Změna v Bratislavě. V obytném souboru Life Park Residence lze přestavovat byty

V hlavním městě Slovenska rostou bytové domy jako houby po dešti. Co se týká rozměrů bytů, jsou novostavby přehlídkou prakticky celého spektra velikostí. Předloni dokončená realizace dvojice objektů obytného souboru Life Park Residence na ulici Drotárská cesta zastupuje velikostně sestupný pól bytové tabulky a svými dimenzemi prezentuje změnu v nastaveném developerském trendu obytných budov.

Drotárská cesta vede pod bratislavským městským vrškem s názvem Machnáč. Tato frekventovaná silnice je spojkou vícero známých sídel institucí – např. Vysoké školy výtvarných umění, ikonického Slovenského archívu z dílny architekta Vladimíra Dedečka, „sci-fi“ hotelu Centra účelových zařízení SUZA a v neposlední řadě i několika novějších místních developmentů.

Svažitý terén zaručuje výhledy na městskou část Karlova Ves, Dunaj i část Starého Města. V kombinaci s malou hustotou rodinných domů se tak známá „Drotka“, jak v Bratislavě ulici podomácky nazývají, stává ideálním a bezprostředním sousedem centra města.

Dobrá čtvrť

Dvojblok obytného souboru Life park Residence se skládá z jednoduchých kubusů v rozdílném hmotovém i materiálovém provedení. Tvarově reaguje na již přítomnou zástavbu nesoucí se v duchu utilitární architektury. Jako první je od příjezdové cesty situována větší budova.

S vertikální dřevěnou fasádou ze severské borovice v přísné geometrii poutá pozornost a nutí návštěvníka hlouběji zkoumat zákoutí sousedství. Výše na svažitém pozemku se skromnou výměrou je v zákrytu umístěna druhá budova s jednoduchou bílou omítkou.

Life Park Residence
Life Park Residence | Zdroj: Juraj Hantabal

Vizuálním propojením jsou v tomto případě perforace v podobě okenních a dveřních otvorů, které dotvářejí rytmus fasády a nelze je vnímat prvoplánově. Tento efekt umožňuje dvojúrovňové řešení jednotlivých podlaží, kterým architekti reagovali na nerovný terén. Privátní atmosféru dotváří patnáctimetrový pás dřevin původního porostu.

Za málo peněz hodně muziky

Podle hlavního architekta Juraje Hantabala bylo „primárním konceptem architektonického návrhu vytvořit budovu v takovém měřítku, aby zapadla do složitého urbanistického prostředí s objekty různých objemů – mezi obytnými budovami, rodinnými domy a budovou školy.

Nový objekt se mezi okolní budovy harmonicky včlenil díky „optické iluzi rozměrů budovy“, a to svým půdorysným natočením vůči Drotárské cestě, výškovým přizpůsobením se tektonice existujícího terénu a v neposlední řadě střídáním různých velikostí otvorů na fasádě. Sekundárním konceptem fasády bylo vytvořit kompaktní hmotu objektu, v níž se sjednotí fasáda stěn, balkonů a lodžií, aniž by se upustilo od střídání různých velikostí otvorů na fasádě.

Life Park Residence
Life Park Residence | Zdroj: Juraj Hantabal

K dosáhnutí tohoto efektu se použily jako fasádní materiál dřevěné latě, které mohou zároveň tvořit kryt provětrávané fasády nebo transparentní stěnu či zábradlí balkonu a lodžie. Dřevěná lať jako základní prvek fasády tvoří kromě vytvoření iluze kompaktního objektu také i materiál, který je v moderním bydlení neodmyslitelný.

Navíc jde o materiál, který patří mezi nejlevnější povrchy provětrávaných fasád. „Tímto konceptem fasády se obohatil i vnitřní dispoziční prostor bytů; a to o místa s intimní, polointimní nebo otevřenou formou s výhledy do okolí. V interiérech bytů se střídají místnosti buď s plnou obvodovou stěnou, prosklením s dřevěnou transparentní stěnou, dřevěným zábradlím na balkoně nebo s čistým prosklením,“ uzavírá Juraj Hantabala.

Byty s předzahrádkami i lofty

Z pohledu obsahu hmoty se objekty liší. V dominantní hmotě se nacházejí tři podzemní podlaží rezidenčního parkování a úložnými prostory pro kola spirálovitě propojené polovičními rampami. Na hlavní silnici navazují přízemní prostory občanské vybavenosti, které objektu dodávají polyfunkční charakter. Následují čtyři nadzemní podlaží s dvoj-, tří- a čtyřpokojovými bytovými jednotkami s velkorysými výměrami.

Dohromady 19 bytů disponuje hlavní ložnicí s vlastní koupelnou i šatníkem a propojeným obývacím pokojem s jídelnou a kuchyní. Ke každému bytu také přísluší balkon, lodžie nebo předzahrádka. Na nejvyšším ustoupeném podlaží jsou umístěny lofty s terasami orientovanými do obou směrů, těžícími ze strategické polohy na hradním kopci.

Life Park Residence
Life Park Residence | Zdroj: Juraj Hantabal

Menší sekundární objekt je soukromějšího rázu, a protože zastřešuje pouze tři bytové jednotky – mezonety, dal by se v nadneseném slova smyslu nazvat trojdomem. Dvě nadzemní podlaží, podobně jako v sesterské budově, doplňuje nejvyšší ustoupené poschodí.

Obytné prostory jsou řešeny po úrovních – nejnižší zahrnuje obývací pokoj, kuchyni a jídelnu s přímým vstupem do předzahrádky. Přímé schodiště vede na druhé nadzemní podlaží s dětskými pokoji a hygienickým zázemím a na třetím je umístěna hlavní ložnice s koupelnou a šatníkem. Z polootevřeného suterénu vedou přístupy na parkovací místa a samostatné vstupy do bytových jednotek.

Od partnerů ASB

Design v detailech

Specifikem této realizace je skutečnost, že oba objekty byly navrženy s možností propojení bytů do větších jednotek a změn dispozičního řešení. Centralizované komunikační jádro je v rámci interiéru šikovně zvýrazněno světlíky. Vstup do bytových domů a prostorů občanské vybavenosti umožňuje terénní schodiště a přímo z ulice je také přístupné garážové stání i s bezbariérovými prvky.

Autoři z ateliéru Hantabal architekti si speciálně dali záležet na architektonických detailech dřevěné fasády. Za svůj uhlazený povrch vděčí šikovnému řešení ukončení pod kovovým madlem. Promyšlené skryté prahy zase přispívají k bezbariérovosti obytného prostoru.

LIFE PARK RESIDENCE

Místo: Drotárska, Bratislava I
Investor: Strabag
Autoři: Michaela Hantabalová, Juraj Hantabal
Spolupráce: Soňa Pavolová, Jakub Hanták
Zastavěná plocha: 807 m2
Podlažní plocha: 2 968 m2
Návrh: 2015–2017
Realizace: 2017–2019
Alexandra Müllerová