je složen ze dvou vzájemně kolmých hranolů. Jeden je do stodoly vestavěn jako samostatné těleso, druhý, dvoupodlažní, je jakoby vysunutý vně z původního objektu. V delším z nich, umístěném uvnitř stodoly, je situován denní obytný prostor s kuchyní a jídelnou, na severní straně je k němu v pravém úhlu připojen půdorysně menší dvoupodlažní objekt s ložnicemi.

Silné kamenné sloupy zabezpečují dostatečné zastínění interiéru před slunečními paprsky

Silné kamenné sloupy zabezpečují dostatečné zastínění interiéru před slunečními paprsky

Praktické a funkční dispozice

Do domu se vchází hlavním vchodem z východní strany přes kryté zápraží. Dispozičně je rozdělen na denní a klidovou zónu, které jsou vzájemně odděleny chodbou s šatnou. V denní zóně se nachází obytný prostor, kde je u severní stěny umístěn kuchyňský kout s jídelním stolem, na pokračující obývací část navazuje terasa pod západním štítem a opticky tak spojuje interiér se zahradou. V přízemní klidové části je ložnice rodičů se šatnou a koupelnou, dále sklad a hostinský pokoj. Součástí obytného prostoru je jednoramenné schodiště vedoucí do patra, kde jsou ložnice dětí, koupelna a prádelna. Z chodby a koupelny je možné vyjít na pochozí střechu nad přízemím. U východního štítu v přízemí se nachází kotelna, přístupná ze zápraží.

Popis: Odstup nové fasády do vnitřku původního půdorysu chrání nový objekt před povětrnostními vlivy, volný prostor mezi sloupy majitelé využili jako malou terasu

Odstup nové fasády do vnitřku původního půdorysu chrání nový objekt před povětrnostními vlivy, volný prostor mezi sloupy majitelé využili jako malou terasu

Interiér je vzdušný a příjemný

Interiér je vzdušný a příjemný

Rekonstrukce stodoly svépomocí

Silné kamenné sloupy a odstup nové fasády do vnitřku původního půdorysu chrání nový objekt před povětrnostními vlivy, zabezpečuje dostatečné zastínění interiéru před slunečními paprsky, a také vytváří příjemný pocit intimity. Okno ve stropě obývacího pokoje odkrývá průhled do otevřeného prostoru krovu.

Slovo architektů: Stavba byla z větší části prováděna svépomocí. Neměli jsme sice dostatečnou kontrolu nad provedením jednotlivých detailů, zkušenosti a cit však vedly stavebníka většinou správným směrem. Zařízení interiéru nebylo součástí projektu.

Pohled na strop vestavby pod otevřeným krovem stodoly

Pohled na strop vestavby pod otevřeným krovem stodoly

Stavba: Rekonstrukce stodoly – vestavba rodinného domu
Autoři: Jan Forman, Michal Schwarz, www.michalschwarz.cz
Projekt: 2003-2006
Parcela: 4 300 m2
Zastavěná plocha- vestavba:  125 m2
Zastavěná plocha-stodola:   170 m2

Technické údaje:
Konstrukce: sendvičové panely systému K-KONTROL pro konstrukci stěn a strop na železobetonové základové desce
Topení: teplovodní kotel na spalování dřeva, záložní elektrokotel, akumulační zásobník (1000l), podlahové teplovodní topení
Výplně otvorů: dřevěná eurookna
Podlahy: marmoleum ,keramické dlažby, modřínový masiv

Rekonstrukce objektu v modelu

Rekonstrukce objektu v modelu

Text byl připraven s využitím materiálů autorů rekonstrukce.

Foto: Archiv autorů
Text: Daniela Bartošová

Další zajímavé články:
Starý průmyslový sklad proměnili v restauraci
Rekonstrukce bungalovu v Melbourne je skvostnou oázou klidu
Citlivá a kreativní rekonstrukce sklepa ve Vrbovci

 

Komentáře