Ruští architekti postavili v Rize dům propojený s lesem

Rodinný dům, který se skládá ze dvou částí, už na první pohled působí příjemně. Připomíná někdejší hospodářské stavby, zároveň má ale k nim pořádně daleko. Stačí nahlédnout do interiéru a ocitnete se v úplně jiném světě. Maximálně jednoduchém, moderním a přitom útulném.

Pár kilometrů od Rigy

Nevelký dům na pozemku těsně hraničícím s lesem se nachází v malebném přírodním prostředí Lotyšska, jen 30 kilometrů od hlavního města. Celá stavba se skládá ze dvou částí – samotného domu a garáže, které jsou vůči sobě postaveny v neobvyklém sklonu.

RD ILL 9

Tento sklon však nebyl speciálním výmyslem architektů. Obě budovy jsou postaveny na základech někdejších staveb, které byly přesně takto uloženy. Tím se jim podařilo přetavit do současnosti i kus historie.

Dva samostatné celky

Samotná budova domu je rozdělena na dvě samostatné části – na hlavní část a na část pro hosty. Mezi nimi je krytý průchod, který vizuálně spojuje nádvoří s lesem. Mezi budovami domu a garáží je exteriérová terasa.

RD ILL 14

Jádro interiéru ve stylu „v lese jako doma“

Interiér je řešen velmi trendově, minimalisticky, ale zároveň útulně. Ve snaze zdůraznit spojení mezi lesem a interiérem domu použili architekti výhradně ekologické materiály. Podlahy jsou z jedle, stěny jsou obloženy březovou překližkou, nábytek je z větší části vestavěný. Hlavním obytným prostorem je kuchyň s jídelnou a obývací pokojem v jednom otevřeném celku. V této části je strop vysoký až pět metrů.

RD ILL 25

V tmavém překližkových boxu se nacházejí technické místnosti – prádelna, kotelna, koupelna pro hosty a vstupní hala. Dále se v hlavní části domu nachází hlavní ložnice majitelů s hygienickým zázemím a dětský pokoj. Ložnice pro hosty v hostitelské části má vlastní prostornou koupelnu s malou saunou a sprchou.

RD ILL 51

Kontrast světla a tmy

Velmi působivou stránkou stavby je kombinace tmavého dřeva se světlým, která je markantní zejména na užších stěnách domu. Světlé dřevo, ale také kontrast světlého s tmavým pronikají přes zastřešený průchod v hlavní budově do interiéru.

RD ILL 23

Jako praktický detail se rozhodně vyplatí zmínit exteriérovou sprchu, která se nachází na terase ze strany hlavní ložnice, a také mnohé zajímavé drobnosti v interiéru. Všimněte si například úchytky na kuchyňské lince.

RD ILL 26

Vnější úprava domu a terasy je řešena použitím lotyšské obilné desky impregnované hydrofobní sloučeninou. Střecha a fasády jsou ukončeny antracitovými panely. Ze strany hostitelské části střecha vytváří malé zastřešení – jakousi miniterasu vhodnou pro uložení palivového dřeva.

RD ILL 15

O studiu

Studio INT2architecture, které sídlí v ruském Petrohradě, tvoří mladý aktivní tým architektů, designérů, umělců a fotografů, což se odráží i na jejich dynamické a originální práci. Založili ho Alexander Malinin a Anastasia Shevelev. Kromě interiérového designu se věnují i krajinářství, průmyslovému designu a urbanismu.

DŮM ILL ve zkratce
Architektonický ateliér: INT2architecture
Lokalita: Carnikava, Lotyšsko
Rok realizace: 2017
Celková plocha: 125 m2
Sabína Zavarská
Zdroj a foto: INT2architecture

Komentáře