Z čekárny vznikne komunitní centrum. Bubenečské nádraží oživí celou lokalitu

Na začátku července byla zahájena přestavba bývalého Bubenečského nádraží na víceúčelové společenské zařízení. Rekonstrukce by měla být hotová do konce letošního roku. Významná investiční akce Prahy 6 pozvedne společenský a komunitní život obyvatel této městské části.

Součástí proměny budovy bude celková oprava fasády včetně úpravy okenních a dveřních otvorů. Opravy se dočkají i poškozené části krovu, bude vyměněna střešní krytina, nové bude i oplechování říms, parapetů, žlabů a svodů. V rámci stavebních prací, za nimiž stojí společnost Konsit, budou osazeny i nové servisní lávky nebo hromosvod.

Bubenečské nádraží
Bubenečské nádraží
Bubenečské nádraží
Bubenečské nádraží
Bubenečské nádraží

„Nádraží bylo dráhami zrušeno v roce 2016 po 164 letech provozu, kulturní památkou je od roku 2013. Přestavbou a modernizací budově chceme vrátit zašlou krásu, hlavně je ale cílem vrátit domu život a novou funkci. Proto bude interiér otevřený a poskytne prostor pro konání nejrůznějších typů společenských a kulturních akcí. Takže s ohledem na nové funkční využití budovy dojde k demolici části vnitřních nepůvodních příček, vzniknou nové otvory v nosných stěnách a stávající vnitřní dveřní otvory i jejich výplně budou upraveny,“ říká autor projektu architekt Ondřej Tuček. Součástí rekonstrukce budou i nové elektroinstalace, zdravotechnické instalace, rozvody topení a vzduchotechniky.

Změn se dočká i nejbližší okolí objektu. Upraven bude stávající chodník, v okolí nádraží i na peronu stavebníci položí novou dlažbu. V rámci projektu vzniknou nová parkovací stání.

Pozdně klasicistní budova bubenečského nádraží byla postavena v letech 1847-1850. Architekt Antonín Jüngling využil typový projekt, podle kterého vznikaly i železniční stanice na trase olomoucko-pražské dráhy. Objekt je dodnes jediným dochovaným typem malé staniční budovy na trati z Prahy do Podmokel.

red