Hotely a restaurace

Je poměrně snadné podlehnout opojnému vinařskému kýči a představit veřejnosti prostor degustace vína v podobě laciné kulisy, důvěrně známé z filmů. O to víc potěší, že se citlivé zakázky vinného baru v Pavlově zhostili architekti z ateliéru ORA a vytvořili tu příjemný kousek originální regionální architektury.

Bylo dřív vejce, nebo slepice? I nad tím můžete popřemýšlet při posezení v pražské restauraci Golden Egg. Klidně dlouze, neboť rychlé obsluze navzdory tenhle podnik není klasickým fast foodem. Zakládá si na propracované kvalitě pokrmů, jež mají vždy něco společného s vejci. Ale také s udržitelností a propracovanou architekturou.

Také si někdy při procházce městem říkáte, co kdyby zdi starých domů uměly vyprávět příběhy? V případě restaurace Baroque – U Tří růží se tak už děje, stačí jen přijít a naslouchat jim. Minulost tu rezonuje celým projektem, který si zakládá na postupné revitalizaci areálu broumovského kláštera.

Není to sice nemoc, spíš jen drobný osobní neduh, na který občas architekti trpí. Přílišná touha dát vyniknout své realizaci, vytvářet díla tak mimořádná a vizuálně strhující, že jejich ztvárnění a forma přesahuje význam původního určení. Architekt Martin Kožnar dokazuje, že je vůči této nákaze imunní. Jeho projekt vyniká tím, čím se nestal.

Francouzská horská vesnice Breitenbach, ležící mezi regiony Vosges a Alsasko, je neobyčejná hned z několika důvodů. Leží v krásné horské lokalitě a současně zde žijí obyvatelé s velmi silným vztahem k přírodnímu prostředí. Ten projevují nejen slovy, ale především skutky – provozují zde ekologický pivovar, chovají včely, zpracovávají mléko na jogurty a další mléčné produkty a vyrábí vlastní sýr.

Přijměte pozvání do japonského města Maebashi, které od roku 2016 láká nové obyvatele i turisty pomocí rozvoje města pod sloganem „Where Good Things Grow“. Novinkou je zde rekonstrukce Shiroiya hotelu, který propojuje umění s účelem ubytování a má potenciál stát se kulturním střediskem města.

Bachledova dolina je oblíbeným lyžařským střediskem v Belianských Tatrách. Její popularitu zvýšil v předchozích letech Chodník korunami stromů s působivými výhledy na okolní přírodu, který láká turisty k návštěvě po celý rok. Chybějící restaurace a zázemí pro návštěvníky vyústilo v realizaci projektu, který je charakteristický pokorou a citlivostí ke zdejší kopcovité krajině.

Soubor pěti experimentálních staveb nazývaných Coco Villa je součástí resortu Art Villas v kostarické džungli. Prudký svah s bujnou zelení nad pláží Hermosa je ideálním místem pro jednoduché stavby neobvyklých tvarů, které v sobě spojují konstrukci stále oblíbenějších stromových domků a prostých stanů.

Brutalistní budova pražského hotelu InterContinental a jeho blízké okolí se po 47 letech dočká kompletní rekonstrukce a přestavby. Investorem projektu je česká společnost WIC Prague a.s. vlastnící hotel a přilehlé pozemky, jejími majiteli jsou Oldřich Šlemr, Pavel Baudiš a Eduard Kučera. Architektonické řešení pochází z dílny studia TAK Architects, projekt realizuje společnost Metrostav a.s. Rekonstrukce se již rozběhla a její dokončení je naplánováno na prosinec 2022.

Restaurace Gran Fierro slaví narozeniny shodně se studiem Formafatal, vznikla taktéž v roce 2015 a projekt a realizace jejího interiéru ve Voršilské ulici v centru Prahy byly tedy jednou z prvních zakázek tohoto studia.

Průnik starého s novým začíná v jádru v interiéru. Nosné stěny podpírají masivní ocelové nosníky, které jsou v interiéru záměrně přiznané. Prostor v hlavní části nad barem je otevřený až do krovu. Přiznané konstrukční prvky se odkrývají v celé své kráse, podtrhnuté dostatkem světla.