Partner sekce:
  • XELLA

Rodinný dům u Slapské přehrady, do kterého se vstupuje lávkou

slapy 4 1200
Zdroj: Filip Šlapal

Montovaný rodinný dům stojí v chatové oblasti u Slapské přehrady. Architektonicky čistá a detailně promyšlená stavba sice koresponduje s okolní zástavbou, současně však v kontextu místa, jež se postupně z výsostně rekreačního teritoria mění v rezidenční osadu, vyniká.

Návrh novostavby je autorským dílem architektů Jána Stempela a Jana Jakuba Tesaře z ateliéru Stempel & Tesar architekti. Nepříliš velká stavba stojí na místě původního rekreačního objektu, jenž však již svým uspořádáním, konstrukčně ani technickými vlastnostmi nevyhovoval investorovým nárokům a nesplňoval jeho představu o bydlení.

Dřevostavba s přirozenou vazbou do zahrady

Dům je postaven z masivních dřevěných panelů s tepelnou izolací minerální vatou a provětrávanou mezerou za velkoformátovým obkladem z cementovláknitých desek.

slapy 7 1200
Jednoduché linie, velkoformátový obklad v antracitovém odstínu, dřevo a sklo. | Zdroj: Filip Šlapal

Jejich rastr sleduje přesné linie stavebních otvorů, oproti tomu antracitový odstín fasády živě kontrastuje s okenními rámy a pergolou ze světlého dřeva. Příjemným dekorativním akcentem je v celkovém kontextu exteriéru domu také žlutý lak ocelové lávky.

Dispozičně je stavba zásadně limitována jižním svahem s terénním zlomem. Nový objekt zachovává pouze půdorysnou stopu původní stavby, vlastní hmotou však sleduje zcela jinou architektonickou linii, v níž autoři návrhu spojili funkční jednoduchost proporcí s elegancí použitých materiálů.

slapy 18b 1200
Vstup do interiéru je umístěn v ložnicovém patře, s pozemkem jej spojuje útlá lávka. | Zdroj: Filip Šlapal

Vstup do interiéru je umístěn v ložnicovém patře a s pozemkem jej spojuje zmíněná útlá lávka. Do denního obytného prostoru s kuchyní v nižším podlaží vede ze zádveří v klidové části domu schodiště. Společenská místnost svým velkorysým prosklením navazuje na terasu s pergolou a následně pak na jižní část zahrady.

slapy 12 1200
Denní obytné prostory jsou propojeny skrze velkoformátové okno na terasu s pergolou.  | Zdroj: Filip Šlapal

Optický výraz interiéru je určen především přiznanými smrkovými panely, s nimiž ideálně kontrastují tmavé dřevěné podlahy, schody a černý a bílý nábytek.

Rodinný dům u Slapské přehrady

Architekt: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař, www.stempel-tesar.com
Místo: Slapy
Klient: soukromá osoba
Projekt a výstavba: 2016–2019
Pozemek: 390 m2
Obestavěný prostor: 429 m3
Zastavěná plocha: 72 m2
Užitná plocha: 95 m2
Náklady: 4,5 mil Kč

 Daniela Bartošová
RubrikyMontované domy