Malý dům s velkými nápady

Malý dům s velkými nápady

Dům v tiché uličce příměstské části Bratislavy se vymyká běžnému pojetí rodinného domu. Jednoduchá forma skýtá funkční a prosvětlený interiér, domov plný emocí a zážitků. Většina lidí se rozhodne stavět dům, když se rozrůstá rodina a děti potřebují větší prostor a výběh. To však není příběh paní Ivety. Nápad postavit dům přišel postupně. Když dcera vyletěla z hnízda, častěji vzpomínala na své dětství v rodinném domě se zahradou. „Jsem člověk, který rád tráví čas venku.

Bydlení v paneláku na mě působilo stále více stísněně. Chtěla jsem mít doma pocit jako na dovolené od jara až do podzimu,“ vysvětluje majitelka domu proč se rozhodla přestěhovat se z paneláku v Bratislavě do klidnější městské části Čunovo.


Paní Iveta chtěla menší, ne příliš drahý třípokojový dům. V principu pro jednu osobu, ale s určitou flexibilitou, aby mohla v domě dlouhodobější bydlet i dcera s přítelem, když přijíždějí na několik měsíců ze zahraničí. Dům však neměl být nudný, měl přinést nějaký nápad, vtip.

„Chtěla jsem malý dům, verandu, komoru a výhled od pracovního stolu. A co nejméně zbytečností, které by bylo třeba ošetřovat, udržovat a financovat. Vše se mi splnilo,“ říká paní domu.

Projekt čerpá z lidové architektury

Paní Iveta nejprve přemýšlela o katalogovém projektu malého domu. Její dcera ji přesvědčila, ať vyzkouší oslovit i architekta. Tak vznikla spolupráce s architektem Petrem Jurkovičem, který jí nabídl lepší projekt za stanovený rozpočet.

Náklady na stavbu dosáhly celkově 85 tisíc eur. O dobrém rozhodnutí investorky svědčí i cena za architekturu CE.ZA.AR. 2014, kterou projekt získal v kategorii Rodinné domy. „

Dům je šitý na míru konkrétnímu člověku. Navrhli jsme současný venkovský domek, který čerpá z lidové architektury. Má sedlovou střechu, verandu, barevná bodová okna. Tradiční tříprostorové schéma pokoj-síň-komora jsme zaměnili za pokoj-vstup / hygiena-obývací pokoj,“ vysvětluje základní koncept domu Peter Jurkovič.

Osvětlení denní části domu zajišťuje velkorysé prosklení severní štítové stěny.

Rovnoměrně prosvětlený interiér zabezpečují i fasádní a střešní okna Velux. Jsou cíleně umístěny po obvodu domu tak, aby každou dobu dne alespoň jedno okno propouštělo sluneční paprsky do interiéru. Dopad paprsků z oken umístěných na východě, jihu a západě kopíruje putování slunce po obloze a v různých částech dne vytvářejí obrazce na stěny.

„Hra světla a stínu mi přináší každý den malý estetický zážitek. Architekt velmi dobře pracoval zejména s úhlem, pod kterým dopadají sluneční paprsky v létě a v zimě,“ vysvětluje prosvětlení interiéru majitelka domu. Okna jsou umístěny tak, aby byly v létě přirozeně stíněné verandou a od podzimu do jara naopak přes ně přímo pronikají paprsky nízko putujícího slunce.

Veranda rozšiřuje obytný prostor do exteriéru

Funkci nárazové zóny mezi exteriérem a interiérem plní veranda po celé délce domu. Malý dům tak získává další prostor použitelný i během nepřízně počasí. Přináší nové zážitky a pohodu života na venkově. Venkovský život venku umocňuje i blízké jezero, které je od domu na kole jen na skok. Paní Ivetě se tak splnil sen o bydlení, který kopíruje její životní styl a potřeby.

Rodinný dům Čunovo
Autoři projektu: Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Števo Polakovič
Místo: Čunovo
Realizace: 2013
Užitná plocha: 85 m2
Pozemek: 480 m2
Rozpočet: 85 tis. eur

red
Foto: Peter Jurkovič

 

Komentáře