Rodinný dům na nábřeží Dyje se zelenou střechou

family house in the river valley kuba pilar boysplaynice 01 1200
Zdroj: BoysPlayNice

Dům se zelenou střechou byl postaven v proluce mezi stávajícími rodinnými domy na nábřeží řeky Dyje. Okolní zástavba je různorodá, tvořená většinou jedno či dvoupodlažními rodinnými či bytovými domy.

Ve výhledu na řeku se na skalnatém ostrohu na protějším břehu rozkládá Znojemský hrad, rotunda sv. Kateřiny a kostel sv. Mikuláše. V návrhu architektů z ateliéru Kuba & Pilař architekti se právě tento pohled stává cenným výtvarným exponátem interiéru.

Výrazně svažitý terén pozemku si zachoval původní terasovou úpravu s kamennými stěnami. Jeho tvar, profil a orientace nyní zásadně vymezují formu navrženého rodinného domu.

Minimální šířka, velká strmost svahu a severní orientace udávají základní tvarové parametry objektu. Stavba obdélníkového půdorysu ctí převažující uliční čáru ze severní strany a odstupy od sousedních budov.

Výhled na Znojemský hrad jako neustále se měnící obraz

Severní část domu orientovaná k nábřeží má tři nadzemní podlaží a její zkosení tvoří šikmou střechu navazující na střechy sousedních domů. Zbývající část je uzavřena plochou střechou. Střecha je v celé ploše zelená, přirozeně splývá se svahem a opticky přechází do stoupající zahrady.

family house in the river valley kuba pilar boysplaynice 19 1200
Velkorysá střešní okna otevírají nádherná panoramata Znojemského hradu a okolí | Zdroj: BoysPlayNice

Ve střeše jsou umístěna okna dětských pokojů a obytného prostoru. Nosnou konstrukci domu tvoří železobeton a ocel. Fasáda je obložena šablonami z černého hliníkového plechu, hliníkové jsou i okenní rámy v celém domě. Boční stěnu vnitřního schodiště tvoří mléčné profilové sklo.

Na hlavní obytný prostor v nejvyšším podlaží navazuje na jižní straně venkovní terasa a zahrada, jež v teplých měsících rozšiřují obytnou plochu interiéru. Velkorysé prosklení a otevřenost této místnosti umožňují průchod paprsků jižního slunce ze zahrady do jídelní části.

family house in the river valley kuba pilar boysplaynice 18 1200
Jednoduché linie, materiály i barevnost interiéru umožňuje vyniknout kráse okolních výhledů | Zdroj: BoysPlayNice

Výhledy, rámované horizontálním oknem v šikmé střeše, na opačnou stranu do údolí řeky Dyje a na protilehlé skalní svahy s významnými historickými památkami Znojma jsou největší devizou obytného prostoru a celého rodinného domu.

Dispozice s efektivním využitím severojižní orientace stavby

Hlavní přístup do domu vozem i pěšky je z nábřežní ulice. V 1.NP je garáž pro parkování jednoho vozidla a také technická místnost s tepelným čerpadlem země/voda a vzduchotechnikou rekuperace. Vedle vstupu je umístěna pracovna prosvětlená z nábřeží velkým oknem.

family house in the river valley kuba pilar boysplaynice 09 1200
Klidová zóna s ložnicí a dětskými pokoji leží ve 2.NP | Zdroj: BoysPlayNice

2.NP je převážně klidovou zónou – je zde ložnice rodičů s vlastní koupelnou, dva dětské pokoje, velká koupelna, hostinský pokoj a místnost pro domácí práce. Ve 3.NP je obytný prostor s kuchyní a jídelnou, do něhož je vsazený uzavřený box s toaletou a spíží.

Kuchyňský pult přirozeně vymezuje obývací pokoj s pohovkami a krbem v severním sektoru a jídelnu s možností otevření na venkovní terasu na jihu. Na západní straně přiléhá k domu vnější schodiště pro zajištění dostupnosti terasy a zahrady.

family house in the river valley kuba pilar boysplaynice 13 1200
Na hlavní obytný prostor v nejvyšším podlaží navazuje na jižní straně venkovní terasa a zahrada | Zdroj: BoysPlayNice

O studiu

Kuba & Pilař architekti s.r.o. je architektonická kancelář založená roku 1996 architekty Ladislavem Kubou a Tomášem Pilařem. Patří mezi nejoceňovanější české ateliéry a jejich stavby několikrát uspěly v Grand Prix architektů, například knihovna Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, která získala hlavní cenu Grand Prix 2002.

Mezi jejich další známé realizace patří kaple Panny Marie-Královny v Jestřebí, Chemicko-technologická fakulta Univerzity Pardubice postavená podle jejich projektu byla v roce 2009 oceněna hlavní cenou za architekturu Grand Prix, v roce 2011 získal cenu Grand Prix za novostavbu bytový dům na Kostelním náměstí v Ostravě.

Od partnerů ASB

Jejich Památník obětem železné opony získal v roce 2015 čestné uznání v soutěži Grand Prix. Práce architektonické kanceláře byly několikrát nominovány na Evropskou cenu za architekturu Mies van der Rohe Award a byly publikovány v domácím a zahraničním tisku.

family house in the river valley kuba pilar boysplaynice 05 1200
Lesklé plochy vytváří zrcadlením přírodních prvků zajímavé efekty | Zdroj: BoysPlayNice

 

Rodinný dům na nábřeží Dyje

Místo: Znojmo
Návrh: Kuba & Pilař architekti
Autor: Tomáš Pilař, Ladislav Kuba, Norbert Walter
Projekt: 2010
Dokončení: 2019
Zastavěná plocha: 125 m2
Užitná plocha: 186 m2
Plocha pozemku: 439 m2

Daniela Bartošová