asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Tokijská slunečnice

20.10.2008
Když ve dvanáctimiliónovém městě vyroste jeden dům, nikdo si toho ani nevšimne. Ale když má místo střechy okno a naklání se k jihu jako slunečnice, vzbudí rozruch i v takové metropoli, jako je Tokio.
Třípodlažní stavbu navrhli architekti ateliéru TNA Makoto Takei a Chie Nabeshima. Neobvyklý tvar domu vychází především z omezení, která skrýval pozemek investora. Jde o bývalé parkoviště, jež sloužilo okolním obytným domům. Má lichoběžníkový tvar a navíc je těsně u hraniční čáry z obou stran limitováno dvěma sloupy elektrického vedení. 

Architekti proto základní půdorys zúžili, avšak s ohledem na maximální využití  celého potenciálu pozemku předsunuli druhé a třetí podlaží  nad první. Běžné řešení, řekli bychom, jenže tady nenajdeme žádné pravoúhlé převisy, stavba pracuje pouze s oblými tvary. Dům se  naklání směrem k uliční čáře a vyplňuje tak celý prostor. To však nepomůže vypořádat se s velmi malými odstupy od okolních domů a ulice. Aby dosáhli většího pocitu soukromí, nebáli se japonští tvůrci sáhnout k netradičnímu postupu. Nakloněnou střechu prosklili a ostatní okna zmenšili na minimum. Střecha jako hlavní zdroj světla je orientována k jihu, dokáže tak proslunit i schodiště. Proti nežádoucím paprskům či během úplňku stíní okno látková roleta.

Rovně v křivé formě
Kromě náročné výstavby takového domu bylo i obtížnější navrhnout jeho interiéry. V přízemí je umístěna komora a také nezvykle ložnice. Ve druhém patře nalezneme zázemí – koupelnu a záchod, dětský pokoj a hernu. Hlavním obytným prostorem se logicky stalo nejvyšší, třetí podlaží. Architekti je ponechali nerozdělené, slouží zároveň jako kuchyň i obývací pokoj. Díky zaoblenému tvaru pak získalo bonus v podobě plošiny na čtení a odpočinek těsně pod oknem, na kterou  je možné se dostat po nakloněném žebříku vedle kuchyňské linky. Ta také důmyslně pracuje s netradičním zkosením a díky nábytku na míru beze zbytku využívá všechny vytvořené prostory na úložné skříňky a zásuvky.

Zařízení domu, který obývá tříčlenná rodina, je velmi jednoduché. Přes omezenou velikost pozemku nezapomněli architekti ani na místo na parkování. Pro auto je vyhrazen prostor na jižní straně pod převisem domu; vůz je tak alespoň částečně chráněn před nepřízní počasí.

Všechna tři podlaží jsou propojena točitým schodištěm, které nejlépe šetří prostor. Pravda, opatrnější pochybují o bezpečnosti tenoulinkého zábradlí bez jednotlivých šprušlí, ale fakt je ten, že s náročnější ochranou by se vytratila jeho vzdušnost. A ta je v takovém malém prostoru neocenitelná.

 
 Hlavní vchod je velmi nenápadný, připomíná tajné dveře na zámku.   Dům má překvapivě tři podlaží.

Obloha místo zahrady
Nápadité rodinné domky nejsou v Tokiu vzácností. Však má taky japonská architektura z čeho čerpat. Svou dávnou tradicí i stavbami od takových velikánů jako Tadao Ando či Toyo Ito je známá po celém světě. Ateliér TNA dokázal, že důležitý je nejen celkový nápad, ale také detaily provedení. V tomto případě je to například čistě bílá mozaika drobných kachliček na fasádě domu či jednoduché osvětlení nad stolem v hlavním obývacím pokoji, které vyrůstá z půdičky vytvořené ve špičce převisu.

V přeplněném Tokiu není prostor na soukromou zahradu, která by poskytla obyvatelům trochu odpočinku v zeleni. Místo do zahrady se však v tomto křivém domku dívají na oblohu se všemi jejími proměnami. A možná, že jsou letící letadla, plující mraky nebo šum kapek na skle lepší.

 
Místo se šetří všude – autoři navrhli točité schodiště, které působí velmi subtilně.   Špička domu je vtipně využita jako jakási novodobá varianta pece. Žebřík je položen na zešikmené stěně.
 
Proti slunci i nežádoucím pohledům se mohou obyvatelé domu bránit textilními žaluziemi.


Hana Roguljič
Foto: Daici Ano

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media