Rodinný dům na Slovácku: Na první pohled přívětivý a vzdušný

Dvoupodlažní rodinný dům jednoduchého obdélníkového půdorysu na okraji malé moravské obce je součástí nově vznikající ulice, jejíž výstavba nijak nezohledňuje řadovou zástavbu tradiční slovácké vesnice.

Domy stojí samostatně a jako by nahodile, nepropojují je žádné jednotící prvky a ony samy nerespektují ani vzájemné postavení, orientaci hřebene či sklon střechy.

Majitelé zde zakoupili relativně malý svažitý pozemek s výhledem na Pálavu. Neměli žádné zásadní požadavky, architekti ze studia Senaa dostali jen stručné zadání – navrhnout „rodinný dům. Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit“.

Zdánlivě nedokonalý pozemek jako místo pro ideální dům

Majitelům se velkorysá důvěra vložená do rukou architektů vyplatila. V sousedství převážně katalogových domů vznikla současná, svěží a moderní stavba. „Návrh reaguje na morfologii terénu,“ vysvětlují autoři návrhu.

„Polozapuštěným atriem je umožněn pohodlný výstup z přízemí do zahradní části domu. Celkové řešení je založeno na maximálním využití každé části pozemku pro dům a zahradu a na jejich vzájemném propojení. Zahrada je důmyslným rozšířením interiéru – s vlastním obývákem, venkovní kuchyní i jídelnou. Jednotný funkční celek interiéru a exteriéru poskytne příjemné bydlení s dostatečným technickým zázemím a úložnými prostory.“

Nepodsklepená zděná stavba je založena na betonových pasech. Nosné stěny jsou vyzděny z keramických bloků o tloušťce 500 mm, stropy jsou železobetonové, monolitické. V konstrukce krovu je z dřevěných krokví uložených mezi plné vazby z ocelových rámů.

family house with atrium senaa alex shoots buildings 16 1200
Rodinný dům na Slovácku | Zdroj: Alex Shoots Buildings

Jako krytina byl pro šikmou střechu zvolen falcovaný plech, plochá střecha je navržena jako zelená s extenzivní výsadbou. Lehký výtvarný efekt má omítka na fasádě domu – v přízemí je tmavě šedá s hrubším zrnem a výraznější texturou, horní patro nese naopak jemnější světlou, přírodní omítku.

Konstrukce garážového stání, dílny a zahradního domu jsou z dřevěných pohledových rámů, opláštění tvoří dřevěné desky a lamely, část střechy je z důvodu prosvětlení prosklená.

Základem je symetrie

Na první pohled příjemný a harmonický tvar stavby je důsledkem její celkové symetrické kompozice. Ústředním bodem, od něhož se vše odvíjí, je hlavní vstup do domu, umístěný uprostřed dispozice. Na zádveří navazuje prostorná hala, průhledem opticky propojená s vnitřním atriem domu.

Již na vstupu tak dům ukazuje přívětivou vzdušnou stránku plnou světla. V přízemí se nachází soukromá část – na straně do ulice jsou umístěny dětské či hostinské pokoje, ložnice s výstupem do atria, a také hygienické a provozní zázemí domu – koupelny, šatna, sauna a technická místnost.

family house with atrium senaa alex shoots buildings 11 1200
Rodinný dům na Slovácku | Zdroj: Alex Shoots Buildings

Dominantou haly a ústřední linií je sochařsky pojaté schodiště, které je komunikační spojnicí přízemí a obytné části v horním patře. Druhé nadzemní podlaží využívá bonusu svažitého terénu k přímému výstupu do zahrady. Je navrženo jako jedna spojitá místnost otevřená do hřebene střechy.

Její dispozice vymezuje vložený „box“ s integrovanou pracovnou, knihovnou, WC, spíží a krbem. Svým umístěním letmo dělí otevřený prostor podlaží na kuchyni s jídelnou a obývací pokoj. Obě části využívají v teplých dnech otevření na terasu a do zahrady.

Od partnerů ASB

family house with atrium senaa alex shoots buildings 02 1200
Rodinný dům na Slovácku | Zdroj: Alex Shoots Buildings

V zahradě stojí také malý pavilon s venkovní kuchyní a skladem zahradního vybavení, v suterénu se nachází vinný sklípek. Zahrada není příliš velká, spíše rozšiřuje vnitřní obytný prostor. Nicméně vešel se na ni bazén se sprchou a relaxační částí, bylinkové záhony i kompost a podobně, dokonale tak splňuje veškeré představy investorů.

 

Rodinný dům s atriem

Návrh: SENAA architekti s.r.o., www.senaa.cz
Autor: Václav Navrátil, hlavní architekt, Jan Sedláček, hlavní architekt
Umístění projektu: Podluží, Česká republika
Rok dokončení: 2019
Zastavěná plocha: 137 m2, garáže, dílny, zahradní domek 77 m2
Hrubá podlahová plocha: 233 m2
Užitná plocha: 158 m2

Spolupráce:
Projekční tým SENAA: David Korsa, Jan Gadziala
Zahradní architekti: Atelier Partero s.r.o.

Daniela Bartošová