S korkem v srdci: Renovace městského bytu dokládá materiálovou mnohotvárnost

Zdroj: BoysPlayNice

Kobylisy jsou relativně klidnou pražskou městskou částí s historií sahající hluboko do minulosti. S trochou nadsázky lze dokonce říci, že tudy procházely dějiny a zanechaly zde několik významných a mnoho méně patrných stop. Její předností je vynikající dopravní obslužnost, je proto oblíbenou rezidentní čtvrtí hlavního města. Zajímavou rekonstrukcí pod taktovkou studia Formafatal prošel byt v jednom ze zdejších panelových domů.

Modernizace prostorově velkorysého bytu s rozlohou 78 m2 obnášela výměnu rozvodů, kompletní úpravu dispozic koupelny, kuchyně a povrchů stěn i podlah. Interiér měl působit jednoduše a jednotně, klient, mladý muž, si současně přál, aby byl v co největší míře použit přírodní korek. A tak se tento materiál stal jedním z ústředních motivů koncepce bytu.

Korek je využit i v dekoracích i uměleckých artefaktech – například v kuchyni visí nad jídelním stolem korkový lustr z dílny designéra Benjamina Huberta vyrobený ze zbytků korkové drtě. | Zdroj: BoysPlayNice

Efektivní změna dispozic

Zásadním zásahem do dispozic bytu je propojení obývacího prostoru s jídelním stolem a původně samostatným koutem s kuchyňskou linkou. Kuchyně je zde důležitým místem, protože majitel rád vaří a má zálibu v dobrém víně, ergonomickému řešení a vybavení kuchyně byla proto věnována velká pozornost. Kuchyňská linka je tvarově i materiálové jednoduchá, poskytuje však maximální možnou úložnou plochu i komfortní prostor pro zpracování potravin a přípravu pokrmů.

K dalším změnám v uspořádání bytu došlo v koupelně. Úpravou půdorysu a přesunem pračky do samostatné niky v předsíni se podařilo umístit v koupelně nejen vanu, ale i sprchový kout.

Kuchyňská linka je tvarově i materiálové jednoduchá. | Zdroj: BoysPlayNice

Ve jménu korku

Převažující barvou v bytě je bílá kombinovaná se světle šedými odstíny na zabudovaných nábytkových prvcích. Toto ladění lze totiž velmi dobře kombinovat s korkem, o který zde jde především. Hlavní plochou, kde se využití tohoto materiálu přímo nabízí, jsou podlahy. Objevuje se proto jako pochůzná plocha na podlahách téměř celého bytu.

Architekti ze studia Formafatal zvolili velkoformátovou plovoucí podlahu z přírodního korku s odolnou povrchovou úpravou. Kromě estetického sjednocení tím získal celý prostor i vynikající akustické a tepelně-izolační vlastnosti.

Úpravou půdorysu a přesunem pračky do samostatné niky v předsíni se podařilo umístit v koupelně nejen vanu, ale i sprchový kout. | Zdroj: BoysPlayNice

Korek je dále využit i v dekoracích i uměleckých artefaktech – například v kuchyni visí nad jídelním stolem korkový lustr z dílny designéra Benjamina Huberta vyrobený ze zbytků korkové drtě, vzniklé jako odpadní materiál při výrobě korkových zátek pro víno.

Mnohotvárnost využití korku dokládá i kolečková korková mozaika na stěně koupelny, jejíž dekor zajímavě a nevtíravě doplňuje jednoduchý obklad z velkoformátové šedé keramiky. V předsíni přivítá příchozí mobilní stolička z přírodního dřevěného špalku a nika na klíče či připíchnuté odkazy s korkovými zády. 

Převažující barvou v bytě je bílá kombinovaná se světle šedými odstíny na zabudovaných nábytkových prvcích. | Zdroj: BoysPlayNice

O studiu:

Od partnerů ASB

Studio Formafatal založila architektka Dagmar Štěpánová v roce 2015, tým studia nyní tvoří Dagmar společně s Katarínou, Janem, Martinou, Danou, Ivetou, Annou a Deborou. Jeho činnost přesahuje hranice České republiky.

„Vytváříme veřejné prostory, ve kterých se lidé cítí jako doma, a domovy šité klientům na míru. Ke všem projektům přistupujeme s důrazem na konkrétní lidské potřeby. Individuální přístup zakládáme na vzájemném porozumění s klientem, nadšení, přirozené spolupráci a jednotných koncepčních řešeních. Projekty řešíme komplexně od kreativního konceptu až po realizaci, s důrazem na detail.“

Základní údaje:
Architekt: Studio Formafatal, Ing. arch. Katarína Varsová, hlavní architekt
Umístění projektu: Praha
Projekt: 2015
Dokončení: 2015
Užitná plocha: 78 m2
Text: Daniela Bartošová
Fotografie: BoysPlayNice