Dvougenerační bydlení pod střechou PREFA

DE KiTA Toelkestiftung HH 5524
Zdroj: Prefa

Celý příběh začal šlechetným gestem dvou sester Eriky a Ilse Toellkeovy, které se rozhodly věnovat svůj pozemek nadaci. Jejich přáním bylo vybudovat na pozemku dům, ve kterém by společně žily dvě generace a navzájem se tak inspirovaly.

Od myšlenky k realizaci nebylo daleko. Nápad tak dal vzniknout netradičnímu projektu, který kombinuje bydlení pro seniory a dětské centrum pro nejmenší děti. V těsné blízkosti se tak nachází byty pro seniory a školička. Hlavní myšlenkou bylo, aby se děti mohly učit ze zkušeností seniorů a senioři se zase mohli těšit z živelnosti dětí.

Podlouhlá budova je rozdělena do dvou samostatných částí, které uprostřed spojuje velká společenská místnost dostupná z obou budov. Nad místností se nachází dřevěná terasa se zábradlím. Společenská místnost je centrem pro společné aktivity a vzdělávací programy, které obohacují obě generace. Společně se tady vaří, zpívá nebo čtou pohádky.

Kvalitní materiál

Christina Heeckt a Steffan Krecklow ze společnosti hmarchitekten chtěli, aby bylo na první pohled patrné, ve které budově je školka a která budova slouží k bydlení pro seniory. Střecha třípodlažní budovy školky je pokryta PREFA střešní šablonou 29×29 v barvě P.10 břidlicové.

Tato hliníková střešní krytina byla na části budovy použita také na fasádu. Zbytek fasády je obložen dřevem. Dvě různé fasády, jedna z hliníku a druhá ze dřeva, tak vytváří požadovaný kontrast. Fasáda na budově pro seniory je z PREFA lamel Siding v barvě patina šedá.

DE KiTA Toelkestiftung HH 5473
DE KiTA Toelkestiftung HH 5473 | Zdroj: Prefa

Harmonické sladění potřeb

Na jedné straně potřebovala školka zajistit určitou velikost a jistý počet míst pro děti, na druhé straně zde bylo nutné zohlednit také dostatečné množství apartmánů pro seniory, tak aby vzájemné požadavky pro obě skupiny byly v harmonii. V projektu se počítalo s 50 místy pro děti ve školce a se 17 apartmány pro seniory.

Architekti se osobně přesvědčili, jak dobrou odezvu měl projekt u obyvatel domu, a dodávají, že bylo velmi dojemné slyšet, že někteří dědečkové a babičky vnoučat ze školky se přestěhovali přímo do tohoto rezidenčního domu hned naproti školce.

Koncept jako jedna část projektu

Pozemek v distriktu Schnelsen patřil Erice a Ilse Toellke, které zde bydlely. V roce 2007 se rozhodly založit nadaci, která by realizovala charitativní projekty. V tomto projektu byla klientem Nadace Haspa Hamburg.

Přilehlé okolí má charakter rodinně orientované rezidenční výstavby. Pedagogický koncept soudržnosti mladých a starších odráží přání sester Toellkevých realizovat sociální projekt na jejich bývalém pozemku.

DE KiTA Toelkestiftung HH 5603
DE KiTA Toelkestiftung HH 5603 | Zdroj: Prefa

Nastavení nových standardů

Kombinace školky a rezidenčního domu je prvním projektem svého druhu, který realizovala kancelář hmarcitekten pod vedením Christiny Heeckt a Thomase Maurera. Ukázalo se, že nezaujatý přístup vede hamburskou architektonickou kancelář znovu a znovu k úplně jiným konceptům.

„V tomto případě bylo zcela nové, že dva obytné prostory byly navzájem spojeny do jednoho. Skutečnost, že budova neplní pouze jednu funkci, tomu dodává jistou živost a dynamickou kvalitu“, říká Christina Heeckt. Zároveň zmiňuje, že by ráda viděla více plurality v užívání budov.

Jsme vedeni myšlenkou, že tento projekt by mohl vytvořit precedens a inspirovat ostatní, aby udělali něco podobného.

Školka Nadace Eriky and Ilse Toellke
Země: Německo
Budova, lokalita: Školka a byty pro seniory, Hamburg
Kategorie: novostavba
Architektura: hmarchitekten
Realizace: Zimmerei Nehls
Materiál: PREFA střešní šablona 29×29, PREFA Siding
Barva: P.10 břidlicová, patina šedá

Foto: Croce & Wir

Zdroj: PR článek PREFA Aluminiumprodukte GmbH