Galerie moderního umění EPO1

Turbínová hala čeká na velkoformátová díla. Trutnovská elektrárna se stane Mekkou umění

Kolik galerií moderního umění se může pochlubit hned dvěma funkčními jeřáby? V Trutnově jednu takovou nalezneme. Místní podnikatel se pustil do odvážné záchrany historické budovy bývalé elektrárny a chce z ní učinit unikátní výstavní prostor v rámci celé republiky. A ty dva zmíněné jeřáby nebudou jen na okrasu.

Rezidence Oliva

Dokončený rezidenční dům na Brumlovce připomíná olivu. Nabízí klid a zeleň

Rezidenční dům ve tvaru plodu olivovníku na pražské Brumlovce byl v prosinci zkolaudován. Nabízí bydlení ve 72 slunných vzdušných bytech s dostatkem soukromí a s možností připojení na chytrou domácnost. Do Rezidence Oliva, za jejímž architektonickým návrhem stojí ateliér A69 – architekti, se první obyvatelé nastěhují v prvním čtvrtletí roku 2023.

Sportovní hala ZŠ, Nový Hrozenkov

Oceněná sportovní hala v Novém Hrozenkově: S krajinou v harmonii

Z původně obyčejného záměru na výstavbu tělocvičny základní školy v malém městysi ve východním cípu České republiky se díky mimořádně citlivému přístupu architektů ke krajině a obyvatelům Valašska podařilo vytvořit harmonický prostor pro pohyb a sblížení.

Nadchod Litomyšl

Nový nadchod v Litomyšli: Bezpečná cesta přes průtah městem, která slouží jako vyhlídka

Litomyšl vybudovala nový nadchod u polikliniky nad silnicí I/35, která tvoří průtah městem. Jedná se o moderní stavbu z pohledového betonu, která zajistí bezbariérové a pohodlné spojení s centrem města. Díky navržené nosné konstrukci, která z dálky připomíná kříž, je lávka zastřešená a poskytuje tak pěším plný komfort. Autory lávky jsou architekti Lukáš Ehl a Tomáš Koumar.

Pod Vrškem

Pod Vrškem: Omšelou prvorepublikovou vilku přešili na noblesní rezidenci

Prvorepubliková vila na předměstí Prahy nevypadala na první pohled jako noblesní bydlení. Kompletní rekonstrukci proto pojalo studio No Architects trochu jinak, než je obvyklé. Dům vyčistili, přešili a sjednotili nesouměrné záplaty. Upravili střih na míru, dali novou podšívku, místo knoflíků přidali zip a celý ho prodloužili. Najednou v něm není zima a skvěle se nosí.

Předprostor Domu umění a park Koliště I

Zelený pokoj centra Brna. Okolí Domu umění se má proměnit v příjemný prostor

Park Koliště jako zelený pokoj centra Brna a s ním propojený Dům umění navazující svým proměněným předprostorem také na Malinovského náměstí. To jsou základní prvky vítězného návrhu od ateliéru M2AU, který na konci minulého roku vybrala odborná porota krajinářsko-architektonické soutěže pořádané Kanceláří architekta města Brna (KAM). Výsledky na své schůzi posvětila Rada města Brna.

Vinařství Přátelé Pavlova

Vinařství v Pavlově se inspirovalo Středomořím. Spojuje moderní technologie a staré principy

Ve vinici na mírném severovýchodním úbočí Pálavských kopců s krásným výhledem do údolí Dyje s Novomlýnskými nádržemi nalezneme od roku 2021 nový objekt vinařství Přátelé Pavlova. Marek Jan Štěpán z Atelier Štěpán přitom neskrývá jasnou inspiraci Středomořím. Jak by také ne, vždyť první vinice v této lokalitě kdysi zakládaly starověcí Římané.